Obavijesti

Sport

Komentari 34

Mandžo izluđivao Stama, Koch Suáreza, a Mamić trgao majicu

Mandžo izluđivao Stama, Koch Suáreza, a Mamić trgao majicu
21

Jaap Stam dobro je upamtio Marija Mandžukića, koji mu je praktično završio karijeru u toj utakmici na Amsterdam Areni. Dinamo je izbacio bivšega europskog prvaka i feštao do zore...

VIDEO

Ako ste nogometni zaljubljenik, vjerojatno se svi sjećate gdje ste bili te večeri 4. listopada 2007. Dinamo je na taj dan ostvario jednu od najvećih europskih pobjeda u svojoj povijesti. Četverostruki prvak Europe Ajax pao je na Amsterdam Areni u prvom kolu Kupa Uefe, Branko Ivanković nadmudrio je Henka ten Catea.

Nakon minimalnog poraza na Maksimiru (1-0), "modri" su u uzvratu srušili "kopljanike" 3-2 nakon produžetaka. Luka Modrić izjednačio je ukupan rezultat golom iz penala u 34. minuti, a onda je, početkom produžetaka, na scenu stupio - Mario Mandžukić.

"Mario Mandžukić odigrao je u Ajaxovoj Areni utakmicu života. Dinamov napadač bio je nerješiva zagonetka za Ajaxovu obranu. Jaap Stam nije mu ništa mogao, Mandžo ga je 'ubio'", napisao je novinar 24sata Davor Lugarić u izvještaju čuvene utakmice. A samo dva tjedna poslije Stam je zaključio bogatu nogometnu karijeru...

Dvama golovima, glavom u 94. i nogom u 96. minuti, Dinamo si je sasvim otvorio put do Lige Uefe, a konačan uspjeh nisu mogla zaustaviti ni dva gola Klaasa Jana Huntelaara za ukupan prolazak dalje zbog više golova u gostima (3-3).

Kako je Mandžo, tada tek pridošlica iz Zagreba, izluđivao Staama, tako je Georg Koch, golman maksimirskog kluba, bacao u očaj Luisa Suáreza, čovjeka koji je danas strah i trepet svake svjetske momčadi, obranivši mu tri zicera.

Nitko nije mogao zaustaviti erupciju oduševljenja nakon te čuvene pobjede. Dinamovi su igrači još u avionu do Zagreba pili, pjevali i skakali, zbog čega ih je kapetan morao upozoriti da se smire jer će u protivnom teško sletjeti. A kad su sletjeli...

Negdje oko 2:30 u noći Dinamo je stigao Pleso, gdje je Zdravko Mamić priredio pravi šou. Cigani su zapjevali, a Dinamov šef svakog je nagradio s po 500 eura. Bio je to samo početak, nekoliko trenutaka kasnije tadašnji izvršni dopredsjednik kluba razderao je majicu, razodjenuo se samo u donji veš i nastavio s pjesmom. Doista, te večeri bilo je lijepo biti dinamovac...

Kratko smo se podsjetili aktera te utakmice i gdje su danas...

