Obavijesti

Sport

Komentari 24

Bilić je naučio lekciju? Hoće li ubuduće igrati samo najbolji?

Bilić je naučio lekciju? Hoće li ubuduće igrati samo najbolji?
1

Sastav Hrvatske protiv Francuske nagovijestio je da je Slaven Bilić naučio lekciju nakon poraza od Gruzije. Vratio je sustav 4-4-2, Josipa Šimunića, Vukojevića...

VIDEO

Slaven Bilić u Gruziji je iznenadio navijače postavom pred važnu kvalifikacijsku utakmicu za EP. U 'vatru' je gurnuo Dujmovića, Lovrena, Strinića, Petrića ponovno postavio na njemu neprirodnu poziciju, rasporedom u veznom redu upropastio talent Modrića, Kranjčara i Rakitića. Na klupi su ostali Vukojević, Pranjić, Šimunić i čovjek koji u klubu zabija kao na traci, Nikica Jelavić. Manje od dva sata nakon prvog sučevog zvižduka u Tbilsiju ispostavilo se da je to iznenađenje bilo doista neugodno. Kako za navijače, tako i za njega. Gruzija nas je 'poderala', apsolutno niti u jednom trenutku nisu bili podređeni zvijezdama Modriću i Srni. Dapače, zasluženo su pobijedili.

No već u sljedećoj utakmici, samo par dana kasnije, Slaven je ispravio dio svoje pogreške. U momčad je vratio Josipa Šimunića i na Stade de Franceu dobio - igrača utakmice. Kraj najboljeg hrvatskog braniča nisu sinoć prošli ni Benzema, ni Ribery, ni Nasri i ostale zvijezde europskog nogometa. A pokraj Lovrena, Ćorluke, Strinića i Srne u Tbilsiju su se gruzijski majstori šetali kao na zagrebačkoj špici. I tu je svakom malo trijeznijem promatraču bilo jasno da nedostaje iskustvo jednog Šimunića.

U vezu je protiv Francuske vratio i odličnog Ognjena Vukojevića koji se iz kola u kolo dokazuje u Europskoj ligi. Od prve minute je igrao i Jelavić koji je sigurno u boljoj formi od Kalinića, a napokon smo se vratili i na taktiku 4-4-2 kojom smo i oduševili svijet u prvom Bilićevu mandatu.

Pitanje je samo je li Slaven naučio lekciju? Je li mu pljuska u Gruziji bila dovoljna da bi otvorio oči? Hoće li u sljedećoj kvalifikacijskoj utakmici izvesti doista najboljih 11, a ne eksperimentirati s novim sustavima i imenima? Jer, reprezentacija nikako nije bicikl sa pomoćnim kotačima na kojem će netko učiti držati ravnotežu. Za to postoje raznorazni klubovi preko kojih se nakon nekoliko stepenica dolazi do vrhunskih klupa, poput ove na kojoj sjedi Slaven Bilić.

Ne treba biti genijalac da bi se shvatilo da je Danijel Pranjić zasad naš najbolji lijevi bek. No sjetimo se samo kako je Pranja izgledao protiv Engleza u Maksimiru, kako je visio u utakmicama Bayerna i s razlogom smo zabrinuti za tu poziju. Na lijevom beku odlično mogu odigrati Vedran Ćorluka i Joe Šimunić, no to bi značilo da ostajemo bez jednog važnog stopera pa se sve iskusniji Pranjić čini kao najbolji odabir.

Veliki problem u posljednjim utakmicama je sterilni napad. Bez Eduarda i Olića Hrvatska ne zabija. Nikome, pa ni Gruziji. Na stranu prijateljska protiv Češke u kojoj smo imali jako puno sreće i otvorene goste. Slaven je zaboravio na Ivana Klasnića, koji u Boltonu zabija gol po utakmici u prosjeku. Nemamo Olića, Eduardo je često izvan pogona, a izbornik Petrića ne vidi na poziciji napadača. Ponajbolji golgeter Bundeslige uvijek krpa nekakve krilne pozicije i vidi se da mu to nikako ne odgovara. Javno je to i sam rekao kad ga je trener u klubu gurnuo na desno ili lijevo krilo.

Nadajmo se samo da će već u sljedećoj utakmici izbornik pokazati da zna što radi. Zanimljivo bi bilo čuti kakav bi sastav za sljedeću utakmicu protiv Gruzije postavili navijači. Naravno, pod uvjetom da su svi zdravi., da je s 'vatrenima' i Eduardo da Silva. Uvjereni smo da će Hrvatska u utakmicama protiv Gruzije, Izraela i Grčke vidjeti onakvu Hrvatsku kakvu smo gledali u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2008. godine. Nikako ne smijemo izgubiti vjeru u Slavena, jer drugog izbornika Hrvatska nema.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani