Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
34 komentara

Najšokantniji porazi u povijesti boksa: Tyson, Liston, Joshua...

Svatko kad-tad padne... Povijest boksa puna je šokantnih, neočekivanih poraza baš poput onog Joshuinog od Ruiza kojem smo svjedočili u ludoj boksačkoj noći sa subote na nedjelju

Foto: YouTube
34 komentara

Andres Ponce Ruiz Jr. šokirao je boksački i sportski svijet nokautom koji je Anthonya Joshuu u 7. rundi meča u Madison Square Gardenu onesposobio za daljnju borbu.

Ono što se u noći sa subote na nedjelju dogodilo u New Yorku jedna je u nizu senzacija koje se kroz gotovo više od stoljeća događaju u ringovima.

Svatko kad-tad padne. Iz ovog ili onog razloga, ali porazi su sastavni dio svačije karijere pa i onih koje pišu najveći šampioni. Evo pet najšokantnijih poraza u povijesti boksa, bez nekog posebnog redoslijeda...

Mike Tyson vs Buster Douglas (1990.)

Iron Mike bio je u mali milijun problema i kontroverzi, ali sve to ga je pratilo i prije sudara s Douglasom pa je cijeli boksački svijet očekivao samo jedno: novu brzu pobjedu najvećeg razbijača svih vremena. Ali Buster se pripremao vjerujući u senzaciju i nakon deset rundi stajao je iznad isprebijanog Tysona koji nije znao ni gdje je, ni što mu se dogodilo. Douglas je postao apsolutni svjetski prvak, a Tysonov poraz opće je prihvaćen kao ne "samo" boksački nego najšokantniji poraz u povijesti sporta uopće.

Sonny Liston vs Cassius Clay (1964.)

Muhammad Ali najbolji je boksač kojeg svijet ikad vidio, ali sredinom '60-ih još je bio Cassius Clay, a Sonny Liston s kojim je morao u ring imao je auru - nepobjedivog. No te, 1964., svijet je vidio rađanje Najvećeg. Iza Listona su ostajali slomjeni nosovi i onesviješteni protivnici, a kad je stao nasuprot Clayu/Aliju... Nakon sedam rundi on je bio taj koji je popio teške batine od tada 24-godišnjeg Cassiusa čija je nadljuska brzina i rada nogu i lansiranja udaraca bila nešto što svijet nikada prije, a ni poslije nije vidio!

Jack Dempsey vs Gene Tunney (1926.)

Dempsey je bio prva globalna boksačka zvijezda. Šampion, jedan od onih za kojeg se mislio da ne može izgubiti. Na stadionu u Philadelphiji skupilo se 120.000 ljudi da vide trijumf Dempseyeve siline nad Tunneyeom brzinom. A jedino što su vidjeli bile su nemilosrdne batine kojima je Tunney u svakoj rundi "častio" protivnika. Dempsey je nekako dočekao kraj na nogama, a suci su bez ikakve dvojbe odlučili da je trijumfator Gene Tunney koji je i godinu kasnije ponovio istu priču. No njegova prva pobjeda na Tunneyem ostaje kao jedan od najvećih šokova ikad.

Lennox Lewis vs Hasim Rahman (2001.)

Lewis je jedan od najboljih kojih su ikad stali u ring, ali na početku novog milenija bio je planetarna zvijezda teško opisivih razmjera. Na borbu je došao iz Las Vegasa gdje se družio sa Georgeom Clooneyem i Bradom Pittom koji su snimali 'Oceans 11'. U Južnu Afriku sletio je prekasno da bi se aklimatizirao, a čekao ga je Rahman koji je mislio isključivo i samo na jedno: kako što spremniji ući u ring. Lewis je bio favorit golemih omjera (20:1), ali na kraju se samo odbijao od konopaca dok ga Rahman jednim moćnim udarcem nije poslao na pod i natrag u realnost... Nema nepobjedivih!

Joe Louis vs Max Schmeling (1936.)

Nijemac je, svi su bili uvjereni, predstavljao klasičnog šampiona na zalasku koji svjesno ide i po lovu i po batine od mlađeg, jačeg, nedodirljivog američkog snagatora Louisa. Amerikanac je 10 godina mlađi, razbit će ga... Schmelling je poslije pričao: "Gledao sam njegove borbe. Kad bi potegao desnom, lijevu bi ruku ostavio spuštenu". Schmelling je to shvatio nakon taktičke pripreme, Louis i njegov tim to nisu shvatili do kraja borbe. Pa je Nijemac Joea Louisa zakucavao od početka do kraja, a kraj je bio 12. runda u kojoj je izbio svijest iz Amerikanca pa opet osvojio naslov apsolutnog svjetskog boskačkog prvaka.

U komentarima podsjetite na druge boksačke senzacije kojima ste svjedočili ili o kojima ste čuli...

Naši partneri pišu
Message