Ajax

  • Maarten Stekelenburg - tada perspektivan mladi golman, prošao Romu, Fulham, Monaco i Southampton, danas je na zalasku karijere u Evertonu.
  • John Heitinga - umirovio se prošle godine igrajući za - Ajax. U međuvremenu imao respektabilnu karijeru u Atléticu, Evertonu, Fulhamu i Herthi.
  • Jaap Stam - ikona nizozemskog i europskog nogometa. Sudbina je htjela da mu ta utakmica bude posljednja koju je odigrao u europskim natjecanjima, s 35 godina rekao je "zbogom" nogometu samo dva tjedna potom.
  • Jürgen Colin - jedan od igrača koji nisu napravili neku zavidnu karijeru. Selio se po Španjolskoj, Nizozemskoj, Cipru, Izraelu i Gruziji, gdje je sada u smiraju karijere.
  • Laurent Delorge - rezervna opcija na poziciji stopera, nikad nije dobio pravu šansu u Ajaxu. Karijeru završio u Rodi prije četiri godine.
  • Gregory van der Wiel - tada veliki talent, a danas - neiskorišten. Doduše, tek mu je 29 godina, imao je lijep period u PSG-u iz kojega je otišao u Fenerbahče, a sada je u - Cagliariju.
  • George Ogăraru - Rumunj se još prije četiri godine prihvatio trenerskog posla, gdje je i danas. Ajax mu je ostao najveći doseg u skromnoj karijeri. 
  • Hedwiges Maduro - još uvijek aktivan nogometaš, član ciparske Omonije. Boravio u Valenciji, Sevilli, PAOK-u i Groningenu.
  • Ismael Urzaiz - stigao u klub s 35 godina, odigrao još samo jednu utakmicu nakon Dinama. Bask je bio legenda Athletic Bilbaa.
  • Gabri - danas kuje trenersku karijeru u omladinskim kategorijama Barcelone, odakle je i stigao u Ajax. Potom mu je karijera išla nizbrdo.
  • Dennis Rommedahl - u mirovini već tri godine, Ajax mu je također bio vrhunac karijere. Igrao je i za NEC, Olympiakos, Brondby i Waalwijk.
  • Urby Emanuelson - zadržao se u Ajaxu do 2011., selio po Milanu, Fulhamu, Romi, Atalanti, Veroni, Sheffieldu, Utrechtu... Još je aktivan.
  • Luis Suárez - igrač koji je bez sumnje ostvario najveću karijeru od svih aktera te večeri. Iz Ajaxa je 2011. prešao u Liverpool, a tri godine potom u Barcelonu.
  • Klaas-Jan Huntelaar - prozvali su ga "Lovac", zabijao je u dresu Reala, Milana i Schalkea, a ovo ljeto vratio se u staro jato. Još uvijek nastupa za nizozemsku reprezentaciju.

Dinamo

  • Georg Koch - već godinama u Njemačkoj, svojevremeno bio trener tamošnjeg sedmoligaša Hereforda.
  • Etto - objesio kopačke o klin, živi u Zagrebu. Nogometom se bavi rekreativno, nastupa za veteransku momčad Povjerenika GNK Dinamo.
  • Hrvoje Čale - prošle sezone još aktivno igrao za zaprešićki Inter, ali ovoga ljeta zaključio profesionalnu karijeru.
  • Dino Drpić - početkom sezone trenirao u Kustošiji, pokušavao se kroz drugoligaški rang vratiti nogometu. Nije uspio...
  • Gordon Schildenfeld - ovoga ljeta napustio redove zagrebačkog Dinama te se još jednom otisnuo prema inozemstvu. Sada prema Cipru gdje brani boje Anorthosisa iz Famaguste.
  • Ognjen Vukojević - također ovoga ljeta završio igračku karijeru, posljednja stanica bila mu je bečka Austrija.
  • Nikola Pokrivač - posljednjih mjeseci punio medijske stupce, ponajviše zbog svoje životne borbe s rakom limfnih žlijezda.
  • Luka Modrić - hrvatski reprezentativac, član Real Madrida.
  • Josip Tadić - i dalje igra aktivno, ovoga ljeta postao član litavskog prvoligaša Suduve.
  • Sammir - donedavno nastupao za Dinamo, ali se još jednom vratio u Kinu. U redove tamošnjeg drugoligaša Wuhan Zalla.
  • Mario Mandžukić - hrvatski reprezentativac, član Juventusa.
  • Franck Guela - danas brani boje Al Hamriyaha iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.
  • Mihael Mikić - i u 37. godini aktivan nogometaš, član japanskog prvoligaša Sanfrecce Hiroshime.
  • Carlos - prema posljednjim informacijama, nastupao za tajlandskog prvoligaša Ratchaburi Mitr Phol čiji je bio i kapetan.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani