Obavijesti

Sport

Komentari 54

Nesuđeni Vatreni: Ibra najveći propust, Pulišića ne zanimamo

Nesuđeni Vatreni: Ibra najveći propust, Pulišića ne zanimamo
1

BILOŠ, CVITANIĆ, DRMIĆ... Osim nabrojanih, Hrvatska je imala pravo kontaktirati i poznatog Australca Bresciana te slavnog švedskog stopera Teddyja Lučića. Neki nam nisu trebali, neki su nas odbili

VIDEO

Hrvatska je dobila mnoge velike bitke za igrače. Braća Robert i Niko Kovač, Ivan Klasnić, Mladen Petrić i Ivan Rakitić igrali su ili igraju za Vatrene zahvaljujući 'njuhu' našeg Saveza.

Kako svaka priča ima i svoju drugu 'stranu medalje', postoje i igrači koji su nam izmakli. Najpoznatiji je primjer Zlatana Ibrahimovića kojeg naši dvije godine nisu zapazili, pa je on svoju reprezentativnu karijeru posvetio Šveđanima.

Ako smo njega i mogli privoljeti, Christiana Pulišića iz SAD-a nismo mogli. On je u startu bio decidiran, iako vuče hrvatske korijene.

Hrvatska ga nije zanimala, a u nastavku teksta prisjećamo se raznih 'graničnih' primjera koji su prevagnuli na tuđu stranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pulisic neće postati Pulišić

Jedan od najboljih mladih igrača današnjice. Tek je postao punoljetan, a već je zvijezda Borussije Dortmund i reprezentacije SAD-a. Iako mu je djed iz Hrvatske i većina njegove obitelji navija za Vatrene, on je odlučio igrati za zemlju u kojoj je odrastao.

Otkrio ga je Jürgen Klopp koji ga danas želi i u Liverpoolu i prava je šteta što ovako veliki talent neće navući dres jedne od najboljih europskih reprezentacija.

On za sebe kaže da je samo 'prosječan klinac', ali svima je jasno kako se tu radi o izvanserijskom talentu. U 15 nastupa za SAD zabio je već sedam golova i ako se po jutru dan poznaje, Pulisic bi mogao obilježiti sljedeće nogometno desetljeće.

Najveći propust Hrvatske

Najveći 'kapitalac' koji je izmakao Hrvatskoj. U našem su Savezu priznali kako su prekasno saznali za njega pa kad su krenuli u misiju nagovaranja, već je bilo prekasno.

Ajax ga je 2001. kupio iz švedskog Malmöa, a tek poslije dvije godine on je postao zanimljiv Hrvatskoj.

Tadašnji predsjednik Vlatko Marković rekao je da neće biti problema oko toga da Zlatan zaigra za Hrvatsku, no ispostavilo se, nažalost, suprotno. Uz Švedsku putovnicu imao je i putovnice BiH te Hrvatske, pa je prema tadašnjem propisu Fife mogao izabrati za koju će zemlju igrati, bez obzira što je imao nekoliko nastupa za Šveđane.

- Ne, nitko me nije zvao. Čuo sam i ja da se HNS zanima za mene, ali čini mi se da je sad kasno za to. Rođen sam u Švedskoj, igram za Švedsku koja mi je sve dala u nogometnom smislu, a i udomila je moje roditelje - rekao je za Večernji list 2003. godine.

Tjedan kasnije u Stockholmu su igrale Švedska i Hrvatska, odradio se i razgovor između Ibre i HNS-a, ali to je bilo više iz kurtoazije.

Biloš nas nije htio

Zakskrilo je između Argentine i Hrvatske 2006. godine. Bila je to bitka za stasitog napadača Daniela Biloša koji je briljirao u dresu slavne Boce Juniors. Naši nogometni čelnici uključujući i tadašnjeg izbornika Zlatka Kranjčara tražili su profilno sličnog igrača Dadi Prši. Njegova baka Rosa se rodila u Argentini, ali njezini roditelji bili su iz Hrvatske.

