Obavijesti

Sport

Komentari 1

Litva reprezentacije na EP-u dočekuje u novim Arenama

Litva reprezentacije na EP-u dočekuje u novim Arenama
12

Hrvatska košarkaška reprezentacija otputovala je u Litvu na 37. Europsko prvenstvo. Momci Joke Vrankovića tražit će prolaz u Skupini C koja igra u Alytus Areni

VIDEO

Hrvatski košarkaši protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, Finske, Grčke, Makedonije i Crne Gore traže prolaz u Skupini C smještenoj u Alytusu. San je Josipa Vrankovića i naših košarkaša naći se 18. rujna u Kaunasu, u Žalgiris Areni, gdje se odigrava finale.

Ostali gradovi domaćini prvenstva, osim Alytusa, jesu glavni grad Litve Vilnius, Šiauliai, Panevėžys, Kaunas te lučki grad Klaipeda.

Kaunas

Kaunas je drugi najveći grad u Litvi, važno je kulturno i ekonomsko središte. Drugi je grad po veličini u Litvi, a smješten je na toku dviju velikih rijeka Nemunasa i Nerisa u blizini najvećeg rezervoara vode u zemlji na kojem je i hidroelektrana.

Kaunas se može pohvaliti jednim od najstarijih košarkaških klubova u Europi, Žalgiris. Klub je osnovan  1944.  a od tada je dao brojne talente poput Modestasa Paulauskasa, Arvydasa Sabonisa, Rimasa Kurtinaitisa, Valdemarasa Chomičiusa.

Žalgiris je 80- tih godina postao velika košarkaška sila u bivšem Sovjetskom savezu i Europi. Tih je godina litvanski klub sudjelovao u najvećim natjecanjima u Europi, protiv momčadi poput CSKA Moskve i Cibone.

Najveće uspjehe momčad iz Litve postigla je u sezonama 1997/98 i 1998/99. kada je za njih igrao i Franjo Arapović, ali i Ennis Whatley.  Euroligu je Žalgiris osvojio 1999. Sada je na čelu kluba njihov bivši igrač Arvydas Sabonis.

Žalgiris Arena

Kaunas je novu dvoranu Žalgiris Arenu dobio 2011. godine smještenu na toku rijeke Nemunas s kapacitetom od oko 17 tisuća ljudi. Radi se o najvećoj zatvorenoj areni na Baltiku koja je nadomjestila nekadašnji kompleks Kaunas. Arena je dom upravo košarkašima Žalgirisa, a jedan je od šest dvorana koje će ugostiti reprezentacije koje sudjeluju na 37. Europskom prvenstvu.

Žalgiris Arena bit će domaćin knockout faze, četvrtfinalnih i polufinalnih susreta. U Kaunasu će se također odigravati susreti za plasman od petog do osmog mjesta, kao i susret za treće mjesto vrijedan bronce. Finalna utakmica prvenstva vrijedna titule europskog prvaka igrat će se 18. rujna u 21 sat.

Vilnius

Vilnius je glavni grad, ali i najveći grad Republike Litve i središte je svih političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih zbivanja u državi. Vilnius se brzo razvio u moderan europski grad. Grad je obnovljen, a razvijena su poslovna i komercijalna područja New City Center. Godine 2009. Vilnius je proglašen Europskom metropolom kulture.

Glavi klub u Vilniusu je Lietuvos Rytas osnovan 1964. pod nazivom Statybu Vilnius. Klub sudjeluje u Litvanskoj košarkaškoj ligi, onoj Baltičkoj i u Euroligi, a dotadašnjeg trenera Aleksandra Trifunovića, nakon euroligaške sezone nadomještene je zamjenikom Dariusom Maskoliunasom. Rytas je nakon osvajanja Litvanske košarkaške lige 2000. godine postao najveći rival upravo Žalgirisu. Kada je klub u sezoni 2005./06 preuzeo hrvatski trener Neven Spahija prvi su puta debitirali u Euroligi te nakon početnih dva poraza nanizali sedam uspjeha poput momčadi kao što su Maccabi Tel Aviv i Efes Pilsen.

Siemens Arena

Siemens Arena drugi je najveći sportski kompleks u Litvi koji ugošćuje velika sportska događanja, a otvorena je 2004. godine s kapacitetom od 11 000 posjetitelja.

Upravo se u Vilnius Areni odigravaju važne utakmice momčadi Rytasa protiv rivala iz Žalgirisa u LKL-u i BBL-u. Ostale susrete klub iz glavnog grada odigrava u Lietuvos Rytas Areni.

Siemens Arena jedno je od najvažnijih sportskih zdanja u Litvi, priznata u cijelom svijetu, a 2007. godine zaslužila je i nagradu Superbranda kao najznačajniji prepoznatljivi simbol Litve. Takva se nagrada dodjeljuje na temelju utjecaja na tržištu, vrijednosti, uspješnih načina primjene i originalnosti.

Vilnius će ugostiti Skupinu E, odnosno pobjednike, drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije skupina A i B. U Siemens Areni će se odigravati i susreti Skupine F, odnosno reprezentacija C i D skupine.

Šiauliai

Šiauliai ili Sunčani grad četvrti je najveći litvanski grad. Važno je administrativno, ali i sveučilišno središte. Iako je gotovo posve razoren u Drugom svjetskom ratu za vrijeme sovjetske vladavine u gradu je potaknut veliki industrijski razvoj.

Košarkaški klub iz Šiauliaija osnovan je 1994. godine, a treći je najuspješniji litvanski klub, iza Žalgirisa i Lietuvosa Rytasa. U Baltičkoj su košarkaškoj ligi u sezoni 2009./10 završili na trećem mjestu. Na klupi kluba osam sezona sjedi Antanas Sireika, a u Šiauliaiju karijere su započeli Donatas Slanina i Mindaugas Žukauskas.

Šiauliai Arena

Šiauliai Arena izgrađena je 2007. godine, a kapacitet joj je 5 700 ljudi. Karakteristika ovog sportskog zdanja su hologramska stakla kojima je prekrivena vanjska strana dvorane zbog kojih se neobično presijava na suncu.

Šiauliai ugošćuje Skupinu B, Italiju, Izrael, Francusku, Latviju, Njemačku i Srbiju.

Panevėžys

Panevėžys ili litvanski Chicago peti je grad po veličini u zemlji, a smješten  između rijeka Nevėžis i Levuo. Za vrijeme Sovjetskog saveza postao je važno industrijsko središte, a tokom 60-tih i 80-tih velike kompanije otvorile su svoja sjedišta upravo u Panevėžysu što je pospješilo ekonomski rast grada.

Panevezyska momčad Spartakas 50-tih je godina u sklopu Sovjetskog saveza odnijela medalje na prvenstvu u Odessi. No pravi procvat košarke grad je doživio otvaranjem sportske škole 1978. od strane poznatih litvanskih trenera. Najbolji košarkaši Litve, koji su osvajali medalje na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima Arvydas Sabonis i Šarunas Marčiulionis pohađali su upravo školu u Panevezysu.

Cido Arena

Cido Arena najveći je multifunkcionalni sportski kompleks u Panevezysu. Arena najčešće ugošćuje biciklističke sportske događaje, a dom je košarkašima Techasasa. Kompleks je otvoren 2008. godine, a nadomjestio je dotadašnju strukturu Aukštaitija.

Cido Arena ugostit će skupinu A Europskog prvenstva u kojoj su Portugal, Velika Britanija, Turska, Španjolska i domaćin Litva. 

Alytus

Alytus najveći je grad južnom dijelu Litve, šesti po veličini u zemlji. Grad se proteže na dvije obale rijeke Nemunas, a obiluje zelenim površinama. Rijeka dijeli grad na Prvi Alytus, na desnoj obali i drugi Alytus na lijevoj obali. Autoput koji povezuje ostala važna središta, Vilnius, Kaunas, Lazdijai i Hrondu u Bjelorusiji prolazi upravo kroz Alytus.

Do 70-tih godina košarkaši Alytusa bili su na razini amatera, sve do 1983. kada je košarku u gradu zaživio rad litvanskog košarkaškog stručnjaka Stepasa Butautasa.

Sve do 1995. godine momčad koja se natjecala u Litvanskoj košarkaškoj ligi nastupala je pod imenom Vilnius Savy no dolaskom sponzora ime je ubrzo promijenjeno u Alita. U klubu iz Alytusa stasali su i braća Darius i Kšištof Lavrinovič.

Košarkaški klub Alytus osnovan je 2005. godine, a iz Nacionalne košarkaške lige ubrzo je prešao u Litvansku i Baltičku ligu.

Alytus Arena

Alytus Arena otvorena je prvotno 1981. godine no renoviranje zdanja počelo je 2009. godine i završeno je u veljači ove godine uoči početka Europskog prvenstva. Arena u Alytusu prima 5 600 gledatelja.

Alytus Arena ugostit će Skupinu C koju čine reprezentacije Bosne i Hercegovine, Finske, Grčke, Makedonije, Crne Gore i Hrvatske.

Klaipeda

Klaipeda je grad smješten na ušću rijeke Neumanas, na Baltičkom moru. Treći je grad po veličini u Litvi. Klaipeda je lučki grad čija prednost leži u tome što nije okovan ledom, a u sastav Litve ušao je nakon što je ta baltička zemlja pripojena Sovjetskom savezu, a luka je tada postala jedna od najvećih baza ratne mornarice. Danas je to grad koji značajno utječe na ekonomiju zemlje.

Klaipeda je u svijetu poznata po prekrasnim plažama, starom gradu, liberalnoj atmosferi, pivi i zgodnim djevojkama.

Klaipeda je poznata i po svojim košarkašima. Iz ovog su grada potekli među najboljim šuterima. Saulius Štombergas, Arvydas Macijauskas i  Tomas Delininkaitis postali su poznati diljem svijeta po svojim odličnim šutevima i čeličnim živcima. Klaipeda je dom ' Neptunasa' iz kojeg su ponikli brojni mladi talenti. Klub je osnovan 1962. godine, a dvije godine kasnije je ime Maistas promijenio u Neptunas po rimskom bogu mora Neptunu. Najbolji plasman kluba bilo je četvrto mjesto u Litvanskoj košarkaškoj ligi.

Švyturio Arena

Švyturio Arena karakteristična je po svom obliku koji podsjeća na katamaran, a izgrađena je 2011. godine. Kapacitet joj je 5 500 posjetitelja.

Arena u Klaipedai ugostit će Skupinu D Europskog košarkaškog prvenstva u kojoj su Bugarska, Gruzija, Rusija, Ukrajina, Belgija i Slovenija.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje
POPULARNA NA INSTAGRAMU

Ruskinja ima 'lice anđela', ali iznenadit ćete se kad vidite kako izgleda od vrata nadolje

Izrazito je popularna na društvenim mrežama. Samo na Instagramu prati je više od 400.000 ljudi. Ima tu i osuda i negativnih komentara. Rusku bodibildericu Vladislavu zbog fizičke građe zovu Hulk

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...
NEOČEKIVAN MEČ?

Hrgović je dobio nevjerojatnu poruku Usikovog menadžera: Pripremi se, Fury će odustati...

Borba između Usika i Furyja trebala bi biti najveća borba u posljednjih nekoliko godina, a ona je zapravo trebala biti u veljači. Tada je Fury odustao zbog ozljede na sparingu
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe