Obavijesti

Sport

Komentari 1

Korejski studenti taekwondoa dva mjeseca podučavali Hrvate

Korejski studenti taekwondoa dva mjeseca podučavali Hrvate
7

Woo, Min i Gyun oduševljeni su hrvatskim ljepotama, ljudima i hranom. Kažu da na treninzima vide brzi napredak, ali Europljanima nedostaje korejskog duha i entuzijazma da mogli konkurirati korejskim mastorima

VIDEO

Bae Seung Woo (20), Kim Jung Min (19) i Lee Tae Gyun (19) korejski su studenti sa Sveučilišta Shinsung koji su dva mjeseca boravili u Karlovcu i radili u tamošnjem taekwondo klubu.

Njihov zadatak bio je u najboljem mogućem svjetlu predstaviti svoju domovinu, domovinu taekwondoa, te podučavati izvorni sport od osnovnih tehnika, pa sve do onih najkompleksnijih elemenata samoobrane, sportske borbe, formi i demonstracijskih vještina. Radili su sa svima, od najmlađih uzrasta, pa sve do najstarijih i nas trenera koji smo zaista imali što naučiti.

- Mladi sportaši u Hrvatskoj kvalitetno odrađuju treninge kakve mi vodimo na Sveučilištu u Koreji. Ipak se vidi razlika u načinu treninga, ali vaši sportaši brzo uče i brzo napreduju pa nismo imali puno problema s uhodavanjem u izvorni način rada - objasnio je Lee Tae Gyun.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dok su on i Woo podučavali borbene tehnike, Minova specijalnost su poomsae (forme). Iako hrvatski sportaši brzo uče i postigli su veliki napredak, Min je imao i primjedbi.

- Moraju još poraditi na čvrstoći, snazi i korekciji blokada, stavova i udaraca – rekao je.

A čitava priča počinje ovako:

Moj trener, prof. Miroslav Brežan, magistar kineziologije, Grandmaster 9. DAN Kukkiwon, našao se 2001. u Južnoj Koreji, na otoku Jeju, na Svjetskom prvenstvu u taekwondou. Između ostalih, sreo se i sa Grandmasterom prof. Kwosangom Hanom, koji je tada bio prof. na sveučilištu Shinsung, specijaliziranom za naobrazbu trenera taekwondoa.

U to vrijeme, studenti su odlazili na praksu u klubove diljem Novog Zelanda, Kanade, SAD-a i Australije. U međuvremenu, prof. Han je postao dekan sveučilišta Shinsung i na inicijativu prof. Brežana, sklopili su sporazum o dolasku korejskih studenata na praksu u Europu. Ovo je druga godina otkako ovaj sporazum uspješno funkcionira. Interes klubova za dolascima korejskih studenata svake godine sve je veći, pa je tako ove godine po jedan student došao i u TKD klub Zagreb, splitsko Zmajevo Oko te klubove iz Slovenije, Srbije, BiH, Mađarske i Italije.

Aktivnosti je bilo puno u ova dva mjeseca za naše 'karlovačke' studente, koji su svakodnevno vodili treninge, pripreme, odlazili u taekwondo sekcije izvan grada te individualno radili s onima koji su imali želju dodatno trenirati. Ove godine prof. Han i njegova supruga odlučili su posjetiti Europu na poziv svog prijatelja Zoltana Veresa, licenciranog instruktora i majstora Hapkida.

Prof. Han usput je došao i vidjeti kako rade njegovi studenti. Posjetio je Zagreb, Karlovac i Nacionalni park Plitvička Jezera, zajedno sa studentima koji su boravili u Zagrebu, Karlovcu i Splitu.

Uz mnogobrojne treninge i obaveze studenti su uspjeli katkada i odmoriti, a mi smo se potrudili dočarati im lijepu našu na najbolji mogući način. Obišli su sve Karlovačke rijeke, dvorce, parkove i šetnice. Bili su na Bjelolasici, u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Opatiji, Novoj Gradiški, Puli, Slavonskom Brodu, Šibeniku, Ozlju i mnogim drugim gradovima.

Svugdje su ih lijepo ugostili prijatelji taekwondoa, a oni su u osnovnim i srednjim školama demonstrirali vještine sporta. Dečki su bili vrlo prijateljski nastrojeni, dobro su prihvatili našu kulturu i kuhinju. Često su ih roditelji djece koja treniraju pozivali u svoje domove, gdje su im pripremali razne specijalitete i prijateljska druženja. Mlađi uzrasti su se povezali sa studentima i njihov odlazak teško im je pao, no studenti će se opet vratiti u kolovozu ove godine na tradicionalni Korčula Training Camp. 

- Hrvatska je predivna! Sviđa mi se prekrasna priroda, a moji kolege i ja smo odlično prihvatili i vašu kuhinju. Ljudi su nas lijepo prihvatili i možemo reći da se osjećamo skoro kao kod kuće. Sklopili smo nova prijateljstva, mnogi su nas pozivali u svoje domove i pripremali nam domaće specijalitete. Primijetio sam da u europskom sportu nedostaje još malo duha i entuzijazma kao što je to kod nas u Koreji. Pravilnim usmjerenjem i ukazivanjem na taj problem mislim da se još može puno postići i napraviti u tom segmentu - rezimirao je Bae Seung Woo.  

* Adam Mraović nositelj je 4. DAN Kukkiwon te trener u TKD Karlovac

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid
UOČI NASTAVKA PRVENSTVA

Hajduk ostao bez dvojice igrača zbog pozitivnog testa na covid

Nogometaši pozitivni na korona virus nisu bili u kontaktu s ostatkom momčadi, kažu s Poljuda nedugo nakon što je HNS izvijestio o pozitivnim slučajevima među U-21 reprezentativcima

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...
TEK MU JE 50 GODINA

Neuništivi Boraska: Spremniji sam nego mladić! Što je iduće? E sad bih mogao na Ironman...

Dva tjedna prije svog 50. rođendana, naš proslavljeni veslač Igor Boraska osvojio je u osmercu Mladosti zlato na prvenstvu Hrvatske. Boraska je sudionik ljetnih i zimskih OI, istrčao je maraton....
NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...
D'ANGELO RUSSELL

NBA zvijezda teška 120 milijuna dolara igra golf u Splitu...

''Kontaktirala nas je turistička agencija i pitala koju marku štapova i rukavica imamo za iznajmljivanje i možemo li rezervirati termin za četiri osobe koje bi došle odigrati partiju golfa. Nismo znali o kome je riječ...''