Obavijesti

Sport

Komentari 50

Nastavlja se 'hajdučka kletva': Francuski velikan u trećoj ligi!

Nastavlja se 'hajdučka kletva': Francuski velikan u trećoj ligi!

Bordeaux je tako postao treći klub koji je u ovoj sezoni pao pod "hajdučkim prokletstvom". Ranije su se ionako dugom popisu klubova pridružili Saint Etienne i Dinamo Bukurešt

VIDEO

"89 primljenih golova, svi ste vi go*vna", poručili su navijači Bordeauxa svojim nogometašima u 37. kolu Championnata. Tada je već bilo jasno da će šesterostruki prvak Francuske vrlo vjerojatno pakirati kofere i preseliti u drugu ligu. Upravo se to i dogodilo, a navijači su ovih dana naišli na novo razočaranje. Klub je zbog dugova izbačen u treći rang francuskog nogometa - tzv. ligu National.

Bordeaux je tako postao treći klub koji je u ovoj sezoni pao pod "hajdučkim prokletstvom". Ranije su se ionako dugom popisu klubova koji su izbacivali "bile" (ili je Hajduk izbacio njih) pa potonuli u niži razred pridružili Saint Etienne i Dinamo Bukurešt. 

Kakve veze Saint Etienne, Bordeaux i Dinamo Bukurešt imaju s Hajdukom? Sveci su u Kupu prvaka 1974/75. izbacili Splićane nakon poraza 4-1 u prvoj utakmici, nakon produžetaka bilo je 5-1.

Nekoliko sezona kasnije Hajduk je 'naletio' na Bordeaux u drugom kolu Kupa Uefe. "Bili" su slavili kod kuće sa 4-1, a dva tjedna kasnije u gostima izgubili 4-0.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

S Rumunjima su sjećanja još svježa, u trećem pretkolu Europske lige 2010/11. bilo je 3-1 za Rumunje u prvoj utakmici, a Hajduk je u uzvratu prošao pobjedom 3-0 i potom ušao u skupine prolaskom protiv Uniree, koja više ne postoji. Dakle, mala varijacija na temu "hajdučke kletve".

Inače, priča o hajdučkom prokletstvu počinje 1998. i 1999. kad je bijele iz Europe izbacio Malmö pa ispao iz lige nakon 63 godine. Poslije njih isto je napravio Schalke, pa 2001. ostao bez naslova prvaka u nevjerojatnom scenariju, odnosno Fiorentina, koja je proglasila bankrot i završila u četvrtoj ligi.

Split: Dolazak nogometaša Deportiva na uzvratnu utakmicu protiv Hajduka

Evo i još nekih žrtava "hajdučkog prokletstva":

  • Dunaferr - izbacio je Hajduk 2001. godine, 2003. ispao iz prve mađarske lige da bi se 2009. i ugasio.
  • Ferencvaros - Hajduk ih je izbacio 2001., pet godina kasnije zbog financijskih malverzacija klub je izletio iz prve lige.
  • Mallorca - prošli su Splićane u kvalifikacijama za Ligu prvaka 2001., igrali su treću ligu, sad su opet u prvoj.
  • Fulham - izbacili "bile" 2002. u tadašnjem Uefa kupu, muku su mučili u engleskom drugom rangu, Championshipu. Vraćaju se iduće sezone u elitu.
  • Haka Valkeakoski - Fince je Hajduk izbacio 2003., devet godina poslije, Haka je bio drugoligaš.
  • Shelbourne - od Iraca je Hajduk ispao 2004., a tri godine nakon zbog dugova su izbačeni iz lige.
  • Sampdoria - izbacili Hajduk 2007., a iz Serie A su ispali 2011. Danas su stabilni u Serie A.
  • Deportivo - izbacili Hajduk 2008., ispali iz Primere 2011. Danas su trećeligaš, čeka ih razigravanje za drugu.
  • Unirea - njih su Splićani izbacili 2010. u kvalifikacijama za Europsku ligu i potom se klub ugasio zbog financijskih problema.
  • AEK - igrali protiv Hajduka u skupinama Europske lige 2010. U 2012. osjetili su čari treće lige, a danas su ponovno u vrhu grčkog nogometa.
  • Dnipro - u play-offu Europske lige 2014. bili su bolji od Hajduka, a onda bankrotirao i završio u trećoj ligi.
  • Žilina - klub je 2020., 11 godina nakon što je izbacio Hajduk u prvom pretkolu Europske lige, bio u postupku likvidacije zbog dugova prema igračima, ali izvukao se. I dalje je član prve slovačke lige.
  • Schalke - prošao Hajduk u prvom kolu Kupa Uefe 1997., ispao u 2. Bundesligu prošle godine, no sad se vraća.
  • HSV - Boro Primorac promašio je penal u uzvratu pa zabio, a Nijemci su na gol u gostima prošli u četvrtfinalu Kupa prvaka 1979/80. U drugu je ligu Hamburg ispao 2018. i ostat će tamo barem iduću sezonu jer je zapeo u razigravanju s Herthom.
  • Wisla Krakov - prošla Hajduk u prvom kolu Kupa Uefe 2001. nakon što su Splićani ispali iz kvalifikacija Lige prvaka od Mallorce. Iduće sezone igrat će drugu poljsku ligu nakon 26 godina.

Jao se onome tko naleti na Hajduk u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu ove sezone... 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti
NEUNIŠTIV JE

Modrićeva objava izazvala je delirij među navijačima Reala. Ovako ga je nahvalio Ancelotti

Modrić je odigrao svih 90 minuta u pobjedi Real Madrida nad Barcelonom (3-2) i opet bio ključan čovjek svoje momčadi...
VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...
KAO BRZI VLAK

VIDEO Igrač Barcelone vukao je Modrića i pokušavao ga srušiti, a onda se pošteno osramotio...

Već mjesecima se diskutira o tome hoće li hrvatski maestro ostati u Real Madridu i sljedeću sezonu. Nema više ključnu ulogu kao nekada, većinom ulazi s klupe, ali u svakoj minuti pokaže koliko vrijedi