Obavijesti

Sport

Komentari 24

Neopravdane sumnje obilježile su cijelu karijeru Marija Maloče

Neopravdane sumnje obilježile su cijelu karijeru Marija Maloče
1

Karijeru stopera Hajduka Marija Maloče (22) obilježile su 'rastrganost' između Zagreba i Splita, brojne prepreke, ali i upornost kojom ih je igrač uvijek savladavao

VIDEO

Kao kadeta Dinama Marija Maloču proglasili su neperspektivnim. Prije godinu dana Zdravko Mamić je njegovim roditeljima nudio milijun eura da ga vrate u Maksimir. U Hajduk je došao u zimu 2007. i nikad nije započeo ni pripreme, ni sezonu u standardnoj postavi. No baš svaki put je natjerao trenere da promijene mišljenje i na koncu bi sezonu završio kao najstandardniji, s najvećom minutažom.

- Od prvog dana me to prati, te sumnje. No sve sam uspio razuvjeriti. Bilo je teško, no vjerovao sam u sebe – kaže Mario, koji na podršci zahvaljuje ocu Zvonku, bratu Petru, zaručnici Ivani, s kojom će u lipnju pred oltar, te najvatrenijoj navijačici, majci Ireni, koja je glatko odbila Mamićevu ponudu.

- Zdravko, nemate vi dovoljno novaca da platite Marijov povratak – kazala je gđa Maloča.

I nije u pitanju animozitetu prema Zagrebu. Mario je rođen u Zagrebu, gdje i danas živi njegova obitelj, za Zagreb ga vežu lijepe uspomene, odrastanje, prijateljstva, prije svih s bivšim suigračem iz Dinama Barbarićem.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Zagreb će uvijek biti moj grad, ali za Hajduk navijam od djetinjstva. To su znali i treneri u mlađim kategorijama Dinama, možda su me zato i proglasili neperspektivnim.

I danas, kad je jedan od najiskusnijih igrača Hajduka, društvo s Poljuda se prema njemu odnosi maćehinski. Mario igra za plaću od 1.800 eura mjesečno, koliko neki njegovi suigrači zarade za dva dana. Više od njega zarađuju i neki juniori, kao i niže rangirani klupski službenici!?

- Što da radim, drugima su povećali ugovore, meni nisu. Potpisao sam do ljeta 2013., moram šutjeti i čekati. Imao sam ponude Benfice, Krasnodara, Kaiserslauterna... no Hajduk traži milijun eura odštete. Tko će platiti toliku odštetu za igrača koji igra za 21.600 eura godišnje?

Balakov bi bio sretan da Maloča ostane.

- Trener je čudo, odličan, najbolji. Vjerujem da će složiti temelje jedne velike momčadi u budućnosti. Iako su mi tek 22 godine, imam dosta iskustva, jedino je Andrić odigrao više utakmica za Hajduk od mene. Spreman sam preuzeti odgovornost – kaže Maloča, koji vjeruje u bolje sutra.

- Odmakli smo Splitu, a od Dinama nas dijeli šest bodova. Oni imaju bolji, iskusniju momčad, no nećemo se predati. Napast ćemo ih, a ako svi ostavimo srce na terenu, navijači nam neće ništa zamjeriti.

Znate li?

Maloča je karijeru započeo u Dinamu, a u Hajduk je stigao tek nakon što je prošao omladinske pogone Zagreba, Zaprešića i Kamen Ingrada.

Maloča je godinama najbrži igrač Hajduka, kako u dužim, tako i u kratkim disciplinama. Unatoč visini od 190 cm, na 100 metara trči 11.7, na 60 metara 6.8, a na 30 metara 3.9 sekundi.

Maloča nikad nije odigrao prvu utakmicu sezone, za njega su u prvim kolima bila rezervirana ili klupa ili tribine. No kod svakog trenera je vrlo brzo postajao nezamjenjiv.

Maloča još uvijek igra za minimalac od 1.800 eura mjesečno, no to ne sprječava čelnike Hajduk da za njega traže milijun eura odštete.

Purger 'bilog' srca

Mario je rođen u Zagrebu, gdje i danas živi njegova obitelj. Porijeklo vuče iz Kijeva i od mladosti navija za Hajduk. Prvi gol u bijelom dresu, koji je postigao u Kupu protiv Varteksa, posvetio je stricu Anti koji je par dana ranije preminuo.

Mario skuplja dresove protivničkih momčadi. Zidove obiteljskog kafića Đoni krase dresovi protivnika koje je čuvao u međunarodnim ogledima. Najdraži mu je onaj Davida Ville, s nedavnog ogleda Hajduka i Barcelone. U kolekciji su i dresovi Stokea, Zenita, Anderlechta, AEK-a, Deportiva..., te reprezentativni dres najboljeg prijatelja Danijela Subašića.

Mario je skupio 22 nastupa o mladim reprezentativnim uzrastima, još uvijek čeka poziv izbornika A selekcije Slavena Bilića. Iako su mu tek 22 godine, skupio je 125 nastupa u dresu Hajduka. Iskustvo je skupljao igrajući u paru s reprezentativcima Tudorom, Živkovićem, Sablićem, Vejićem...


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića