Obavijesti

Sport

Komentari 9

Mladići u prvih 11: HNL među najmlađim europskim ligama...

Mladići u prvih 11: HNL među najmlađim europskim ligama...
1

Prosječna dob prvih 11 u Hrvatskoj nogometnoj ligi prema podacima iz siječnja ove godine je 23.8 godina, kao i u Armeniji i Nizozemskoj, a mlađe igrače imaju samo Latvijci (23.6 godina)

VIDEO

Kako je Uefin financijski fair-play preokrenuo nogometne financije,stabilizirao stanje u najboljim europskim klubovima i smanjio minus u njihovim poslovanjima, sukus je Uefinog godišnjeg izvješća o financijskom fair-playu.

- Uefina uloga nije bila samo smiriti poljuljani brod financija u europskom nogometu, već poboljšati stanje kako bismo osugurali rast i daljnje ulaganje u nogomet što je na kraju rezultiralo povećanjem prihoda  - rekao je prvi čovjek Uefe Aleksander Čeferin.

Što je financijski fair-play?

Za početak, da razjasnimo što je to financijski fair-play. Uefa ga je uvela 2010. godine i dala klubovima četiri godine kako bi se prilagodili na novi sistem transfera. Cilj je bio spriječiti klubove da troše više od onoga što su zaradili, osim ako se ta potrošnja ne odnosi na investiciju i ako se radi o gradnji stadiona, igrališta ili kampova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zapravo je jednostavno, klubovi na plaće nogometaša i transfere igrača smiju trošiti samo ono što su zaradili. Potrošnja na plaće i transfere mora biti u srazmjeru s visinom zarade. Ako nije, slijedi kazna. Uefa je tu preuzela ulogu regulatora i pohvalila se da je uvela transparentnost u europski nogomet. 

HNL u vrhu

Ono što nam je interesantno u opsežnom izvještaju Uefe je prosječna dob prvih 11 u europskim ligama. Statistički, Hrvatska nogometna liga je tu u samom vrhu i samo Latvija ima mlađu prosječnu dob igrača od Hrvatske.

Prosječna dob prvih 11 u HNL-u je 23.8 godina, kao i u Armeniji i Nizozemskoj dok je u Latviji to 23.6.  

Ako gledamo Lige petice, u Italiji je taj broj 26.9 godina, u Francuskoj 26, Španjolskoj 26.9, Njemačkoj 25.4, dok je u Engleskoj prosječna dob prvih 11 26.9 godina.

Uefa zaključuje kako bogatije lige koje uvoze talente imaju veću prosječnu  dob prvih 11 od liga koje izvoze talente kao što su Nizozemska i zemlje  Balkana među kojima ubrajaju i Hrvatsku.  

Najstarije igrače imaju Rusija i Turska, u obje je zemlje prosječna dob prvih 11 po podacima iz siječnja ove godine 27.1 godina.

Uefin izvještaj

  • prihodi klubova povećali su se na 17 milijardi u najjačim europskim ligama
  • što je rast koji traje 20. godinu zaredom
  • otkako je uveden financijski fair-play smanjio se broj klubova koji su
  • godinu završavali u minusu
  • između 2014. i 2017. godine završeno je 58 novih stadiona što je više nego
  • duplo u odnosu na period od 2010. do 2014. (23)
  • u europskim ligama 44 kluba su pod vlasništvom stranaca
  • najmanje jedan trener smijenjen je u svakoj od 60 europskih liga
  • srpski i talijanski treneri su najrasprostranjeniji, ima ih u 14, odnosno 15 europskih liga
  • u sezoni 2015./2016. na stadionima diljem Europe bilo je više od 170 milijuna gledatelja, 55 milijuna otpada samo na Englesku i Njemačku
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale!  'Ederson me zna'
DRAMA JEDANAESTERACA

Ancelotti otkrio tko je odbio pucati penale! 'Ederson me zna'

Četiri-pet minuta prije kraja počnete razmišljati o penalima. Složio sam petoricu, Jude je dobar pucač, kao i Lucas, Nacho ima puno iskustva i osobnosti, a Rüdiger ima muda!, objasnio je Davide Ancelotti, pomoćni trener
Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'
CITIRAO CRUIJFFA

Guardiola: 'Sreća? Ne, nema tu sreće...' Ancelotti: 'Jedino smo na takav način mogli proći'

Igrači su mi rekli da će pobijediti, Lunjin mi je obećao da će obraniti neke jedanaesterce, a Rüdiger je i mene iznenadio. Ove sezone ne pucamo penale baš dobro, ali u srijedu smo uspjeli, rekao je Realov trener