Obavijesti

Sport

Komentari 6

Legende 'kockastih': Strijelac prvog gola na velikim turnirima

Legende 'kockastih': Strijelac prvog gola na velikim turnirima
4

Goran Vlaović je bio izvrstan strijelac, znao je pogađati glavom, s obje noge, u ukupno 52 nastupa za hrvatsku nogometnu reprezentaciju postigao je 15 golova

VIDEO

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je na tri Svjetska prvenstva dosad. Najznačajniji trag ostavila je 1998. godine, kad je osvojila broncu. Za vas smo pripremili osvrt na legende "kockastih" koje su predvodile Hrvatsku u Francuskoj, Japanu i Južnoj Koreji te u Njemačkoj. Svaki treći dan objavit ćemo po jedan članak u specijalu - Legende "kockastih".

Goran Vlaović, dugogodišnji izvrsni napadač hrvatske nogometne reprezentacije, strijelac je nekih uistinu antologijskih golova. On je i zabio prvi hrvatski gol na velikim natjecanjima. Svaki istinski navijač "kockastih" pamti Vlaovićev gol protiv Turske u zadnjim sekundama utakmice...

Njegov sprint, dribling i zaobilaženje golmana u toj akciji koju je započeo Asanović savršenom asistencijom, oduševili su sve u Engleskoj 1996. godine. Taj je gol, naime, proglašen jednim od najljepših na cijelom turniru, zajedno s lob udarcem Šukera u dvoboju Hrvata i Danaca.

Vlaović je bio izvrstan strijelac, znao je pogađati glavom, s obje noge, u 52 nastupa za reprezentaciju postigao je 15 golova. S tim da je u jednoj utakmici, u prijateljskoj protiv Južne Koreje u proljeće 1996. zabio hat-trick.

Debitirao je za Hrvatsku još 1992. godine na turneji po Australiji kada je kao najbolji napadač HNL-a, iz Dinama, uvršten u nacionalni sastav kojeg je izbornik Stanko Poklepović vodio kod hrvatskih iseljenika na predstavljanje.

Tijekom svoje reprezentativne karijere za mjesto se često borio s još jednim velikim majstorom, Alenom Bokšićem. Alenu igra hrvatske momčadi često nije odgovarala, a nažalost. nerijetko su ga mučile i ozljede. Bokšić je zbog ozljede otpao iz reprezentacije i prije Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj, što je značilo je to da će uz neupitnog Šukera drugi napadač biti baš Vlaović.

Vlaovićev gol u četvrtfinalu Nijemcima zacijelo je bio i krucijalan trenutak te utakmice. Hrvatska je iz prvog dijela imala vodstvo 1-0 i igrača više, no svejedno Nijemci su bili jako dobri i opasno prijetili. Ipak, Vlaovićev gol za 2-0 smirio je sve očajničke ambicije Nijemaca, on ih je svojim točnim udarcem s vrha kaznenog prostora jednostavno pomeo.

Bio je Vlaović i na sljedećem Svjetskom prvenstvu, 2002. godine u Japanu i Južnoj Koreji.  Zanimljivo, nije odigrao u dalekoj Aziji ni minute, sva tri dvoboja, protiv Meksika (0-1), Italije (2-1) i Ekvadora (0-1) sjedio je na klupi.   Šteta, jer kako je Hrvatska tih dana patila od neefikasnosti, zacijelo je mogao pomoći...

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica