Obavijesti

Sport

Komentari 17

Made in Trnsko: Pola hrvatske reprezentacije iz KK Zagreba

Made in Trnsko: Pola hrvatske reprezentacije iz KK Zagreba
4

PREMALO Šest je reprezentativaca stasalo u Zagrebu, a klubu su donijeli samo jedan naslov. Trebali su igrati Euroligu najmanje četiri godine, žali Pepsi Božić...

VIDEO

Kruno Simon, Marko Tomas, Ante Tomić, Luka Žorić, Dario Šarić i Mario Hezonja. To je polovica aktualne hrvatske reprezentacije. Osim Žorića, koji je u Trnsko došao kasnije, svi su oni od pubertetskih dana bili u KK Zagrebu.

Simon je pravo dijete kluba. Stigao je 1998. kao 13-godišnjak na nagovor oca Đure, nekadašnje zvijezde “mrava”. Njegov vršnjak Marko Tomas stigao je dvije godine kasnije. Tomić je imao 17 kad je došao, Šarić 15, a Hezonja 14 godina. Samo je Žorić došao kao već izgrađen igrač. No unatoč tome što su u Trnskom stasali toliki današnji reprezentativci, Zagreb se može pohvaliti samo jednim naslovom prvaka.

- A to je nula u odnosu na ono što su mogli. Pogotovo u razdoblju kad su Cibona, Split i Zadar bili u problemima, a Cedevita se tek stvarala. Trebali su najmanje četiri godine igrati Euroligu. I ne biti samo prolaznici - kaže Boško Božić Pepsi, osnivač kluba, u kojem je proveo čak 29 godina.

- A zamisli da su tek svi bili na okupu, pa tu dodaš još Stojića, koji je još lani igrao, pa Sesara, koji je prerano prestao, Miljkovića... Čak i Zadravca, koji je ‘69. godište, ali i danas bi mogao igrati pet minuta jer zna sve o košarci - kaže Pepsi, koji sebe smatra glavnim krivcem što Zagreb nije napravio više unatoč takvim igračima.

- Dopustio sam da klub vode neznalice i analfabeti. Otišao sam jer sam se zakačio s ondašnjim direktorom Željkom Čovićem. Jer kad Pepsi nešto obeća, onda to i ostvari, a ja nisam želio obećavati novac za koji nisam bio siguran da ga mogu nabaviti. A klubu je ostao kapital u Sesaru i Stojiću, koji su na tržištu onda vrijedili dva milijuna maraka. Prije toga imali smo budžet od 250.000 maraka, imali smo 3-1 protiv Žalgirisa, koji je nastavio ulagati i uskoro postao prvak Europe, a mi smo bili prvaci Novog Zagreba.

Osim Simona, svi današnji reprezentativci došli su nakon Pepsijeva odlaska. Žao mu je što on nije imao ulogu u njihovom razvijanju jer je siguran da bi klub napravio puno više.

- Šarić i Hezonja nisu igrali zajedno u mlađim kategorijama. Šarića su slali na posudbe... A meni je jedanput, dok je Sesar još bio mladić, direktor Guberina došao s idejom da ga, kao mjeru štednje, pošaljemo u Mostar pa vratimo godinu poslije. Rekao sam mu: ‘Imam ja bolju ideju. On ostaje, a tebe ću poslati u Mostar’. Taj Sesar mogao je biti čudo. Živio sam s njim, a jedino dobro što sam doživio od njega je bilo kad mu je majka došla i napravila bravetinu.

Znao je s mladim igračima, znao bi i sa Šarićem i Hezonjom.

- Hezonja je baraba. A ako ga želiš imati pod kontrolom i da funkcionira kako ti želiš, moraš biti veći baraba od njega - kaže Božić.

No jedino pravo dijete kluba je Kruno Simon, koji je na prve dvije utakmice Eurobasketa bio najbolji hrvatski igrač.

- Uvijek mi se sviđao. Vidjelo se da zna igrati, samo je bilo pitanje kad će košarku shvatiti kao posao, zaboraviti na Jarun i noćne klubove. Otkad se oženio, sve je počeo shvaćati ozbiljnije. Njegov otac Đuro bio je sličan. Bio je razmažena lijenčina s košarkaškim znanjem. Bio mi je jedan od dva najbolja igrača kad smo ulazili u jugoslavensku 1. B ligu, ali nije se želio posvetiti treningu. Kruno ima dobre gene, ali po svemu je stepenica više - kaže Pepsi, kojem je još u najljepšem sjećanju ostao treći Simon, Đurin otac i Krunin istoimeni djed.

- Govorio je 13 jezika i prevodio filmove za televiziju. U Drugom svjetskom ratu imao je kino u Jurišićevoj, ali su mu ga uzeli jer je puštao njemačke filmove. Išao je s nama na putovanja i uživao sam u razgovorima s njim.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica
'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu
TKO SU BRAĆA JOKIĆ

'Oni su tipovi s kojima ne želite se zakačiti'. Stariji Jokić davio je curu i noževima gađao Nikolu

Braća Nikole Jokića ponovno su u središtu javnosti nakon što je najstariji brat Strahinja šakom udario navijača na NBA utakmici. I ranije su često izazivali incidente, svađali se s holivudskim glumcima i prijetili igračima