Obavijesti

Sport

Komentari 38

Beneša ispratili u Banjoj Luci uz taktove himne Hej Slaveni

Beneša ispratili u Banjoj Luci uz taktove himne Hej Slaveni
9

Rodio se u Beogradu, ali uvijek smo ga smatrali svojim. Legende ne umiru, već nađu svoje mjesto među zvijezdama, rekao je banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić o boksaču Marijanu Benešu

VIDEO

Marijan Beneš bio je europski prvak u amaterskom i profesionalnom boksu i uz Matu Parlova jedan od najboljih boksača s ovih prostora. Preminuo je u 68. godini.

Pred kraj života nije mogao pričati jer su mu u borbama oštećene glasnice, u borbi je izgubio oko, šake je lomio 26 puta, imao je Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest.

Titu sam rekao: 'Druže, zar vi niste viši?' Grčio se od smijeha
Titu sam rekao: 'Druže, zar vi niste viši?' Grčio se od smijeha

Ispratili su ga u Banskom dvoru u Banjoj Luci gdje se okupila njegova obitelj, prijatelji i brojne osobe iz političkog, sportskog i javnog života.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Rodio se u Beogradu, ali uvijek smo ga smatrali svojim. Legende ne umiru, već nađu svoje mjesto među zvijezdama - rekao je gradonačelnik Banja Luke Igor Radojičić.

Beneš je ispraćen uz himnu bivše Jugoslavije 'Hej Slaveni'.

- Marijane, prijatelju. Opraštam se od tebe bez suza, baš onako kako bi želio. Izgubio si posljednji meč, ali mlade si naučio što je ponos - rekao je na posljednjem ispraćaju slavnog boksača Mile Šestić, Marijanov prijatelj i poznati banjalučki dizač utega.

Emotivno je bilo kad su govore držali Benešovi prijatelji i suborci.

- Gdje god sam otišao i kome god sam rekao da sam iz Banja Luke, odmah bih dobio odgovor: 'Beneš! Beneš!'. Marijan je bio veliki sportaš i još veći čovjek. Jednom prilikom morao se boriti protiv Zvonka Vujina. Kad ga je pobijedio, nije slavio, već je zaplakao i rekao mi: 'Kako da slavim kad sam srušio svog idola?'. Takav je bio Marijan Beneš - ispričao je banjalučki boksač Dragan Batar.

Beneš je sahranjen na groblju 'Sveti Marko' u Banjoj Luci.

Goran Jakuš/Pixsell

Bio je naš Rocky Balboa

Marijan Beneš u amaterskoj karijeri imao je 299 borbi od čega je dobio čak 272. U profesionalnoj karijeri od 56 mečeva dobio je 50. Uz Matu Parlova najbolji je boksač bivše države svih vremena. Osvojio je sve moguće titule u BiH te bivšoj Jugoslaviji, kao i naslov europskog prvaka koji je uspješno godinama branio.

Rodio se 1951. godine u Beogradu u prosvjetarskoj obitelji Josipa i Marije, koji su imali još tri sina: Josipa, Antuna i Ivicu te kćer Ljiljanu. Djetinjstvo je proveo u Tuzli. U Banju Luku je došao kad je imao 16 godina. Počeo je trenirati boks, a već tada su u BK Slaviji znali da im je došao talentirani boksač. Nizale su se pobjede jedna za drugom.

24sata

Tko su ljudi, a tko đubrad

Nakon osvajanja zlatne medalje na Europskom prvenstvu u boksu 1973. u Beogradu, prešao je u profesionalce i 1979. osvojio titulu europskog prvaka u verziji Europske bokserske unije u lakoj velter kategoriji.

Teška povreda oka uspjela je ono što žutica ranijih godina nije mogla - okončala je boksačku karijeru. No i nakon nje svi su ga pozdravljali s: 'Gdje si, šampione?' Kad je u BiH počeo rat, Benešov brat Ivica ubijen je 1992., a on je otišao u Hrvatsku. 

No vratio se svojoj Banjoj Luci.

- Živio sam u Hrvatskoj, ljudi su me cijenili i poštovali, ali navikao sam na stare prijatelje pa sam se vratio u Banju Luku, iako sam bio protjeran iz toga grada jer nisam Srbin. U Banjoj Luci mi je grob oca i majke, ima divnih ljudi, ali rat mi je pomogao da vidim tko su ljudi, a tko je đubrad. U to teško vrijeme bilo je umijeće sačuvati živu glavu. Živio sam na račun sestre, koja mi je pomagala - ispričao nam je.

O njemu je snimljen i dokumentarni film, a komemoracija je završila pjesmom koju je najviše volio: 'Zbog jedne divne crne žene'.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 38
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu