Obavijesti

Sport

Komentari 20

'Kauboji' će igrati kao Speedy Gonzales, Vujović 'dark horse'

'Kauboji' će igrati kao Speedy Gonzales, Vujović 'dark horse'
1

MJESTO NESREĆE Hrvatska je igrala na Svjetskom rukometnom prvenstvu u Francuskoj i 2001. Ispala je u osmini finala nakon dva produžetka od Ukrajine koje sada nema

VIDEO

Do početka SP-a “broji se sitno”, hrvatski će rukometaši prvu utakmicu igrati u petak protiv Saudijske Arabije. Kao generalna proba poslužit će današnji (18 sati) ogled s Tunisom i sutrašnji (18 sati) s Crnom Gorom

Kakvu ćemo Hrvatsku gledati u Francuskoj velika je enigma nakon čudnovate bronce u Poljskoj i kiksa u Riju. Ako se pita izbornika Željka Babića, Hrvatska će na SP-u biti - brza.

- Da, u Francuskoj ćemo igrati brzo, s puno trčanja. Barem se nadam da će biti tako - kaže Babić.

Novi plan igre i novi koncept donio je i neke igračke promjene. Na SP-u tako, osim Alilovića, od “stare garde” neće biti ni Kopljara, Čupića, Karačića, Sliškovića, ozlijeđenog Marića... Konačni popis Babić će objaviti tek nakon ove dvije utakmice na Croatia Cupu u Umagu, a na njemu bi se mogla naći i neka sasvim nova imena kao što su Lovro Jotić, Šime Ivić, Sandro Obranović, možda i Josip Božić-Pavletić. Bit će to, nema sumnje, neka nova Hrvatska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Navikli smo se na borbu za medalje, svi to želimo i ovaj put, bilo bi izvrsno da dođemo do polufinala - najavio je izbornik Babić, uz sebi svojstven dodatak:

- Moramo ispuniti sve one vrijednosti koje imamo, a to su angažman, disciplina, pripadnost hrvatskoj domovini i vjera. Za što će to biti dovoljno, teško je reći.

Hrvatska je već igrala na SP-u u Francuskoj, bilo je to prije 16 godina. I tad smo bili u skupini s Njemačkom, kao i ovaj put, a u osmini finala ispali smo od Ukrajine. Tragično, nakon dva produžetka. Ovoga puta, srećom, Ukrajine nema na prvenstvu.

Nakon otvaranja sa Saudijskom Arabijom, Hrvatsku čeka ogled s Mađarskom, zatim s Bjelorusijom, “laganica” s Čileom i na kraju vjerojatno borba za prvo mjesto s europskim prvakom Njemačkom.

Uz domaćina Francusku, olimpijskog pobjednika Dansku, Hrvatsku i uvijek jaku Španjolsku, u krugu glavnih favorita za medalje svakako je i Njemačka, koju bi volio “iskopirati” jedan nama dobro poznat trener.

- Ako je pomlađena Njemačka mogla uzeti zlato na EP-u u Poljskoj, zašto ne bi mogla Slovenija na SP-u - “zaprijetio” je Veselin Vujović.

Pet tona leda i osam tona prljavog rublja

VEŠ MAŠINA VS. LEDOMAT I prije nego što je SP počeo, organizatori su izračunali da će im biti potrebno pet tona leda za sve sudionike na utakmicama i treninzima, ali i da će se tijekom turnira oprati osam tona dresova, ručnika i ostalih komada sportske opreme.

Hrvatska ne propušta SP: U Francuskoj 12. put

11 OD 11 Budući da nije sudjelovala u kvalifikacijama, Hrvatska je propustila SP 1993., a debitirala je srebrom na Islandu dvije godine poslije. Od tad do danas svaki je put bila na svjetskoj smotri, uzela zlato u Portugalu, još dva srebra te broncu 2013. u Španjolskoj.

Do Rouena 1500 km, autom oko 14 sati

NAVIJAČI Odluči li netko od hrvatskih navijača na prvi krug, koji Hrvatska igra u Rouenu, krenuti automobilom, trebat će mu nešto manje od 14 sati. Avionom je puno skuplje, ali i znatno brže - do grada 135 km od Pariza leti se oko sat i 45 minuta. Sretan put.

Pada rekord po gledanosti na SP-u?!

STADE PIERRE-MAUROY Veliki muntifunkcionalni objekt dom je nogometaša Lillea, ugostio je košarkaše na Eurobasketu, igrao se tu i Davis Cup, a sad će se igrati rukomet. Ta će dvorana/stadion primati 27.500 ljudi, a rekord SP-a je 25.000 iz finala 1999. godine u Kairu.

Maskote medvjed i lasica zovu se - ‘frk’

ROK I KOOLETTE Medvjed se zove Rok, lasica je Koolette, a zajedno njihova imena čine “roucoulette”, naziv za jedan od najatraktivnijih udaraca u rukometu. Ne postoji hrvatski naziv za to, možda bi najbliže bilo reći “frk”, felšani udarac koji od poda zaobilazi golmana.

Brojke

  • 8 gradova bit će domaćini, naša skupina igra se u Rouenu, dok je zavšnica u Parizu
  • 14 država dosad je organiziralo SP, Francuzi su treći put
  • 30 milijuna eura budžet je organizatora za ovo Svjetsko prvenstvo

Rukometni SP, skupina C (Rouen)

Njemačka
Hrvatska
Bjelorusija
Mađarska
Čile
Saudijska Arabija

  • 1. kolo: Saudijska Arabija (13.1., 20:45)
  • 2. kolo: Mađarska (14.1., 20:45)
  • 3. kolo: Bjelorusija (16.1., 20:45)
  • 4. kolo: Čile (18.1., 20:45)
  • 5. kolo: Njemačka (20.1., 17:45)
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj
STANJE DO EURA

Fifa objavila novu ljestvicu. Evo gdje se nalazi Hrvatska i naši protivnici na Euru u Njemačkoj

Belgija je na trećem mjestu preskočila Engleze, dok prve dvije pozicije i dalje drže Argentina i Francuska
Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...
ZGROZIO ŠPANJOLCE

Dani Alves, osuđen za silovanje, izašao iz zatvora pa partijao s društvom do jutarnjih sati...

Brazilac je uspio skupiti milijun eura jamčevine, a posljednjih dana pričalo se kako mu je novac posudio Memphis Depay, igrač Atletico Madrida