Obavijesti

Sport

Komentari 12

Kakav triler, kakav preokret: Hrvati dobili crveni, spasili meč-lopte i slavili nakon 16 godina!

Kakav triler, kakav preokret: Hrvati dobili crveni, spasili meč-lopte i slavili nakon 16 godina!
5

Čudesnu utakmicu odigrala je Hrvatska protiv Latvije i stigla do prve pobjede na Euru nakon 2005. godine. Gubili smo 1-2, spasili dvije meč-lopte pa pobijedili nakon tri sata

VIDEO

Luka Modrić još nije debitirao za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Hajduk je bio prvak Hrvatske, svijet je tek upoznao Lionela Messija i... Hrvatski odbojkaši zadnji su put pobijedili na europskom prvenstvu. Danas, 16 godina kasnije, koliko je prošlo od te 2005., hrvatska muška odbojka, za koju je ovo tek četvrto europsko prvenstvo uopće, proslavila je novu pobjedu, pobjedu koja širom otvara vrata prolaska skupine i drugog kruga. Ono po što su Hrvati, uostalom, i došli u Tallinn.

Velik, ma gotovo pa epski preokret (3-2) izvela je Hrvatska protiv Latvije osvojivši dva boda velika k'o kuća nakon drame koja je potrajala dva sata i 52 minute! Ne sjećamo se tako dugačke odbojkaške utakmice. Još kada utišate latvijske navijače, kojih, istina, nije bilo puno, ali bili su glasni, još je slađe. 

Latvija, reprezentacija koja ima još i tanju povijest na kontinentalnom natjecanju na kojem je zadnji put nastupala 1995. godine, u prvom kolu, još u srijedu, iznenadila je domaćine Estonce, pokazala da ima što tražiti na Euru, dok je Hrvatska prošla malu odbojkašku školu protiv Njemačke.

Međutim, danas druga, puno bolja Hrvatska. Marko Sedlaček od prvog je napada djelovao iznimno raspoloženo, njegovim prolascima i serijom Mitrašinovića na servisu odvojili smo se uvodno na 7-3. Zanini je tradicionalno dosta rotirao, oba libera, Šarčevića za prijem, Pervana za obranu, Zeljkovića za eventualno iznenađenje servisom, Mitrašinovića i Dukića u bloku. Držali smo prednost cijelo vrijeme, sve do završnice i kada je Mitrašinović blokom donio 21-17, činilo se da smo slomili Latviju. Međutim, nismo, vratila se na 22-22, a onda i prvi put uopće povela u setu za prvu set-loptu. Nevjerojatno. Nikačevićevim asom izborili smo našu prvu, ali Šestan nije realizirao kontru. Spasili smo potom i drugu, treću, četvrtu, ne i petu zbog lošeg prijema koji nam je, uz previše grešaka na servisu, i odnio set.

Bila je to idealna podloga za potonuće samopouzdanja negdje na dno Finskog zaljeva, a kao da ni to nije bilo dovoljno, Hrvate su još dodatno iznervirali suci. Protestirao je naš kapetan Žukovski na nekoliko jako, jako spornih odluka u početku drugog seta u korist protivnika. Sve što je dobio, bio je žuti karton. U prigovorima mu se priključio i Sedlaček, pa smo vidjeli i crveni karton! Automatski bod za Latviju. Međutim, ostali smo prisebni, preuzeli kontrolu rezultata (15-13) i kod 20-20 dočekali Andrića na servisu. Epilog? Dva asa i pet uzastopnih poena za izjednačenje u setovima. Bravo, Leo, majstore!

Ono što je nama značio Andrić, Latviji je još više značio ljevoruki korektor Egleskalns kojeg hrvatski blok i obrana nisu mogli pročitati i smiriti. Latvijci su u trećem setu odmakli na 13-9 i čuvali tu prednost sve do samog vrhunca seta. S tri poena zaredom spasili smo tri set-lopte, ali onda je Šestan na četvrtoj išao na siguran servis, što se nije isplatilo.

Nakon duže vremena proradio je i hrvatski blok, umirio Latvijce, ali u četvrtom setu garancija nije bila ni velikih šest razlike (18-12). Latvija se posve vratila, izborila i meč-loptu koju je Andrić spasio, pa ubrzo i još jednu. Sedlaček je izborio krucijalan poen prolaskom preko trostrukog bloka iz teške situacije, a Hrvatska iz četvrtog pokušaja odvela utakmicu u peti set.

A tamo... Bolji početak Latvije (3-1), a onda hrvatski uragan. Serija za 7-4 i potom kod 8-5 još jedna situacija koju ne viđamo, poput crvenog kartona, na odbojkaškim terenima svaki dan. Latviji je sviran poen, ali naši su tražili video-provjeru dodira mreže u bloku Latvije. Tehnologija je isprva pokazala da ga nije bilo, a onda su suci tražili drugi kut koji je pokazao dodir! Presudan trenutak nakon kojeg povratka za Latviju više nije bilo. Velika, velika pobjeda Hrvatske uz 32 poena strašnog Lea Andrića.

Sutra? Olimpijski prvak Francuska, već u 18, ali nakon ove pobjede nitko neće pitati za umor...

Europsko prvenstvo:

Hrvatska - Latvija 3-2 (28-30, 25-20, 23-25, 31-29, 15-11)
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'
RIJETKO POJAVLJIVANJE U JAVNOSTI

Šuker se vratio korijenima. U susjedstvu se pohvalili: 'Puno znači podrška Zlatne kopačke'

Davor Šuker, bivši hrvatski nogometni reprezentativac i predsjednik HNS-a, koji se rijetko pojavljuje u javnosti, bio je u utorak u Livnu, očevu rodnom kraju, gdje je posjetio stadion Zgona i oduševio se radom kluba