Obavijesti

Sport

Komentari 58

Lijepo je što me 'vatreni' žele, ali sanjam igrati za Španjolsku

Lijepo je što me 'vatreni' žele, ali sanjam igrati za Španjolsku
1

Pogodio sam odlaskom iz Barcelone i potpisom za Dinamo i lijepo je što me Hrvatska želi, ali moj je san igrati za Španjolsku. Ipak, nikad se ne zna što će biti u budućnosti, kaže Španjolac

VIDEO

Španjolski nogometaš Dani Olmo, koji je u postupku dobivanja hrvatskog državljanstva, smatra hrvatske dokumente korisnima, no želi igrati za Španjolsku.

- Lijepo je što me Hrvatska želi. Njen nogometni savez je nazvao klub (zagrebački Dinamo) te je moje državljanstvo u postupku. Imati hrvatsko državljanstvo mi je prednost zbog pravnih pitanja. Moj san je igrati za Španjolsku, no u budućnosti nikad se ne zna - rekao je 19-godišnji Olmo u razgovoru za sportske novine AS sa sjedištem u Madridu.

Dani Olmo je očarao Wengera, Arsenal će poslati ponudu?!
Dani Olmo je očarao Wengera, Arsenal će poslati ponudu?!

Nakon što mu je ponuđeno hrvatsko državljanstvo, stupio je u kontakt i sa Španjolskim nogometnim savezom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio sam u kontaktu sa Santiagom Denijem (izbornikom reprezentacije do 17 godina), no to je bilo više osobne prirode zbog dobrog odnosa kojeg sam imao s njim u reprezentaciji U-17 - rekao je.

No onda su mu se obratili i iz samog saveza, tvrdi.

- Da. Pitali su me što će se dogoditi te sam im odgovorio isto. Želim imati hrvatsko državljanstvo, no ambicija mi je igrati za Španjolsku. Ne znam što će se dogoditi - rekao je Olmo.

Odlazak iz Barcelone najteža odluka u životu

Dosad je nastupao za mlade španjolske reprezentacije do 16, 17 i 18 godina starosti. Olmo je u ljeto 2014. prešao iz podmlatka Barcelone u Dinamo, a od 2016. više nije pozivan u podmladak španjolske reprezentacije. U Španjolskoj ga publika ne poznaje.

- Uvijek sam bio krilni igrač, no sada igram polušpicu. Dobar sam u kontri jedan na jedan te imam dobar udarac. Uvijek su mi se sviđali Diego Forlán, a također i Xavi Hernández i Andrés Iniesta - rekao je.

- Odlazak iz Barcelone bila mi je najteža odluka u životu. Nisam se osjećao ugodno pa se pojavila serija mogućnosti u Engleskoj i također mogućnost odlaska u Dinamo. Dogovorio sam se s obitelji. Odluka o prelasku u Dinamo donesena je s mišlju o mojoj budućnosti - rekao je.

Imao je tada 16 godina. Dinamo, tadašnji prvak Hrvatske, ponudio mu je boravak u prvoj momčadi.

- Vjerovali smo da je to najbolje za moj rast. Pogodio sam odlaskom iz Barcelone i potpisom za Dinamo - istaknuo je.

Nije znao nijedan strani jezik, sad govori dva

Prvih mjesec dana bio je sam u klupskoj rezidenciji u Zagrebu, no kasnije mu je došla majka te su se preselili u stan blizu stadiona u Maksimiru.

- Zagreb je miran, idealan za igrača - kaže.

Na početku nije govorio hrvatski, a ni engleski mu nije išao dobro.

- Sada govorim oba. Čak i intervjue dajem na hrvatskom jeziku! Kada sam ušao u prvu momčad, puno su mi pomogli Henríquez, Sigali, Ibáñez i Fernandes... Bili su ključni za moju prilagodbu - ističe.

U Dinamu su mu tada rekli kako će iduću godinu biti u drugoj momčadi, a kasnije prijeći u prvu.

- Prevarili su me, ali u pozitivnom smislu. Nakon dva do tri mjeseca već sam počeo trenirati s prvom momčadi te izborio svoje mjesto zahvaljujući radu - rekao je.

 

Hrvatska liga dobra za razvoj

U sezoni 2014/15. skupio je pet nastupa u hrvatskom prvenstvu, no iduće sezone samo jedan. Istovremeno je, igrajući u drugoj hrvatskoj ligi, kupu te Ligi prvaka za mlade, odigrao 23 utakmice.

Prošle sezone je, pak, bio nezadovoljan jer nije dobio priliku zaigrati u pravoj Ligi prvaka gdje je Dinamo igrao s Juventusom, Sevillom i Lyonom. U hrvatskom prvenstvu sudjelovao je u 14 utakmica, najviše od dolaska.

- Hrvatska liga je jaka, no ne može se uspoređivati sa španjolskom ligom. Prakticira se fizička igra te postoje mladi talentirani igrači. To je dobro mjesto za razvoj - napomenuo je.

Od ovog ljeta je, pak, dobio veću priliku te krenuo uzlaznom putanjom. U prvom dijelu sezone već je odigrao 19 utakmica, zabio četiri gola, a pet puta je asistirao.

Puno razgovara sa Žutim

Dinamo vodi u prvenstvu s 12 bodova više od drugoplasiranog Hajduka.

- Dinamo je klub podmlatka, odavde izlaze veliki nogometaši poput Modrića ili Mandžukića. Također sam gledao videe Bobana i Prosinečkog s kojim puno razgovaram. Prosinečki u Zagrebu ima padel klub, jedini u Hrvatskoj (padel je igra slična tenisu popularna u Španjolskoj). Njegov parner je Janko Janković koji je bio u Oviedu - ispričao je Olmo.

On bi tako, nakon brazilskih nogometaša Eduarda da Silve i Sammira, mogao postati treći igrač koji je preko Dinama dobio hrvatsko državljanstvo. Da Silva i Sammir zaigrali su za hrvatsku reprezentaciju nakon čega im je cijena porasla na tržištu. Da Silva je bio prešao u Arsenal, a Sammir u Getafe.

Olmo s Dinamom ima ugovor do ljeta 2020. godine, a cijena mu iznosi 1,5 milijuna eura, podatak je Transfermarkta, internetske stranice specijalizirane za transfere nogometaša.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...