Obavijesti

Sport

Komentari 9

Karić: Zamalo su me strijeljali, nisam se ošišao ni kad je Ćiro to htio, a sad čekam treće dijete...

Karić: Zamalo su me strijeljali, nisam se ošišao ni kad je Ćiro to htio, a sad čekam treće dijete...
1

Legenda HNL-a ima 199 nastupa u 1. ligi. Na leđima mu je 46. Igram za Dravu iz Kuršanca u 1. Županijskoj ligi, u 2. Županijskoj ligi sam trener u NK Sračinec. Treniram i juniore Varteksa, kaže nam Karić

VIDEO

Javim se malo kasnije, taman sam imao trening s klincima - bila je prva reakcija Veldina Karića (46).

Pokretanje videa...

Veldin Karić 02:58

Ikona, legenda, hrvatskog nogometa, Prve HNL. Romantik na terenu., čovjek sa 199 nastupa u 1. ligi. U karijeri je promijenio 14 klubova: Od Željezničara, Varteksa, Dinama, Marsonije, Torina Intera do Drave iz Kuršanca. Vjerojatno ni sam Karić ne bi znao nabrojati sve klubove za koje je igrao.

Zabio je u HNL-u 76 golova, i to 15 za Marsoniju u dvije sezone, pa 52 za Varteks u sedam sezona, pa četiri za Dinamo i pet za Inter, gdje je proveo po jednu sezonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ima Karić i tri nastupa za hrvatsku reprezentaciju. Igrao je u vrijeme Mirka Jozića i Otta Barića. Igrao je 2001. dvije utakmice protiv Južne Koreje (uz Soldu, Šimunića, Vlaovića, Jarnija, Rapaića, Petrića...) i 2003. protiv Makedonije (uz Pletikosu, Srnu, Olića...). Sve tri su bile prijateljske i ni u jednoj Hrvatska nije pobijedila! S Korejom 0-2 i 1-1, s Makedonijom 2-2.

Pokretanje videa...

00:24

- Herr Otto je bio jako opušten, a Jozić jako ozbiljan. Bili su jako različiti treneri - kaže za bivše izbornike Karić.

Miroslav Blažević nije ga zvao u reprezentaciju, ali s njim kao i mnogi ima anegdotu.

- Njemu se nije sviđala moja frizura. Jednom prilikom me upoznao sa suprugom i rekao joj kako se moram ošišati i kako mi je frizura užasna, a ona se nije složila s njim. 'Baš mu lijepo stoji' - poručila je gospođa Blažević. Nije mu to bilo drago čuti, ha,ha - prisjetio se anegdote s Ćirom legendarni Karić.

Za Željezničar iz Sarajeva igrao je u sezoni 1991/1992. Tada je zamalo poginuo. Sarajevo je bilo pod opsadom, jedva se spasio. Zamalo su ga strijeljali.

- U Sarajevu su mi upali u stan i odveli me na Pale, gdje mi stavili lisice i maltretirali me, htjeli su me strijeljati. Nasreću, za to je nekako doznao Nenad Starovlah, moj bivši trener iz Željezničara, koji je otišao za u Vojvodinu. Organizirao je helikopter za ranjenike i prebacio me u Beograd, pa potom u Novi Sad. On me spasio, bilo je to strašno iskustvo, ali me trener spasio - kaže Karić, kojega je eto boravak u Sarajevu na početku rata zamalo stajao života. 

Odigrao je na desetke velikih utakmica. Za Dinamo je u sezoni 2004/2005. igrao u Kupu Uefe protiv Benfice, Heerenveena i Stuttgarta, a u pretkolu je zabio gol Elfsborgu.

U Europi je igrao i za Varteks. Dres Varteksa je nosio od 1997. do 2004. kad je otišao u Dinamo. Često ističe kako su mu tri utakmice posebno urezane u pamćenje.

-  Prva je ona Birminghamu kod Aston Ville, u 1. kolu Kupa Uefe, gdje sam u pobjedi Varteksa 3-2 gol zabio Peteru Schmeichelu. To je utakmica koju sigurno neću nikad zaboraviti. Druga utakmica je debi u Dinamu u kojem sam zabio gol Hajduku u 3-0 pobjedi, a treća utakmica je derbi između Torina i Juventusa. Bilo je nešto posebno igrati derbije za Dinamo i Torino protiv velikih rivala - govori napadačka legenda.

Prisjetio se dana u Dinamu. Bila je to najgora sezona “plavih” otkako se igra hrvatska liga, pod vodstvo Nenada Gračana i Ilije Lončarevića završili su sedmi na tablici i ostali bez Europe.

- Završili smo u Ligi za ostanak i zamalo prezimili u Europi. Kako neobična sezona, možda je bilo do stopera. Svi su bili spori - smije se Karić.

Da, od proljeća u Europi Dinamo je dijelila koja minuta. Naime, u skupini Kupa Uefe igralo se jednokružno, a tri od pet klubova iz skupine je prošlo. “Plavi” su, nakon pobjede nad Beverenom, u Maksimiru mogli prolazak izboriti pobjedom nad Heerenveenom. Vodili su 2-0, a Nizozemci su izjednačili na 2-2 u 89. minuti iz penala.

Karić je u nogometu 24 sata dnevno.

- Da, gotovo cijeli dan. Igram za Dravu iz Kuršanca u 1. Županijskoj ligi, u 2. Županijskoj ligi sam trener u NK Sračinec. Treniram i juniore Varteksa. Cijelo sam vrijeme u nogometu. Sad na akademiji HNS-a završavam za Pro licenciju. Nogomet je moj život. Želim uz njega biti do kraja. Biti trener u nekim većim klubovima - rekao je Karić i dodao:

- Idem nekad na utakmice Varaždina, ali Varteks, ovaj 'navijački' je moj klub. Ja sam ipak igrao za Varteks. To su dani koji se ne zaboravljaju.

Veldin ima sina Nea i kćerkicu Niju.

- To su mi djeca iz drugog braka, u prvome braku nisam imao djece, a sad sam u trećem braku. S trećom suprugom čekam dijete, trudna je šest mjeseci - otkriva Karić i dodaje:

- Sin je centarfor kao i ja. Igra kod mene, u juniorima Varteksa.

Za kraj, pitanje o frizuri.

- Ne moraš me to ni pitati, sve je jasno. Nikad se neću ošišati - kaže ikona HNL-a.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama
DRAMA DO KRAJA

ANKETA Tko će biti prvak HNL-a? Ovo je raspored Rijeke i Dinama

Još šest kola ostalo je do kraja sezone, a Rijeka i Dinamo sastat će se na Rujevici u 33. kolu. Susret koji bi mogao odrediti puno toga u utrci za naslov
Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće
ZAJECOVE PROMJENE

Neki uopće ne igraju, a Dinamo koštaju oko 2,5 milijuna eura!? Zajec će kresati budžet za plaće

Plus+ Dinamo partnerski klub, gdje bi slao talente na posudbu, traži među regionalnim prvoligašima, a na ljeto slijedi rezanje budžeta za plaće. I 'modri' na igrače neće trošiti više od 16 milijuna eura godišnje