Obavijesti

Sport

Komentari 40

Kronologija Šukerova pada: Od novčića do Kolindine 'pljuske'

Kronologija Šukerova pada: Od novčića do Kolindine 'pljuske'
1

Davor Šuker postao je predsjednik HNS-a u srpnju 2012. godine. Nakon Eura u Poljskoj i Ukrajini naslijedio je pokojnog Vlatka Markovića, koji mu je ostavio punu blaganju u HNS-u

VIDEO

Pitanje je vremena kad će Davor Šuker postati bivši u HNS-u. Ima mjesto u Izvršnom odboru Uefe, ali za njega, čini se, više nema mjesta u našem savezu. Mi smo vam pripremili kratku kronologiju uspona i pada Davora Šukera u Hrvatskom nogometnom savezu.

  • Veljača 2011. - Ukradeni novčići

Šuker je u veljači 2011. godine na letu iz Milana u London u zrakoplovu British Airwaysa pronašao četiri antička grčka novčića vrijedna 25.000 eura. Bili su u pretincu ispred njega. Novčiće je prilikom izlaska iz aviona zaboravio putnik Antonio C. Sudili su mu za utaju u listopadu iste godine, a proglašen je krivim te je morao platiti 8000 eura kazne, a branio se riječima 'Žao mi je, nisam znao da toliko vrijede'.

Pogledajte video

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

00:11
  • Srpanj 2012. - Dolazak na vlast

Ujedinio sam nogometnu Hrvatsku, uzviknuo je Davor Šuker nakon što je 5. srpnja 2012. godine naslijedio Vlatka Markovića na mjestu predsjednika HNS-a.

Pokojni je Marković 2012. nakon 13 godina otišao s te funkcije, a naslijedila ga je Zlatna kopačka Svjetskog prvenstva 1998. godine.

  • Srpanj 2012. - Štimac postaje izbornik

Igor Štimac naslijedio je Slavena Bilića na klupi reprezentacije. Bio je to pakt Mamića i Štimca koji je na kraju morao blagosloviti i Davor Šuker. Očekivano, ovaj pakt nije dugo trajao i Štimac je ubrzo postao bivši.

  • Studeni 2012. - Selidba saveza u Hilton

Ubrzo nakon što je došao na vlast u savezu, Davor Šuker odlučio je preseliti HNS u luksuznije prostorije. A za to treba, pogađate, prilična svota, jer, zašto ne potrošiti ono što je ostavio Vlatko?! Skučenih 390 kvadrata u Rusanovoj Šukerova svita zamijenila je za 900 kvadrata prilično ekskluzivnog prostora u Hiltonu.

  • Listopad 2013. - Štimac više nije izbornik

Igor Štimac je u listopadu 2013. godine dobio otkaz. Na klupi ga je naslijedio Niko Kovač koji je u dodatnim kvalifikacijama uspio izboriti odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazil. Štimac je solidno vodio reprezentaciju do lipnja 2013. godine. Tada je u Maksimiru izgubio od Škotske, a u listopadu je doma izgubio od Belgije i od Škotske u Glasgowu. Nakon poraza na Otoku dobio je otkaz. Štimac je na kraju po osvojenim bodovima bio najgori hrvatski izbornik u povijesti.

  • Studeni 2014. - Neodigrani derbi, a Brend na Tajlandu

Dinamo i Hajduk prvi put u povijesti HNL-a nisu odigrali derbi. Zagrepčani su na kraju za zelenim stolom dobili 3-0, Splićani su kažnjeni, a danima se nije znalo gdje je prvi čovjek našeg saveza. Šuker je u to vrijeme bio na Tajlandu, a ne kako priliči kod kuće da rješava nagomilane probleme u našem nogometu.

Dalibor Urukalović/PIXSELL
  • Ožujak 2015.- Ulazi u IO Uefe

Šuker je u prvom krugu izabran u to najviše tijelo Uefe s 34 glasa zemalja članica Uefe (54). Njegov će mandat u Izvršnom odboru trajati četiri godine. Postao je prvi Hrvat u Izvršnom odboru Uefe, tijelu koje odlučuje o svim ključnim pitanjima europskog nogometa. A kako je sam na početku mandata u HNS-u rekao da mu je glavni cilj Izvršni odbor Uefe, samo je pitanje vremena kada će odletjeti s vrha nacionalnog saveza.

  • Lipanj 2015. - Svastika na Poljudu

Težak udarac Šukerovoj vladavini stigao je u lipnju 2015. godine. Hrvatska je talijansku reprezentaciju dočekala znakom Trećeg Reicha i nacističke Njemačke nacrtanom na poljudskom stadionu. Dok je Niko Kovač na zagrijavanju stajao na pet metara od kukastog križa, radnici su pokušali sve zakamuflirati dodatnim posipanjem zemlje, ali nisu u tome uspjeli. Kukasti križ bio je itekako vidljiv. Huligani su ušli na poljudski travnjak i posuli travu nekakvom kemikalijom danima prije utakmice, a krivac, ili krivci, do danas nisu pronađeni.

Miranda Čikotić/Pixsell
  • Srpanj 2016. - Odlazak Zdravka Mamića iz HNS-a

Zdravko Mamić se povukao sa funkcije dopredsjednika HNS-a. 

- Za hrvatski nogomet dao sam dušu. No ne želim više biti razlog zbog kojeg će pojedinci umanjivati uspjehe mojih kolega iz Saveza i Dinama te sjajne rezultate kojima već godinama uveseljavaju sve naše sugrađane. Posvetit ću se privatnoj situaciji i uvjeren sam dokazati svoju nevinost - pisalo je u priopćenju Mamićeve ostavke na mjestu dopredsjednika.

  • Prosinac 2016. - Problemi s Poreznom zbog pozajmice Mamiću za jamčevinu

Davor Šuker posudio je Mariju Mamiću ukupno 12 milijuna kuna za jamčevinu za njega i Zdravka. Šuker je tijekom poreznog nadzora tvrdio da su ta gotovinska sredstva njegova osobna ušteđevina stečena tijekom profesionalne nogometne karijere te da ima još 1,5 milijuna ušteđenog novca. Međutim, poreznicima nije dostavio dokumentaciju koja bi potvrdila da je to stvarni izvor njegovih prihoda, pa su izračunatu razliku ocijenili kao nedokazane prihode, odnosno neprijavljeni dohodak i obračunali mu porez i prirez od šest milijuna kuna.

  • Prosinac 2016. - Čeferin kod predsjednice

Predsjednik Uefe stigao je u Zagreb, a HNS u protokolu pri dolasku Aleksandra Čeferina u Zagreb nije predvidio njegov odlazak k predsjednici, što je inače uobičajeno. No, Ured predsjednice je sa šefom Čeferinova protokola dogovorio primanje, bez znanja HNS-a. Uz to predsjednica je 'udarila' po Šukeru izjavom da se nogomet igra za prave navijače, a ne za one u svečanoj loži.

Kada su Šukera pitali ima li dojam da je predsjednica na njegovoj strani, odgovorio je:

- Ne!

I tu je, budimo iskreni, za Šukera sve završilo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 40
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe