Obavijesti

Sport

Komentari 44

Ljubina i Federerova suradnja zastrašuje cijeli teniski svijet

Ljubina i Federerova suradnja zastrašuje cijeli teniski svijet
1

ZLATNA SURADNJA Ljubičić i Federer veliki su prijatelji još iz doba dok je naš as aktivno igrao. Danas je Ivan Rogerov trener, a te se suradnje plaši cijeli teniski svijet...

VIDEO

Privilegija je živjeti u doba Rogera Federera. U smiraju karijere, čudesni sportaš ponovno radi čuda. Švicarac je u nedjelju ponovno pobijedio Rafaela Nadala i osvojio Masters u Miamiju.

Najstariji je tenisač koji je uspio osvojiti jedan Masters. Sa 35 godina i sedam mjeseci pretekao je Andrea Agassija koji je uz 34 godine i tri mjeseca pobijedio u Cincinnatiju.

Rogerova teniska perfekcija u Miamiju

Nakon što je odigrao neviđen meč protiv Nicka Kyrgiosa u polufinalu istog turnira, smogao je snage i koncentracije za kirurški precizne udarce kako bi dobio Španjolca u dva seta. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Bila je to perfektna pobjeda, a kako je ponajveći sportaš svih vremena igrao svjedoči i statistički podatak da je imao 2-1 omjer 'winnera' i neprisiljenih pogreški te nije izgubio svoj servis. Bilo je to sat i pol teniske perfekcije.

Roger je u impresivnoj formi ove godine što je i pokazao u već opjevanom pokoravanju Australije. U svoje vitrine spremio je i 18. Grand Slam, peti Australian Open.

Tamo je stigao kao 17. nositelj i uz užasno težak put do finala gdje je morao izbaciti čak trojicu igrača iz najboljih 10: Berdycha, Nishikorija i Wawrinku. Upravo je njegov sunarodnjak briljirao izjavom:

- Federer je neosporno najbolji tenisač svih vremena. Leti po terenu, milina ga je gledati, pa i igrati protiv njega. On može napraviti na terenu sve što poželi - poentirao je Stan Wawrinka poslije svog poraza.

Jedan od najzaslužnijih za nove Rogerove genijalnosti je i proslavljeni hrvatski tenisač Ivan Ljubičić.

Ljubo, treći igrač svijeta iz 2006. godine koji je vodio Hrvatsku do Davis Cup naslova 2005. u Slovačkoj, danas je trener švicarskog teniskog velemajstora. 

Ivan Ljubičić - tihi vođa i veliki Rogerov obiteljski prijatelj

Od 2015. traje njihova suradnja, a teniski analitičari će reći kako je Federerovu igru učinio efikasnijom.

Trener, istovremeno i veliki obiteljski prijatelj obitelji Federer, dolazi kao idealna 'spona' između vatrene supruge Mirke i smirenog šampiona Rogera.

Mirka, poznata po impulzivnim reakcijama dok gleda muževe mečeve, također djeluje smirenije uz Ivana. 

- Oduvijek vjerujem da postoje stvari koje se još mogu naučiti, ali treba znati i ostati motiviran, gladan uspjeha. Netko poput Ivana mi u tome može pomoći - rekao je Fedex nakon što je 'zaposlio' svog prijatelja.

Ljubo je čovjek koji obavlja posao u 'tišini', pod njegovom kontrolom sve ide svojim tokom. 

Ivan Ljubičić igrao je protiv Rogera Federera 16 puta u svojoj četrnaestogodišnjoj karijeri i pobijedio ga u tri navrata.

Međusobno uvažavanje je oduvijek na maksimumu. Švicarac Hrvata smatra prirodnim vođom i vrlo oštroumnim čovjekom.

- Bez obzira što obojica imamo obitelji, provodimo puno vremena zajedno. Bez obzira na sve, uvijek smo u kontaktu. Uvijek sam sretan zbog njegovih uspjeha. Oduvijek smo se super slagali - opisivao je Fedex njegove ljudske kvalitete, pa se prebacio i na sportske:

- Bio je jedan od igrača od kojeg su najviše strahovali na Touru. Bio mi je veliki prijatelj na turnirima. Dao je puno tenisu, na terenu i izvan njega. Ima veliku budućnost u tenisu ili u bilo čemu što će htjeti raditi zato što je pametna i dobra osoba - rezimirao je Švicarac.

