Obavijesti

Sport

Komentari 12

Murić analizira Ajax: Danac je tihi vođa, a De Jong fenomen

Murić analizira Ajax: Danac je tihi vođa, a De Jong fenomen
4

Sve su to normalni dečki, kao i svi njihovi vršnjaci. Zato i igraju tako. Bez cinizma i 'a-što-ako-mi-ne-uspije?' kočnica. To je Ajax. Čisti nogometni užitak, kaže ex-Kopljanik Robert Murić

VIDEO

Svakih tjedan-dva najtraženiji hrvatski sportaš je - Robert Murić (23). Kako Ajax zabilježi novu recku na svom europskom pohodu tako Muriću zvoni telefon. Čovjek je 'kriv' ne zato što sve bolje igra za Rijeku nego što je toliki talent da ga je s 18 godina iz Dinama doveo isti taj Ajax.

Naigrao se više za drugu nego prvu momčad, bio po posudbama, ali ovaj Ajax koji 'šamara' po Madridu, Torinu i Londonu... To je njegova ekipa. Koju godinu mlađi ili stariji, nebitno je. Gotovo svi su igrali s Murićem dok su, velikom većinom, za ostatak nogometnog svijeta bila anonimci.

- Sve su to normalni dečki, kao i njihovi vršnjaci. Zato i igraju takav nogomet. Bez cinizma i 'a-što-ako-mi-ne-uspije?' kočnica. Dvojica, trojica iskusnijih, a ostalo... Mladi puni energije i diplomanti Ajaxove škole nogometa. Tako Ajax funkcionira. Svakih 15-20 godina poklopi im se više klasa u jednoj generaciji i onda je to ovo što sad gledamo. Čisti nogometni užitak! - priča nam Murić dan nakon još jednog blistavog trijumfa ten Hagove golobrade kažnjeničke ekspedicije.

Pa ide ime po ime. Od vratara do najofenzivnijeg napadača, uz pogled na klupu... Ovo su Ajaxovi majstori iz rakursa čovjeka koji je godinama sa njima dijelio svakodnevnicu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Onana (24) - Najprije mi je bio protivnik, u Ligi prvaka mladih momčadi. Ja za Ajax, on u Barceloni. Odmah su ga počeli spominjati kao moguću akviziciju. Otkad je dobio šansu ne miče se iz prve momčadi.

Veltman (27) - On je skoro pa veteran u toj tako prosječno mladoj momčadi. Za Ajaxove kriterije je kasno iskoračio u baš vrhunski nogomet, ali to mu je nebitno. Skroman, puno ne priča nego puno radi.

De Ligt (19) - Nevjerojatan je. Od prvog nogometnog koraka svake sezone 'preskoči dvije godine'. Što je izazov veći on je bolji. Nema ni 20, a zapovijeda obranom. Sen-za-ci-o-na-lno dobar. Nema šanse da ga zadrže.

Blind (29) - Baš kad sam došao njega je za 17-18 milijuna kupio United. Atipično temperamentni Nizozemac. To se vidi i na terenu. Prije će on u neoprezni start nego neki tinejdžer. Dragocjeno iskustvo.

Tagliafico (26) - Kad te Ajax dovede iz Argentine, a imaš 26 godina onda je to 100% ciljano. Nedostajala im je ta lijeva noga u obrani, savršeno se uklopio. Ne znam čovjeka, kažu mi da je '300%', sav u nogometu.

Schone (32) - U svakoj liniji imaju po jednog, a Schone je taj rutiner u vezi. Stranac, a tihi vođa. Stalno nadzire, pazi kome sve i kako može pomoći. Ljudina. Bez njega ne bi bilo ovog uspjeha!

de Jong (21) - Nedostajat će mi riječi. Nemoguće je opisati sve kvalitete, ljudske i igračke! Blaga narav, miran, čudo od dečka. A igra k'o da ima 200 utamica u Ligi prvaka. Frenkie je nogometni fenomen!

van de Beek (22) - Točno ono što vidite u igri, takav je i van terena. Beskonačna energija, svugdje ga ima, u svemu sudjeluje, a kad je 'biti, ne biti' situacija onda je ledeno miran. Sa 22 godine... Čudo.

Ziyech (26) - Došao je iz Twentea za više od 10 milijuna, bilo je skeptičnih, ali odmah je pokazao da je vrijedan Ajaxa. Nisam sa njim igrao.

Neres (22) - On će tek postati svjetska zvijezda. Dvije godine je u Ajaxu i samo upija znanje. Znači, klasični brazilski majstor, a savršeno uklopljen u najbolju europsku nogometnu školu. Bit će apsolutna klasa.

Tadić (30) - Svi su bili svjesni da je znalac, ali ovo kako čovjek sad igra... To nije normalno. Kao neka 'devetka', a pun ga je teren, nosi cijelu momčad, kreira, zabija, asistira... Svjetski igrač.

Mazraoui (21) - Drugi Marokanac ove sjajne generacije. Kad se vratio nakon ozljede dočekala ga je klupa, ali vratit će se u prvih 11, vidjet ćete. Od prvog koraka je u Ajaxu. Bek, vezni, špica... Taj sve može.

Dolberg (21) - Kao Mazraoui, malo se ozlijediš i zamjena proigra vrhunski pa te zapadne klupa. Ali to je velemajstor, vidjet ćete. De Boer ga je 'cementirao' u prvoj postavi. Golgeterčina, imat će svjetsku karijeru.

Huntelaar (35) - Slika Ajaxa. Prodali ga za puste milijune, besplatno došao nazad i sad je 'joker' kako na travnjaku, tako i u svlačionici jer svugdje svojom rutinom donosi mir.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković
JAKIR U 'WIN WIN' SITUACIJI

Jakir će biti upisan kao prvak s Rijekom, no hoće li dobiti medalju? Evo što kaže Mišković

Osvoji li Rijeka naslov prvaka, Sergej Jakirović ima pravo na medalju. Damir Mišković je vrlo korektan i sigurno će ga upisati ako Jakirović smatra da i on ima zasluga u šampionskom pohodu