Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Ludi put Pite na Igre: Umjesto u Hrvatskoj, završio na Islandu

Rođeni Australac snijeg je vidio prvi put prije dvije godine. Pokušao se kvalificirati u sedam utrka i sedam puta nije uspio. Jurio je preko pet zemalja da dođe u Hrvatsku na zadnju utrku, no završio je na Islandu

Foto: Reuters/PIXSELL/Instagram
10 komentara

Tonganska atrakcija s ljetnih Olimpijskih igara u Riju 2016., Pita Taufatofua, opet je nosio zastavu svoje zemlje na otvaranju Olimpijskih igara, ovaj put zimskih.

2016 Rio Olympics - Opening ceremony | Autor: STOYAN NENOV Foto: STOYAN NENOV

A njegov put do Pyeongchanga je fascinantan.

Svaki korak prema ovoj senzaciji dijelio je na Instagramu sa 130.000 pratitelja. 

Još prije dvije godine, kad se natjecao u taekwondou, nije ni znao za skijaško trčanje. Rođeni Australac preselio se kao dječak na očev rodni otok Tongu. Snijeg mu nije bio ni u primislima. Prvi put ga je vidio prije dvije godine.

Snijeg prvi put vidio prije dvije godine

No, kako je izjavio, nakon ljetnih Igara trebao mu je novi izazov. Stoga je odlučio dati otkaz na poslu, radio je kao socijalni radnik, i u potpunosti se posvetiti novom izazovu - odlazak na Zimske olimpijske igre.

Pyeongchang 2018 Winter Olympics | Autor: KAI PFAFFENBACH Foto: KAI PFAFFENBACH

Prva prepreka, iskreno je priznao više puta, bila je naučiti skijati i preživjeti.

A onda je trebalo loviti rezultat i olimpijsku normu.  Kvalificirao se u zadnjem pokušaju, zadnjeg dana olimpijskih kvalifikacija u utrci na Islandu krajem siječnja. Prethodilo je sedam pokušaja i sedam puta nije uspio. 

Pyeongchang 2018 Winter Olympics NOSIO ZASTAVU Sjećate se Pite iz Tonge? Evo ga opet, i sad je gol i nauljen

Posudio skije i krenuo prema Zagrebu

Predzadnja utrka bila je u Armeniji sredinom siječnja. Dan ranije pao je snijeg, a njegov jedini par skija nije odgovarao takvim uvjetima. Tu utrku, kako je napisao na Instagramu, izabrao je umjesto utrke u Hrvatskoj i platio cijenu.

No nije odustao. Uložio je sve napore da stigne u Ravnu Goru do sljedećeg jutra. No nije bilo direktnih letova pa su tisuće ljudi na njegovom profilu pratili putešestviju. 

Posudio je skije, ako ga dočekaju isti uvjeti na stazi, prijatelj mu je pomogao naći privatni taksi i utrka prije utrke je počela. Iz Armenije taksijem do Gruzije, na avion za Istanbul pa Zagreb... S nestrpljenjem su pratitelji očekivali njegovo javljanje. Nakon pet zemalja u 24 sata i 6 sati u taksiju, jurnjavu po istanbulskom aerodromu, uspio je stići 15 minuta prije leta za Hrvatsku. 

- Turkish Airlines zatvorio je vrata ranije iako je kasnio njihov let iz Gruzije. Sjetio sam se scene iz James Bonda, postiskao sve gumbe da otvorim most do aviona, ali nije upalilo. Srećom, nisu me uhitili... planiram dalje - napisao je Pita na Instagramu 15. siječnja.

 

I raced through 5 countries in the last 24hrs to try and get to my race in Croatia. I sat in a taxi for 6 hrs driving through Armenia into Georgia in the middle of the night. I sat on the front seat of the @turkishairlines plane, sprinted through the airport and snuck through the business class fast transit lane and somehow managed to arrive at the gate 15 min before departure for my flight to Croatia. Once there I found that @turkishairlines had shut the gate early even after their delayed initial flight from Georgia, leaving me stranded. After remembering a scene from a James Bond movie, I pressed all the buttons on the aerobridge door to see if I could somehow open it and sprint down to the connecting flight, unfortunately that didn’t work, and luckily I didn’t get arrested. So here I am sitting at Istanbul airport missing the race that could have possibly gotten me to the Olympics. It was always going to be a long shot but I had to give it a shot and I did. Soo many times in life we will get disappointed. When this happens I have two options. I can sit on that chair crying about what could have been and how unfair life is.... or I can go and find some good quality chocolate, pull out my notepad and start planning “what’s next”— I always did like chocolate...

Objavu dijeli Pita Taufatofua (Pita T) (@pita_tofua)

Većina bi tu odustala, ali on nije.

Čuo je za utrku u blizini Arktičkog kruga i to je bila njegova zadnja karta. Dva dana je bezuspješno pokušavao doći do tamo. Nemogući uvjeti, zatvorene ceste, snježna oluja... Zastoj je iskoristio za još treninga zatvoren u sobi.

Sve ostalo je povijest. Probio se, nastupio, kvalificirao i postao prvi stjegonoša koji je nastupio u uzastopnim ljetnim pa zimskim Olimpijskim igrama. 

Tema: Zimske olimpijske igre 2018.

Message