Đoković: Da, plašim se suradnje Federera i Ljubičića!

Trener je Federera, a istovremeno i prvi susjed u Monte Carlu njegovog velikog rivala, Srbina Novaka Đokovića. Roger je istaknuo Ivanovu pripremljenost po pitanju današnje teniske situacije - Ivan, iako je u mirovini, i dalje detaljno proučava tenisače.

Posebno Đokovića.

Đoković, upitan hoće li mu biti čudno to što njegov susjed pomaže najvećem rivalu, rekao je:

- Ivan zna moju igru, on zna igru svih Rogerovih protivnika. Mislim da je to jedan od glavnih razloga zašto ga je Federer uzeo za svog trenera. Da, plašim se njihove suradnje, iskreno! - otkrio je Nole.

Neki su odlazili toliko daleko da su govorili kako je Roger Ljubu zaposlio samo zato da sruši Đokovića.

- Uvijek pratim kako drugi igraju na Touru. Također, analiziram i svoje igre. Novak je dio te slagalice, ali ja sam više koncentriran na svoju igru, nego na ono što rade na terenu drugi igrači - objasnio je Roger uoči Australian Opena ove godine.

U Melbourneu je njihova suradnja pomela konkurenciju. Ivan je uvjerio Rogera da ne gleda tko je s druge strane mreže, nego da se koncentrira samo na lopticu i svoje udarce.

Njihova je taktika srušila Rafu Nadala u Australiji

Protiv Španjolca u Melbourneu je zasjao njegov bekend kojim je napadao Španjolčev forhend što je u prošlosti bilo gotovo nezamislivo. 

Ljubo je razvio taktiku - plan Federerove igre protiv Nadala u Australiji je bio izbjeći duge izmjene i čekati priliku za napad.

Nema napada na 'prvu lopticu' i to je donijelo rezultate - najveću razliku Fedex je napravio u poenima koji su trajali između sedam i devet udaraca.

Završilo je trijumfalno.

- Ovo je prekrasan dan za nas. Ljubičić je meni više od trenera, on mi je prijatelj. Puno smo pričali o mom povratku i bio je uvjeren, kao i cijeli tim, da mogu osvojiti Grand Slam. Uspjeli smo i žestoko ćemo to proslaviti. Slavit ćemo kao rock zvijezde - rekao je Federer nakon što je pokorio Melbourne u maratonskom meču protiv Rafe Nadala.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!
ZAOSTALA UTAKMICA

Dinamo - Varaždin 2-1: Modri nisu dopustili iznenađenje, Rijeka je sada na plus dva!

Dinamo je u zaostaloj utakmici 5. kola HNL-a pobijedio Varaždin 2-1 golovima Baturine i Vidovića, dok je gostima gol nade dao Drožđek nakon velike pogreške Theophile-Catherinea. Ipak, Varaždinci s igračem manje nisu uspjeli do iznenađenja

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...
PIŠU ŠPANJOLSKI MEDIJI

Modrić ostao na klupi pa se naljutio na Ancelottija: Nemojte mi suditi po toj utakmici...

Kroos i Modrić su ove sezone bili samo jednom starteri, protiv Atletica u prvenstvu, kada je Real izgubio. Njemački veznjak obično počinje, pogotovo u najvažnijim utakmicama, dok Modrić čeka šansu s klupe
Real Madrid u drami izbacio  Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale
ČETVRTFINALE LIGE PRVAKA

Real Madrid u drami izbacio Manchester City iz Lige prvaka! Modrić i Kova promašili penale

Real Madrid izborio je polufinale Lige prvaka nakon što je u lutriji penala bio bolji od Manchester Cityja, a hrvatski reprezentativci Luka Modrić i Mateo Kovačić promašili su penale za svoje momčadi