Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
6 komentara

JAR zbog autorskih prava ostaje bez svog nadimka

Poznati nadimak 'Bafana Bafana' kako se odmilja nazivaju nogometaši JAR-a neće se više smijeti povezivati s reprezentacijom zbog autorskih prava

PIXSELL
Foto: PIXSELL
6 komentara

Biznis je biznis, pa tako i u nogometu. A nogomet već odavno nije puko napucavanje lopte već multimilijunski posao koji samo postavlja pitanje 'koliko nešto košta'. Tom se mišlju vodi i jedan južnoafrički biznismen koji je odlučio zabraniti povezivanje nadimka 'Bafana Bafana' s nacionalnom nogometnom reprezentacijom. Upravo Južnu Afriku već dugi niz godina nogometni svijet poznaje po tom nadimku, a lukavi poduzetnik još od 1994. ima autorska prava na riječ 'Bafana' (dečki). Stoga je odlučio zaštiti sva moguća prava koja u svijetu marketinga donosi to ime. Primjerice, marketinški je dokazano da je ime Bafana tijekom Mundijala donijelo profit od oko 10 milijuna američkih dolara. Iz Južnoafričkog nogometnog saveza su ogorčeni na takvu odluku dotičnog biznismena, te je predsjednik Kirsten Nematanadani ustvrdio:
- Razočarani smo i ljuti. Osjećamo se bezglavo bez tog imena i treba vidjeti što se može učiniti.
Zbog ovakvih poteza u svjetskom nogometu sve više navijača okreće se paroli 'Against modern football' kojim se protive globalizaciji i brendiranju nogometa te potiču praćenje nogometa na lokalnoj razini.

Naši partneri pišu
Message