Obavijesti

Sport

Komentari 120

Kladionice tvrde: Norvežani će ući u Ligu prvaka! No Dinamo je 9 puta bio u ovakvoj situaciji...

Kladionice tvrde: Norvežani će ući u Ligu prvaka! No Dinamo je 9 puta bio u ovakvoj situaciji...

Ako je s druge strane klub iz liga "petice", zagrebački klub ne prolazi dalje nakon minimalnog gostujućeg poraza u prvoj utakmici. Usprkos većem iskustvu, ipak, Norvežani su bookmakerima u prednosti

VIDEO

Bodø/Glimt prvi je klub koji je pobijedio Dinamo pod Antom Čačićem u njegovu drugu mandatu na Maksimiru, u prvoj utakmici play-offa bilo je 1-0 za Norvežane, koje iduću srijedu od 21 sat čeka uzvrat na Maksimiru i šansa da prvi put igraju grupnu fazu elitnog natjecanja.

Ponavlja se situacija koja je za "modre" u Uefinim natjecanjima bila devet puta, da u drugu utakmicu ulaze s minimalnim gostujućim porazom. Prošli su šest puta, a ispadali triput, svaki put od kluba iz liga "petice", pedantno je secirao profesor Tomislav Globan.

POGLEDAJTE VIDEO: Bacio protezu zbog Petkovića

Pokretanje videa...

Bacio nogu 00:57

Pogledajte gol kojim je Bodø/Glimt pobijedio Dinamo OVDJE.

Prvi je put u takvoj situaciji bio u prvom kolu Kupa pobjednika kupova 1963/64. u ogledima protiv LASK-a. Nakon poraza 1-0 u Austriji, u uzvratu je također bilo 1-0 za domaćina. Igrala se treća utakmica u kojoj je završilo 1-1, a "modri" su prošli dalje: bacanjem novčića.

Poraz iz prve utakmice nisu uspjeli nadoknaditi u prvom kolu Kupa Uefe 1979/80. od Perugie. U Italiji je bilo 1-0, a u uzvratu bez golova. Osam godina poslije u istoj fazi Uefina natjecanja dvama golovima Radmila Mihajlovića u uzvratu "modri" su izbacili Bešiktaš (0-1, 2-0), a u ljeto 1997. čak su triput bili u takvoj situaciji i dvaput prošli.

Partizan je u prvom pretkolu Lige prvaka u Beogradu pobijedio 1-0, a u uzvratu na Maksimiru Marić, Cvitanović i Viduka utrpali su golove u veličanstvenoj pobjedi 5-0. U idućoj fazi stigao je i jedan od najbolnijih poraza Dinama u Europi, na uzvrat s Newcastleom ponio je poraz 2-1 iz Engleske, a u Zagrebu su se "svrake" provukle remijem 2-2 u produžetku uz koban gol Temurija Ketsbaije u 119. minuti.

Nakon prolaska Grasshoppersa, Dinamo je i u drugom kolu Kupa Uefe ujesen 1997. izgubio u gostima u Mađarskoj protiv MTK-a (1-0), ali sve okrenuo u uzvratu pobjedom 2-0 uz dva gola Roberta Prosinečkog. Godinu dana poslije Dinamo je put do skupine Lige prvaka krčio kroz Škotsku, izgubio je 1-0 u Glasgowu od Celtica pa u uzvratu sve nadoknadio pobjedom 3-0 (Marić, Prosinečki).

Mlađi poznavatelji nogometa vjerojatno se sjećaju dramatičnih utakmica protiv Werdera u trećem pretkolu Lige prvaka 2007/08. Nakon poraza 2-1 u prvoj utakmici u Njemačkoj, Dinamo je u uzvratu pred 34.175 gledatelja izgubio 3-2 uz dva penala Diega.

Posljednji put u sličnoj je situaciji bio u šesnaestini finala Europske lige 2018/19. protiv Viktorije Plzenj. U Češkoj je izgubio 2-1, a u uzvratu prošao pobjedom 3-0.

Usprkos tome, kladionice i dalje više vjeruju u prolaz Bodø/Glimta, za što su postavile koeficijent 1,64, dok je na Dinamo 2,14. Gledajući samo drugu utakmicu, Dinamo je favorit s koeficijentom 1,90, na remi je 3,40, a na goste 3,80.

POGLEDAJTE NOVU NAVIJAČKU PJESMU

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram