Sport

Komentari 130

Katić je trebao dobiti drugi žuti. Gol Diamantakosa? Ha, ruka je na prsima protivnika, on pada

Katić je trebao dobiti drugi žuti. Gol Diamantakosa? Ha, ruka je na prsima protivnika, on pada

Iako se u TV prijenosu gotovo ništa nije moglo vidjeti na terenu u utakmici Gorice i Dinama, ona nije trebala biti odgođena zbog magle, smatra Strahonja, a za drugi žuti također bi uveo mogućnost VAR provjere

HTV-ov sudački ekspert Marijo Strahonja analizirao je sporne situacije u proteklom kolu HT Prve lige. Hajduk je izgubio kod Slaven Belupa u Koprivnici 3-2 nakon čega je Jens Gustafsson dobio otkaz, a stoper Nikola Katić trebao je biti isključen, smatra bivši sudac.

Bio je to duel u skoku protiv Ivana Krstanovića u 68. minuti kad je stoper Hajduka laktom udario u glavu iskusnog napadača Belupa. Već je imao žuti karton iz sudačke nadoknade prvog poluvremena. Sudio je Fran Jović.

POGLEDAJTE VIDEO: Tomislav Stipić konobario u Koprivnici

- Definitivno ga je pogodio laktom u lice, ovo je za žuti karton. Je li VAR soba smjela zvati Jovića za crveni pa da mu naknadno da žuti? Da, ali bi to bilo izigravanje VAR-a. Ali ovo nije jasna i očigledna pogreška, suci bi izgubili kredibilitet pozivanjem suca za to. Ja bih uveo da se može gledati VAR i kod eventualnoga drugog žutog kartona - kazao je Strahonja.

U 92. minuti Dimitris Diamantakos zabio je gol koji je poništen zbog faula Grka na Vinku Soldi. Hajdukovci su žestoko prosvjedovali, bio bi to gol za izjednačenje, možda i spas Šveđanina na klupi.

- Ruka je na prsima odrambenog igrača, on je izgubio koordinaciju i pao na pod. Ovo ne spada u jasnu i očiglednu pogrešku, ja bih dao za pravo sucu. Mislim da je ovdje sve u redu - rekao je Strahonja.

Dinamo je pobijedio 2-0 u Velikoj Gorici, a više od same utakmice pričalo se o gustoj magli u Turopolju zbog čega je VAR bio izvan funkcije.

- Ako se sa središnje linije vidi gol s jedne i druge strane, sudac mora nastaviti utakmicu i smatra se da su uvjeti regularni. To su suci napravili tijekom igre i tijekom prekida, vidjeli su golove i trebali su nastaviti igru - komentirao je Strahonja.

U nekim stranim ligama i televizijske kuće imaju utjecaja na to hoće li se igrati u ovakvim situacijama jer je vidljivost na ekranu puno lošija nego samim igračima.

- To je normalno, ali bitna su pravila nogometne igre. Propozicija natjecanja su pravila nogometne igre. E sad, ako neke jake TV kuće, koje dosta razmišljaju i bitna im je svaka utakmica, pokušaju dogovoriti i takve stavke, te bi situacije trebalo promijeniti, da se utakmica odigra u neko drugo vrijeme - kaže Strahonja.

Igrači Gorice tražili su penal u jednom duelu Franjića s Delfijem, a sudac Zdenko Lovrić odlučio je da nije penal. VAR tu nije mogao pomoći zbog magle.

- Na temelju ovoga što vidimo, sudac je bio u pravu. Tu je bilo kontakta, ali ne dovoljnog za kazneni udarac. Sudac je dobro vidio situaciju i mislim da je odluka dobra iako VAR nije bio u funkciji - kazao je Strahonja.

Najčitaniji članci