Ofenzivac je dugo vagao gdje će zaigrati. Realno, bilo je potrebniji Hrvatskoj, nego Argentini, ali odabrao je zemlju u kojoj je odrastao. Na kraju je odigrao tri utakmice za 'gauche' i zabio jedan gol, dok je u Europi igrao od 2006. do 2009. u Saint-Etienneu. Nije zabio gol...

Sve je bilo spremno za Cvitanića, ali...

Ne, ni u kojem slučaju ne bih se odrekao Hrvatske! Jako sam zahvalan vodstvu hrvatske reprezentacije, koje mi je ponudilo priliku, ne nadam se da će me zvati u argentinsku nacionalnu momčad. U Argentini ima puno sjajnih igrača i ja sam vrlo sretan što ću igrati za Hrvatsku, riječi su Daniela Cvitanicha prije devet godina.

Noseći dres Ajaxa bio je etiketiran kao uzbudljiv talent čija je karijera išla uzlaznom putanjom. On je rođen u Argentini, ali imao je i našu putovnicu. I nakon što je pristao igrati za Vatrene, pojavilo se Fifino pravilo koje mu je oduzelo tu priliku. Počeo se i ozljeđivati i njegova karijera nije išla smjerom koji se očekivao. Danas igra za svoj Banfield.

Iskupljenje za Ibru

I ovdje je Švedska odnijela pobjedu nad Hrvatskom. Prije tri godine vodila se i ovdje velika bitka dvaju Saveza za 'wonderkida' iz Borussije Moenchengladbach. Branimir Hrgota rođen je u Zenici, ali odrastao je u Švedskoj. Mogao je birati između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švedske budući da je imao sve tri putovnice.

Naši su ga zvali u mladu reprezentaciju 2012., ali Hrgota je 2014. debitirao za Švedsku u službenoj utakmici i to je bio kraj svih nadanja. HNS mu je poručio da se mora dokazati u Bundesligi kako bi dobio pozivnicu i u njemu su naši čelnici vidjeli iskupljenje za Zlatana Ibrahimovića. Danas Hrgota surađuje s Hrvatima, ali u Frankfurtu. Tamo ga vode braća Niko i Robert Kovač.

Hrvat zabio dva komada Hrvatskoj

Sudbina je htjela da svoje prve golove zabije svojoj Hrvatskoj. U dresu Švicarske zabio nam je dva u prijateljskoj utakmici u St. Gallenu pa otkrio:

- Žao mi je što ne igram za Hrvatsku, tužan sam zbog toga. Ali, nitko me iz Hrvatske nije zvao, ni mene, ni moju obitelj.

On se najglasnije od svih nabrojanih smatrao Hrvatom. Nakon karijere želi živjeti u Hrvatskoj, a naši su predugo oklijevali i razmišljali. Drmić je na kraju odabrao Švicarsku za koju od 2012. ima 26 nastupa uz devet golova.

Igrajući u Nürnbergu probio se do Bayer Leverkusena, ali poslije toga uslijedio je pad. U Gladbachu i HSV-u nije bio na adekvatnom nivou i ovaj ofenzivac mora oživjeti svoju karijeru u 24. godini. Tko zna kako bi se situacija razvijala da je imao priliku igrati za Vatrene...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih
SLOBODAN JE IGRAČ

Ante Erceg već je pronašao novi klub? Mogao bi biti lijek za njih

Erceg ima problema s ponašanjem, ali nikada nije bila upitna njegova kvaliteta na terenu. 'Farmaceuti' su zaredali četiri poraza, a vjerojatno će posegnuti i za novim napadačkim rješenjem
'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'
ANALIZA TOMISLAVA IVKOVIĆA:

'Majer igra bolje čim više ne misli da je najbolji i najljepši! A najbolji je lijevi bek - Gvardiol'

Kad je zdrav, Pjaca može biti prevaga. Dio utakmice bio je i druga špica, jako je opasan, surađuje sa suigračima, ima udarac, sve, tvrdi nekadašnji golman i trener