Sport

Komentari 207

Loše vijesti iz Monaca: Uefa je promijenila sustav natjecanja!

Loše vijesti iz Monaca: Uefa je promijenila sustav natjecanja!

Uefa je objavila da mijenja sustav Lige prvaka od 2018. Najave su bile drastičnije. Tako bi Hrvatska mogla imati dva kluba u kvalifikacijama, ali drugoplasiranom bi bilo gotovo nemoguće ući u LP

Uefa je na konferenciji za javnost u Monte Carlu objavila kako od 2018. godine prelazi na novi sustav natjecanja, točnije, na novi sustav kvalifikacija prema kojem će se manjim klubovima biti puno teže kvalificirati u najjače klupsko natjecanje u svijetu.

U Ligi prvaka ostaju 32 kluba, kao i 48 u Europskoj ligi.

Ovom promjenom Uefa smanjuje broj mjesta koja se dobivaju kroz kvalifikacije. To znači smanjivanje broja klubova iz "manjih liga" i povećavanje broja sudionika iz najboljih liga Europe. Prevedeno, bogatijim klubovima više mjesta i lakši plasman u grupnu fazu Lige prvaka, a onim siromašnijim - snađi se kako znaš.

Prema novom sustavu, čak četiri kluba iz najbolje četiri države po koeficijentu idu izravno u Ligu prvaka. Države koje su na petom i šestom mjestu po Uefinom renkingu dobit će po dva izravna mjesta u Ligi prvaka, a zemljama od sedmog do desetog mjesta po koeficijentu ostaje jedno mjesto u Ligi prvaka.

Direktan plasman dobit će i pobjednik Europske lige i Lige prvaka. Ono što je za Hrvatsku najzanimljivije je broj klubova koji će Ligu prvaka loviti kroz kvalifikacije.

A tu su se stvari promijenile.

Broj prvaka koji dolaze kroz kvalifikacije smanjit će se sa pet na četiri, a broj nižeplasiranih klubova iz po koeficijentu jačih liga, smanjit će se sa pet na dva. 

Tako će zapravo za hrvatskog prvaka stvari biti tek nešto lošije, dok će za drugoplasiranog, ukoliko Hrvatska bude imala pravo na dva predstavnika, biti iznimno teško progurati se do grupne faze Lige prvaka.

Hrvatska će teško do dva kluba u Ligi prvaka

Iako je Hrvatska trenutno 13. na Uefinoj ljestvici, a i na 15. mjestu imala bi dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka, to je gotovo nemoguća misija.

Hrvatska drži 13. mjesto, ali pitanje je dokad. Dinamo je ostao jedini predstavnik u Europi, a realno, neće se baš nakupiti bodova u skupini s Juventusom, Sevillom i Lyonom. Grčka je iza nas po koeficijentu, ali ona ima tri kluba u Europi (Olympiakos, Panathinaikos i PAOK u Europskoj ligi).

Na 15. mjestu je Nizozemska koja ima čak četiri kluba u Europi, PSV u Ligi prvaka, a AZ, Ajax i Feyenoord u Europskoj ligi. Hrvatsku napadaju i Rumunjska (Astra i Steaua u EL) i Austrija (Austria Beč, Salzburg i Rapid u Europskoj ligi).

Najčitaniji članci