Obavijesti

Sport

Komentari 11

Kriza u Fifi: Nakon uhićenja je optuženo 16 novih dužnosnika

Kriza u Fifi: Nakon uhićenja je optuženo 16 novih dužnosnika
5

Na novoj optužnici ukupno je 41 optuženi dužnosnik. Dvanaest je uhićeno, a jučer uvečer uhićeno je 16 novih dužnosnika. Terete se za primanje mita od 200 mil. $

VIDEO

Ministarstvo pravosuđa u Washingtonu je podignulo novu optužnicu protiv čelnika Fife i njenih dužnosnika. Velika kriza drma krovnu organizaciju nogometa, a nakon jučerašnjih uhićenja Fifinih potpredsjednika u Zürichu, dogodile su se nove optužbe. Optuženo je 16 visokih dužnosnika Fife, a među njima je i Ricardo Teixeira, bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Svih 16 dužnosnika optuženo je da su sudjelovali u megakoruptivnom pothvatu primanja mita u koje je uključeno preko 200 milijuna dolara. 

Padaju kao s grane

Trenutni predsjednik Brazilskog nogometnog saveza Marco Polo del Nero također je optužen, navodno za reketiranje, prijevaru i pranje novca te zlouporabu položaja za stjecanje novca.

- Izdaja povjerenja koja je ovdje počinjena je nečuvena. A poruka ove objave svima, koji se nadaju da će izbjeći našu istragu, treba biti jasna: nećete nam promaknuti, nećete pobjeći našem fokusu - rekla je Lorreta Lynch, američka državna tužiteljica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Trenutni broj optuženih

Nova optužnica ukupno ima 236 stranica, a 27 optuženih nalazi se na njoj zbog prodavanja marketinških prava za organiziranje turnira (poput Svjetskog ili Europskog prvenstva op.a.) i utakmica.

Ukupan broj optuženih u cijeloj Fifinoj aferi sad je porastao na 41 dužnosnika svih pozicija. Od 41 dužnosnika njih 12 je optuženo, a optužene su i dvije tvrtke kao rezultat istrage koja je u tijeku. U pitanju je pranje i pronevjera novca.

Gdje su dva čelna čovjeka Fife i Uefe u cijeloj priči?

Predsjednik Fife Sepp Blatter (79) i predsjednik Uefe Michel Platini (60) suspendirani su na 90 dana nakon što je švicarsko tužiteljstvo otvorilo kriminalni postupak protiv Blattera. Fifa je par suspendirala u listopadu,a navodno je Platini primio 2 milijuna eura mita Seppa Blattera. Obojica su opovrgnula optužbe. Trenutno su izbori za predsjednika Fife u punom jeku, a glavni kandidati su optuženi Michel Platini i glavni tajnik Uefe Gianni Infantino. Izbori će se održati u veljači.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener