Obavijesti

Sport

Komentari 16

Majka Ivana Dolčeka: On je u autu spavao i pisao zadaće...

Majka Ivana Dolčeka: On je u autu spavao i pisao zadaće...
11

Ivanu je prije tri godine poginuo otac, a umro je i djed, koji mu je bio najveći navijač. Sad je veznjaku Hajduka najveća podrška majka Mirjana, koja ima kafić. Ona u Splitu bodri sina

VIDEO

Uvijek smo podržavali djecu u nastojanjima da krenu svojim putem. Ivan, koji je najmlađi od troje djece, rodio se 15 godina poslije brata Josipa i četiri nakon sestre Ane. On je, za razliku od ostalih muških iz obitelji, odmah pokazao interes za nogometom. Gotovo je prije potrčao za loptom na nogometnom igralištu lokalnog kluba koje je udaljeno stotinjak metara od kuće nego prohodao, govori nam Mirjana Dolček, majka mlade uzdanice splitskog Hajduka, Ivana, koji je ljetos došao u središte Dalmacije i odmah skrenuo pozornost na svoju nadarenost te s 19 godina izborio mjesto u udarnoj jedanaestorici "majstora s mora".

Pokretanje videa...

00:30

Obitelj iz malog općinskog središta Podravske Sesvete je prihvatila ljubav prema "bubamari" koju je pokazao najmlađi u peteročlanoj obitelji. Do njega nitko ranije nije ozbiljno shvaćao nogomet.

Majka Mirjana, koju smo zatekli ispred TV ekrana dok je pratila susret ženskih reprezentacija, kazala nam je kako im je to i odgovaralo jer su Ivana jednim okom mogli pratiti iz gostionice "Stari krovovi" koja je između obiteljske kuće i nogometnog igrališta NK Mladost iz Podravskih Sesveta. Kako je klinac polako rastao, tako je svoju opsesiju nogometom prenio i na ostale ukućane.

- Preko noći nogomet je postao sastavni dio našeg života. Nezaobilazna svakodnevnica. Kad je imao devet godina otišao je u 15 kilometara udaljeni Graničar iz Đurđevca. Suprug Miroslav ga je vozio na treninge. Odjednom smo i posao u gostionici kao i ostale obveze podredili njegovom nogometnom putu. Nismo mu ništa sugerirali osim da bude vrijedan i pošten prema onome što radi. Svi smo ga podržavali, pa se nerijetko na tribinama u Đurđevcu našla i kompletna obitelj. Nije nam bilo na pameti da bi on mogao zakoračiti među nogometne profesionalce. Išli smo radi njega, jer djeci treba dati potporu, stoga nam ništa nije bilo teško. Hrabrili smo ga i govorili mu da ide korak po korak - govori smireno majka Mirjana, kojoj je prije tri godine poginuo suprug Miroslav.

Burić: Bez Caktaša? Pa protiv Dinama nije bilo pola momčadi!
Burić: Bez Caktaša? Pa protiv Dinama nije bilo pola momčadi!

No to nije jedina tragedija koja je pogodila ovu skromnu obitelj. Uz smrt oca, preminuo je i Ivanov djed Josip, njegov najveći navijač.

- Život mora ići dalje. Obrišemo suze i hodamo i sjećamo se s ponosom supruga koji je najviše vremena provodio s Ivanom i koji ga je nakon što je 2011. godine otišao u zagrebački Dinamo, šest puta tjedno vozio u Maksimir i natrag. Svakodnevno 250 kilometara i tako tri i pol godine. Ivan je spavao u autu i pisao zadaće. Za ljubav djeteta roditelji će sve napraviti - govori ponosna majka, koja je na trenutak prekinula razgovor jer ju je nazvao Ivan koji je bio na putu s mladom reprezentacijom prema Šibeniku.

Dodala je kako su svi jako vezani. Ivan se svakodnevno čuje s bratom, sestrom, a s majkom po par puta na dan. Šibenik je grad u kojem je Ivan proveo šest mjeseci jer je kao kadet nastupao za tog ligaša. Naime, osmi razred osnovne škole je upisao u Zagrebu, gdje je i živio.

Nakon pola godine iz Dinama su zvali roditelji i pitali mogu li oni vikendom voziti sina u Šibenik za kojeg bi igrao na posudbi. Naravno, roditelji su petkom sjedali u auto i pravac Šibenik. Tamo su ostali do nedjelje i nakon utakmice Ivana ostavili u Zagrebu, a oni pravac kuća, gdje su preko tjedna odradili smjene u gostionici koje su vikendom preskakali.

Koprivinca: Slaven i Lokomotiva u 34. kolu HT Prve lige
Obljetnica otvorenja 'splitske ljepotice': Tu je već 40 godina
Obljetnica otvorenja 'splitske ljepotice': Tu je već 40 godina

Dok smo razgledali sobu mladog nogometaša, majka se pohvalila kako je Ivan bio sjajan učenik. Nakon epizode u Dinamu, upisao je srednju Farmeceutsku školu u Koprivnici gdje je igrao za Belupo i živio u jednoj krasnoj obitelji.

- To mu je četiri godine bio drugi dom. Brinuli su o njemu kao o vlastitom djetetu. Ma šta vlastitom, više od toga. I danas se čujemo s tim dragim ljudima. Ivan neizostavno. Zatvorila sam privremeno gostionicu jer sam odlučila da neko vrijeme provedem što bliže Ivanu jer mu je pomoć i potpora neophodna, a znate kakve su majke, uživaju i sretne su kad su uz djecu - kazala nam je Mirjana, majka nade koju podržavaju svi koji ga poznaju.

Čak se na tribinama u Splitu nađu i Ivanova trogodišnja nećakinja Dorotea i godinu dana mlađi nećak Jan. Oni su nakon smrti djeda i oca nova Ivanova potpora na putu ka reprezentativnoj nogometnoj karijeri.

Pokretanje videa...

00:31
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.
Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'
IMALA JE 12 GODINA

Treća tenisačica svijeta: 'Hrvati su me nazivali majmunicom i na mene bacali koru od naranče'

Plakala sam tu noć, ali sljedeći sam dan prešla preko toga. Oni vjerojatno nisu odrasli oko ljudi koji se razlikuju od njih. Ne ljutim se zbog toga, rekla je mlada američka tenisačica