Obavijesti

Sport

Komentari 115

'Modri' su napunili 111 godina: Gradjanski se opirao Mađarima, Dinamo stigao 34 godine poslije

'Modri' su napunili 111 godina: Gradjanski se opirao Mađarima, Dinamo stigao 34 godine poslije
3

Dinamo je kroz povijest, zbog političkih igara, nekoliko puta mijenjao ime. I uvijek će biti rasprave jesu li 'modri' pravni nasljednik Gradjanskog. No, kako kažu oni stariji i pametniji, tu ne bi smjelo biti priče...

VIDEO

GNK Dinamo danas obilježava 111. godišnjicu osnutka, Zagrepčani su nastavili 26. travnja 1911. pod nazivom Gradjanski, a klub je 34 godine kasnije (9. lipnja 1945.) na Skupštini preimenovan u današnji Dinamo. Istina, "modri" su tijekom godina još dvaput, zbog političkih igara, mijenjali svoje ime. 

Pokretanje videa...

Velimir Zajec dobio biografiju VIDEO

No, okrenimo se povijesti, ideji o osnivanju kluba prije 111 godina. Cijela je priča odrađena u travnju, sve se dogodilo u samo 17 dana. Zagrebačkim nogometom tih su godina vladali HAŠK i Concordia, dok je Gradjanski osnovan kao klub svih staleža. Samo mjesec dana ranije, u Zagrebu je zaživjela ideja o osnivanju kluba sa snažnim mađarskim predznakom, imena Zagrabi Magyar torna klub, a Gradjanski je postao simbol otpora mađarizaciji.

Ipak, i kroz 111-godišnju povijest, Mađari su imali snažan utjecaj na Dinamo. Martin Bukovi jedan je od najzapaženijih trenera u "modroj" povijesti, a dva ozbiljna mađarska trenera Zagrepčani su imali u Imreu Pozsonyiju (stigao iz Barcelone) i Györgyju Gyuriju Molnaru. Također, prvi stranac Dinama u HNL povijesti bio je mađarski veznjak Peter Vig.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dinamo je kroz cijelu svoju povijest bio pod budnim okom politike, ta je priča krenula još završetkom Drugog svjetskog rata. Prvo je zabranjen naziv Gradjanski, samo pet dana kasnije ministar zdravlja Aleksandar Koharović raspustio je uprave klubova koji su djelovali u vrijeme NDH, pa isti nisu mogli nastaviti s nazivima koji su imali naznake nacionalnog predznaka. I samo pet dana kasnije, 9. lipnja 1945. osnovan je Dinamo.

Dinamo se u odnosu na Gradjanski promijenio ime, ustroj kluba, ali kontinuitet je vidljiv po brojnim stvarima. Klupskoj boji, stadionu u Koturaškoj, brojnim igračima prve momčadi, juniorima, treneru, maseru, članovima uprave... Da, i današnji grb Dinama osmišljen je 1969. po uzoru na poznati grb kluba iz doba Gradjanskog.

- Dinamo je bivši Gradjanski - pisalo je u poruci lokalnih medija kada je Dinamo u poslijeratno doba stigao odigrati prvu utakmicu u Split. 

Dinamo i Istra sastali se u 31. kolu HT Prve lige

I jasno je na što se mislilo, za Dinamo je zaigralo 16 istih igrača koji su prije nastupali za Gradjanski, tu je bio i trener Martin Bukovi, stručni stožer je bio identičan... Zanimljivo, u to vrijeme navijači su priželjkivali povratak imena Gradjanski, ali to nije bilo moguće jer je naziv asocirao na građansku klasu što u to vrijeme nije bilo prihvatljivo.

Dinamo je kroz povijest imao brojne uspjehe, Zagrepčani su osvojili 31 naslov prvaka (22 u HNL-u i devet u bivšoj državi), 24 nacionalna kupa (16 hrvatskih), šest hrvatskih Superkupova, ali i Kup velesajamskih gradova 1967. godine. No, "modri" su 1963. godine bili i u finalu Kupu velesajamskih gardova, a 1961. godine bili polufinalist Kupa pobjednika kupova.

POGLEDAJTE VIDEO - URSA VS DAMIR MARTIN:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 115
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu