Sport

Komentari 18

Klub bez navijača, s vlasnikom u zatvoru osvojio je prvenstvo

Klub bez navijača, s vlasnikom u zatvoru osvojio je prvenstvo

Astra je kroz svoje postojanje čak trinaest puta mijenjala ime, ali to nije jedino što su mijenjali. Raritetnu pojavu predstavlja njihovo preseljenje iz Ploieștija u Giurgiu

Na spomen rumunjske Astre Giurgiu, prva asocijacija je Dinamova petarda u Zagrebu 18. rujna 2014. Gosti su se proveli kao belgijski Beveren davne jeseni 2004. kad su ih Modri ponizili rezultatom 6-1. Obje su momčadi izgledale razbijeno, poniženo i nezainteresirano. 

I dok se Belgijci bore za goli život u elitnom rangu, kod Rumunja je dijametralno suprotna situacija. Jučerašnjim remijem Steaue i Panduriija, 'giurgiuvenii' su osigurali prvi naslov prvaka Rumunjske u svojoj živopisnoj devedesetpetogodišnjoj povijesti.

No, nije to jedina senzacija koju su izveli ove sezone - po lošem ih pamti i današnji menadžer West Hama, Slaven Bilić, kojem su baš Rumunji zatvorili vrata Europske lige u ljetnim kvalifikacijama.

Klub je kroz svoje postojanje čak trinaest puta mijenjao ime, ali to nije jedino što su mijenjali. Raritetnu pojavu predstavlja njihovo preseljenje iz Ploieștija (preko 200 tisuća stanovnika) u Giurgiu (54 tisuće žitelja) koje je realizirao vlasnik kluba i rumunjski biznismen Ioan Niculae (61), najbogatiji Rumunj prema Forbes magazinu.

Nemaju navijače, predsjednik u zatvoru...

Sve bi se to mazilo epitetom lijepe sportske priče da Niculae nije u zatvoru zbog korupcije, odnosno da imaju navijače ili bilo kakav oblik podrške. Iskoristili su sve probleme bukureštanske Steuae čiji su predsjednik i sportski direktor kolege Niculaea u zatvoru. 

Razlog? Korupcija, dakako. Ista je situacija i kod čelnika Panduriija i Dinama gdje su na snazi financijski i kadrovski problemi.

U takvom cirkusu, 'crni vragovi' odigrali su najuspješniju rolu pod vodstvom trenera Mariusa Șumudice koji je u sezoni 1998./1999. u dresu Rapida postao prvakom zemlje. 

Uspio je zatomiti odlazak najvažnijeg ofenzivca Constantina Budescua, kojeg je gazda kluba odlučio prodati u kineski Dalian Yifang kako bi namaknuo sredstva za plaćanje igrača do kraja sezone. 

Ekipa je klasična mješavina za domaće prilike kvalitetnih domaćih igrača uz nekoliko stranaca. Najistaknutije ime u redovima Astre danas je Denis Alibec, nekadašnji junior milanskog Intera...
 

Najčitaniji članci