Obavijesti

Sport

Komentari 115

Mamiću je najveći problem ego. Modrić? Pa to je sukob interesa

Mamiću je najveći problem ego. Modrić? Pa to je sukob interesa
1

Institucije nisu stvorile zakonski okvir, toliko je puno šupljina zbog kojih jako puno zarađuju ti vješti ljudi. Država u 25 godina nije pomogla hrvatski nogomet baš ni sa čim, tvrdi Jeličić

VIDEO

Sportski komentator HRT-a i bivši nogometaš Dinama i Hajduka Joško Jeličić gostovao je u emisiji "Nedjeljom u 2" i progovorio o stanju u hrvatskom nogometu.

Osvrnuo se na sudski postupak oko braće Mamić i iskaz koji je ovaj tjedan dao Luka Modrić pa se našao pod paljbom.

- Razumijem Luku, on jedini zna što je istina. No promjenom iskaza dao je povoda javnosti da sumnja u njegovu istinitost. On mora živjeti sa svojom savjesti. Žao mi je što je promijenio percepciju o sebi u pola sata svjedočenja, on nije bio dorastao tom zadatku, navikao je na pritisak na terenu - kazao je Jeličić i dodao:

- Mislim da smo mi zadnji koji bismo trebali moralizirati, kad smo vidjeli da su institucije zaštitile slabije, izgleda da se ne isplati biti običan građanin.

Ne sviđa mu se način na koji stvari funkcioniraju u našem nogometu kad je u pitanju kupovanje i prodaja nogometaša.

- Problem u hrvatskom nogometu je izostanak nadzora, stvorila se neproporcionalnost između uloga i zarade, samim tim u posao su se upleli brojni drugi faktori. Igrači trebaju menadžere koji će im pomoći na samom početku karijere. No jedno je biti čovjek koji ima Fifinu licenciju koji uzima postotak od kluba koji kupuje, a ovi građanski ugovori, kad nitko nikoga ne sili da potpiše... Kad nemaš ništa, potpisao bi ugovor i sa samim vragom.

Joško je kritizirao ulogu države u cijelom tom problemu.

- Institucije nisu stvorile zakonski okvir, toliko je puno šupljina zbog kojih jako puno zarađuju ti vješti ljudi. Država u 25 godina nije pomogla hrvatski nogomet baš ni sa čim. Hrvatski je nogometaš najveći izvozni proizvod koji ima, a nije našla shodno pomoći oko infrastrukture.

Zdravko Mamić?

- Nije samo eventualno nešto dobro. Nitko ne smije osporiti njegove trofeje s Dinamom, prihode, izgradnju infrastrukture... To je za ponos svakom europskom klubu, te se stvari moraju naglasiti. S druge strane, mislio sam da će, s obzirom na to da je inteligentan, da će rasti sukladno rastu Dinama. No najveći Mamićev problem njegov je vlastiti ego. Umjesto diplomacije, koristi ulične metode. Ne mislim da je on uzrok, nego posljedica svega što se događa u hrvatskom društvu. Njegovo je ponašanje apsolutno neprihvatljivo, a sustav mu je omogućio da dođe do takve moći i utjecaja.

- Suđenje u Osijeku? Ne ulazeći u to je li to kazneno djelo ili ne, nepobitna je činjenica da je on dobio 60-ak milijuna kuna. To je eklatantan primjer sukoba interesa. Ako to nije sukob interesa, onda ne znam što je.

Davor Šuker?

- On je svojim ponašanjem pokazao da mu nije stalo do unaprjeđivanja hrvatskog nogometa, nego do svog imidža izvan naših granica. Ne pojavi se u završnicama lige, kupa, Eura do 17 godina... To su samo neke sitne stvari koje potvrđuju moju tezu. U jednu mi ga je ruku žao jer bio je takva veličina i dozvolio je da tako brzo promijeni percepciju o sebi. Previše se bavi reprezentacijom koja donosi plaće HNS-u, no temelj treba biti HNL. Time se ne bavi, ni sportskom akademijom, derutnim stadionima...

Osvrnuo se na verbalni napad na Janicu Kostelić na Braču.

- Žalostan sam zbog toga što je napadnuta žena, "Snježna kraljica", djelatnica u politici koja je jedina pokrenula neke stvari u našem sportu. S druge strane, najveći joj je grijeh što je ušla u politiku s licemjerima. Nije riješila probleme koji se godinama talože u hrvatskom sportu. Nije dorasla tome, ona sama ne može ništa napraviti. Napad nije prihvatljiv, ali ni pritvaranje ovih dečki. Sjetite se samo Zdravka Mamića... Kad se vidi da nismo svi jednaki, ostaje gorčina i tu se krije početak anomalija.

Igrački gledano, Modrić je za Jeličića bolji igrač od Davora Šukera.

- Modrić je osvajanjem treće titule prvaka Europe zapravo najbolji hrvatski nogometaš u povijesti. Šuker apsolutno ulazi u red najvećih s obzirom na uspjeh s reprezentacijom i "Zlatnu kopačku" Svjetskog prvenstva.

Imao je Jeličić što prigovoriti izborniku Anti Čačiću, no ipak želi da ostane na klupi hrvatske reprezentacije.

- Ja sam uvijek bio prilično jasan u komentiranju izbornika i reprezentacije. Način njegova izbora bio je neprimjeren, pomalo smiješan. Uz javni natječaj i biranje izbornika, on je izabran u avionu nakon poraza od Norveške.

- On je inteligentan čovjek i zna razliku između trenerskog i izborničkog posla. On je igračima dao toplinu i pokazao je socijalnu inteligenciju. Prepoznao je da igračima treba dati slobodu, dobro priprema utakmice, ali izostaje reakcija na terenu za vrijeme utakmice. Nisam za njegovu smjenu, ali mislim da previše poštuje hijerarhiju u svlačionici. Iznenadilo ga je što je u takvim godinama ušao u svlačionicu prepunu zvijezda, igrao pred 50-60 tisuća ljudi. Mislim da će u Rusiji to biti bolje - izjavio je.

Joško je jedan od najpoznatijih primjera prelaska iz Hajduka u Dinamo. U Splitu ga zbog toga, dakako, baš i ne vole.

- Nisam napravio karijeru shodnu svom talentu iz objektivnih razloga. Zdravko me doveo iz Hajduka u Dinamo, ali u drugačija vremena. Bilo se puno teže probiti. Žao mi je što nisam participirao više u hrvatskoj reprezentaciji, ali bilo je teško pokraj Aljoše, Žutog... Hajduk je moj klub, poštivam način kojim idu, ali volio bih, kao svaki navijač, vidjeti kvalitetnije rezultate.

Messi ili Ronaldo?

- Messi je najbolji igrač na svijetu, tu nema nikakve dvojbe. S druge strane, Ronaldo je gol-mašina kakve nema nigdje, za razliku od Messija koji je rođenjem postao to što jest.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka