Obavijesti

Sport

Komentari 191

Švedsko slavlje i četvrtfinale! Presudio Forsberg i malo sreće

Švedsko slavlje i četvrtfinale! Presudio Forsberg i malo sreće
9

Nakon gola Emila Forsberga u 66. minuti (lopta je očešala Akanjija taman dovoljno da prevari Sommera i završi u mreži) vidjeli smo materijalizaciju nogometne muke zvane "nedajbože da ti Švedska povede".

VIDEO

Skandinavci i Švicarci nisu nam ponudili neku nogometnu raskoš, ali jesu zanimljivu, sadržajnu i dinamičnu utakmicu u kojoj je bio dovoljan jedan bljesak i malo sreće da Švedska kontra svih pred-mundialskih prognoza uđe među - osam najboljih nogometnih nacija planete.

Nakon gola Emila Forsberga u 66. minuti (fini dribling pa udarac s ruba kaznenog, a lopta češe Akanjija taman dovoljno da prevari Sommera i završi u mreži) vidjeli smo materijalizaciju nogometne muke zvane "nedajbože da ti Švedska povede".

Stasita se družba Janne Anderssona fino povukla u svoja dva obrambena bloka, a to ako se i probije uglavnom se probija jako teško i(li) slučajno. Švicarci to nisu uspjeli ni slučajno pa su Gavranović, Drmić, Seferović, Shaqiri, Džemaili, Xhaka i ostali učenici Vladimira Petkovića večeras završili svoju priču na ovom Svjetskom prvenstvu.

Imaju Švicarci za čim žaliti. Imali su dobrih, čak i odličnih šansi, imali su gotovo 70% posjeda lopte, dali su sve što su mogli, ali bez pravog golgetera i protiv ove super-čvrste Švedske sve je to bilo uzalud. U djelo je provedena skandinavska pragmatika koju je još za vrijeme natjecanja u skupini Albin Ekdal pojasnio ovako: "A koga je briga za to što imamo oko 30% posjeda lopte po utakmici? Pa računaju se golovi, a ne umjetnički dojam i broj tiki-taka dodavanja!".

Ima čovjek pravo. Bez klasnih veznjaka tražiti rezultat kroz veliki broj dodavanja bio bi nogometni suicid. Pa sva statistika svijeta nema ama baš nikakvu važnost pred ova dva broja: Švedska 1, Švicarska 0.

Uz Forsberga bez konkurencije najbolji švedski pojedinac je: izbornik Janne Andersson. Čovjek je lagano otvorio izlazna vrata Ibrahimoviću, izgubio mega-zvijezdu, ali je dobio temelj na kojem je stvorio momčad. U najboljem mogućem smislu te riječi. Švedska reprezentacija na travnjaku je kao jedan organizam. Stalno u formaciji, stalno sa radnim napadačima koji pomažu obrani, stalno sa jasnim planom igre i strategijom od koje se ne odustaje.

Možda im, s obzirom na manjak vele-kvalitete, nijedna druga strategija ne bi ni upalila, ali, hej... Cijela je mudrost života napraviti najviše što možeš s obzirom na vrline kojima raspolažeš i mane koje trebaš što bolje "zamaskirati", jel' tako? E to Švedska radi gotovo savršeno pa zato i jest u četvrtfinalu.

Zamislite što možemo mi dok smo jednako tako čvrsti, a sa igračima ala Modrić, Brozović, Rakitić, Kovačić... Ali to je za neke druge retke. Ovdje je priča sljedeća: Švicarska možda nije zaslužila ispasti, al' je Švedska sigurno zaslužila proći. Pa će u subotu, od 16 sati u Samari, igrati protiv pobjednika iz para Kolumbija-Engleska.

Bravo Švedska, svaka čast izborniče Andersson. Cristiano, Messi, Njemačka i Španjolska već su kući... Švedska ide dalje!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 191
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske