Sport

Komentari 3

Naumoski s 42 god. na leđima opet ‘praši’ diljem Makedonije

Naumoski s 42 god. na leđima opet ‘praši’ diljem Makedonije

Iako nije profesionalno igrao od 2004. godine, makedonska legenda Petar Naumoski odlučio je pokušati pomoći skopskom MZT-u da se plasira u regionalnu NLB ligu...

Legenda makedonske košarke Petar Naumoski, koji je u karijeri nosio dresove Rabotničkog, Jugoplastike, Efes Pilsena, Benettona, Montepaschija, milanske Olimpije i Ülkera, nakon sedam godina pauze, u 42. godini vratio se aktivnom igranju u dresu skopskog MZT-a. Pokazao je da se još može ravnopravno nositi s upola mlađim protivnicima. U pobjedi MZT-a nad Strumicom za 24 minute na parketu Naumoski je ubacio 16 koševa, uz četiri trice iz osam pokušaja.

- Bilo je dobro na prvih nekoliko utakmica, no sad se malo češće družim s klupskim liječnikom nego s loptom. Sedam godina pauze učinilo je svoje. Svako malo nešto me zaboli, zatežu zglobovi, prepone... - kazao nam je Naumoski, koji se na teren vratio kako bi pomogao makedonskoj košarci u proboju u regionalnu ligu.

- Ljudi iz MZT-a željeli su napraviti dobru atmosferu oko kluba, u planu im je da napokon izborimo plasman u NLB i zato sam ovdje. Nisam ih mogao odbiti, pristao sam pomoći, no moja misija završava nakon prvenstva.

Makedonska košarka nekad je stvarala mlade igrače poput Gečevskog, Stefanova, Ilievskog te nekad najboljeg europskog razigravača Naumoskog. Ali danas...

- Nažalost, kod nas nitko ne radi s mladima i bojim se da ćemo, kad uđemo u NLB ligu, vrlo brzo iz nje i ispasti jer će u inozemstvo otići i ono malo kvalitetnih mladih igrača koje imamo - kaže Naumoski.

S Efes Pilsenom osvojio je nekadašnji Kup Koraća, zbog čega je dobio tursko državljanstvo i ime Namik Polat. Malo kasnije je, zbog sjajnih igara u Italiji, dobio i talijansko državljanstvo.

Nakon sezone Naumoski će ponovno u košarkašku mirovinu, povremeno će ipak zaigrati. Primjerice, za veterane Jugoplastike.

‘Jedva čekam priliku vidjeti stare suigrače’

- U lipnju se u Dubrovniku igra veliki turnir na kojem će nastupiti veterani Reala, Barcelone, Maccabija i Jugoplastike. Jedva čekam opet vidjeti bivše suigrače - kaže Naumoski.

Najčitaniji članci