Sport

Komentari 26

Nekad je bio specijalac u vojsci. Promijenio je spol i ušao u MMA

Nekad je bio specijalac u vojsci. Promijenio je spol i ušao u MMA

McLaughlin je rođena kao muškarac, no 2010., kada je izašla iz američke vojske, postala je žena. Prije nekoliko dana je slavila u MMA debiju protiv puno iskusnije borkinje...

Alana McLaughlin (38) je prije nekoliko dana debitirala u MMA organizaciji "Combate Global" i gušenjem natjerala Francuskinju Celine Provost (32) na predaju.

Ova borba pobudila je veliki interes javnosti budući da je McLaughlin rođena kao muško pa su mnogi mišljenja kako transrodne osobe (u slučaju kad muško postane žensko) imaju ogromnu prednost naspram 'bioloških' žena.

- Potpuna je ludost da neka organizacija ili komisija dopušta transrodnoj osobi da se bori sa ženama - napisao je bivši MMA borac Jake Shields na Twitteru.

Borba je, u najmanju ruku, bila čudna za gledati. Provost, koja je u MMA-u preko deset godina, izgledala je smiješno pokraj McLaughlin u njezinoj debitantskoj borbi što nije ni čudo uzevši u obzir da je transrodna borkinja provela šest godina u specijalnim postrojbama američke vojske - kao muškarac. 

McLaughlin je 2007. služila u Afganistanu kao dio elitne postrojbe od 12 muškaraca gdje je pomogla u spašavanju mnogih života na prvoj crti bojišnice. Tri godine poslije, napustila je vojsku i postala žensko te počela trenirati mješovite borilačke sportove. 

Podsjetimo, transrodnim ženama je dopušteno natjecati se protiv bioloških žena ukoliko hormonskom terapijom smanje razinu testosterona. No, hormonska terapija ne smanjuje snagu niti gustoću mišića...

U intervjuu za Guardian, McLaughlin je opisala život u vjerskoj obitelji gdje su je tjerali da provodi vrijeme sa dječacima, od kojih ju je jedan silovao kada je imala tek pet godina.

- Možda bih se trebala ubiti u ratu - jednom je rekla majci.

- Možda i bi - odgovorila joj je majka s kojom od tada nije progovorila. 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU NOVE SEZONE 'POLIGRAFA': Stjepan Ursa

Najčitaniji članci