Sport

Komentari 29

Kolega: Nisam znao da je Ante Kostelić uzeo kredit zbog mene

Kolega: Nisam znao da je Ante Kostelić uzeo kredit zbog mene

Sramota je da Kostelić više nema status vrhunskog trenera, čovjek koji je zaslužan za sjajne rezultate, kaže Elias Kolega. Prema HOO-ovu pravilniku, Gips dobiva 13.000 kuna, a vrhunski treneri po 20.000

To je sramota, što drugo reći. Da Ante Kostelić više nije u kategoriji vrhunskog trenera, čovjek koji je zaslužan za sjajne rezultate, rekao nam je Elias Kolega.

On je, nakon odlaska Janice i Ivice u mirovinu, novi učenik legendarnoga Gipsa.

Ante trenira braću Samuela i Eliasa Kolegu, a kako je riječ o vrlo skupom sportu, Ante je navodno trebao dignuti i kredit. Jer u Hrvatskom olimpijskom odboru izgubio je status vrhunskog trenera budući da više ne vodi evidentne kandidate za olimpijsku medalju.

- Iskreno, ne znam ništa o tome, ne znam da je dignuo kredit – kaže nam Kolega, koji je ove sezone bio šesti u utrci slaloma Svjetskoga kupa u Adelbodenu.

Kostelić je ostao bez trenerske naknade koju je dobivao na osnovi nevjerojatne uspješnosti. Kao trener Janice i Ivice osvojio je deset olimpijskih medalja, osam svjetskih medalja, četiri Velika kristalna globusa i ostvario 56 pobjeda u Svjetskom kupu. Mjesečna plaća za vrhunskog trenera je, prema propisu HOO-a za 2018. godinu, 20.000 kuna. Gips je spušten među vrsne trenere, koji dobivaju 13.000 kuna. S njim je u toj kategoriji i izbornik rukometaša Lino Červar, tenisača Željko Krajan, tekvondaša Toni Tomas..., ali i košarkaša Dražen Anzulović!?

Ovom problematikom, da vrhunski treneri gube svoj status kad više ne vode sportaše koji realno mogu do olimpijske medalje u tom ciklusu, odlučio se pozabaviti i HOO, u čijoj su te kategorizacije nadležnosti.

- HOO je službeno od Vlade RH tražio da se našim najvećim trenerima da status kakav imaju akademici HAZU jer su to ljudi koji su pridonijeli da se Hrvatska proslavi u svijetu i njihov doprinos nije ništa manji. Tek kad takvi treneri odlaze u mirovinu, onda se vidi da je trenutačni sustav nakaradan – rekao je Zlatko Mateša, predsjednik HOO-a, prije nekoliko mjeseci.

Gipsovi novi učenici, braća Samuel i Elias Kolega, koji sve ozbiljnije kroče na svjetsku skijašku scenu, još su daleko od olimpijske medalje. Zbog toga Gips više nema status vrhunskog trenera. Jasno je kako ove odredbe treba promijeniti.

Istina, više nema Ivice i Janice na skijama, ali njihov otac Ante toliko je zadužio hrvatski sport i zbog toga do kraja trenerske karijere i kraja života jednostavno mora imati poseban status. Rješenje je možda da takozvane sportske mirovine dobivaju i treneri.

Najčitaniji članci