Obavijesti

Sport

Komentari 8

Kako su si CP3, LeBron i Melo 'sredili' ugovore od 200 mil. $

Kako su si CP3, LeBron i Melo 'sredili' ugovore od 200 mil. $
1

Više nema straha od novog 'lockouta', otkazivanja utakmica u NBA ligi, novi kolektivni ugovor je spreman. A izmjene pojedinih pravila nekim će zvijezdama donijeti dosad nezamisliv novac

VIDEO

NBA liga i NBPA (Udruga igrača) u načelu su dogovorili uvjete novoga kolektivnog ugovora (CBA) i samo ga do 13. siječnja moraju ovjeriti, ali to bi trebala biti samo formalnost.

Sadašnji kolektivni ugovor istječe na kraju sezone, a da prije toga nisu dogovoreni uvjeti novog, ligi bi prijetio 'lockout', poput onih 1998. i 2011. zbog kojih se igrala kraća sezona.

Svima je bilo lakše pregovarati nakon potpisivanja 24 milijarde dolara vrijednog televizijskog ugovora, pogotovo klubovima, koji više ne posluju s gubicima. U novom CBA-u nema promjena u ključnim pitanjima. Novac od košarkaških prihoda klubovi i igrači i dalje će dijeliti 50-50, a igrači i dalje neće smjeti u NBA izravno iz srednje škole. No nekoliko sitnijih promjena nekim će igračima donijeti još i više novca.

Primjerice, superzvijezdama Chrisu Paulu, LeBronu Jamesu i Carmelu Anthonyju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
 

#BrotherHood

A photo posted by dwyanewade (@dwyanewade) on

Dosadašnje pravilo 'Iznad 36', prema kojem igrači nisu smjeli potpisati petogodišnji ugovor ako tijekom njegova trajanja navršavaju 36 godina sad se mijenja u pravilo 'Iznad 38'. A od njega će prvi profitirati razigravač La Clippersa Chris Paul.

On će u svibnju napuniti 32 godine, a 1. srpnja postaje slobodan igrač, istog dana kad na snagu stupa novi kolektivni ugovor. Samo mu njegovi Clippersi smiju ponuditi ugovor na pet godina, dok su svi ostali klubovi ograničeni na četiri.

No prema pravilu 'Iznad 36' ne bi mogao potpisati na pet godina za maksimalan iznos, nego uz osjetna financijska ograničenja. A budući da nakon pet godina još neće imati 38, novo pravilo omogućit će ma da s Clippersima potpiše za maksimalni iznos od 207 milijuna dolara i tako postane prvi NBA igrač u povijesti s košarkaškim ugovorom većim od 200 milijuna.

Chris Paul je, usput, predsjednik Udruge igrača, koja pregovara o uvjetima s vlasnicima klubova. Potpredsjednik Udruge je LeBron James, a Carmelo Anthony član izvršnog odbora. Također usput, njih trojica su veliki prijatelji još iz američkih olimpijskih reprezentacija 2008. i 2012., a često i ljetuju zajedno.

I opet usput, LeBron i Melo prve su sljedeće superzvijezde koje će imati koristi od podizanja dobne granice u ovom pravilu.

Druga je mala, ali važna promjena - smanjivanje broja predsezonskih utakmica i produljivanje sezone za tjedan dana, što će smanjiti broj slučajeva u kojima momčadi moraju igrati dva dana zaredom.

Od ostalih promjena spomenimo da će klubovi odsad svojim igračima poći ponuditi novi ugovor godinu dana prije isteka važećeg. Minimalci za rookieje i veterane porast će za 50 posto, kao i mirovine za sve igrače s minimalno tri godine staža u NBA ligi (poput Damjana Rudeža), a njima će, po novome, NBA uplaćivati i zdravstveno osiguranje.

Momčadi će ubuduće u sastavu, umjesto dosadašnjih 15, imati maksimalnih 17 mjesta, a dodatna dva koristit će se za igrače koji fluktuiraju između NBA i razvojne lige, poput našeg Ivice Zupca ove sezone.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe