Obavijesti

Sport

Komentari 30

Ni vatrene navijačice Jamajke nisu pomogle protiv Hrvatske

Ni vatrene navijačice Jamajke nisu pomogle protiv Hrvatske
6

Stanić je postigao prvi hrvatski gol na SP-u • Bila je to prekrasna večer u kojoj su slavili i Hrvati i Jamajčani. Stanić, Prosinečki i Šuker bacili su hrvatske navijače u trans

VIDEO

Nakon mukotrpnih kvalifikacija u kojima su Ćirini izabranici preživjeli Briana Laudrupa i splitsku buru, Ladićeve kiksove protiv BiH, poljudski hat-trick Slovenca Primoža Glihe, neugodnu Grčku i još neugodniju Ševčenkovu Ukrajinu, Hrvatska je (uz malu zahvalu danskom golmanu Peteru Schmeichelu za obrane protiv Grka) dobila povijesnu priliku i osigurala nastup na Svjetskom prvenstvu.

Na pripremama, međutim, pehovi nisu prestali. Ozlijedio se Alen Bokšić, koji je imao fantastičnu sezonu u Laziju. Zbog incidenta na pripremama Ćiro je otjerao drugog napadača od formata, Igora Cvitanovića.

Davor Šuker je s Realom osvojio Ligu prvaka, ali u klubu je imao skromnu minutažu.

VIDEO

No kvalitete u nogama Ćirinih momaka je itekako bilo, ali trebalo ju je dokazati na terenu, u skupini u kojoj je Argentina bila veliki favorit. Uz Hrvatsku, za prolazak u osminu finala borile su se još dvije debitantske reprezentacije - Japan i Jamajka.

Jamajčani su i tad, kao i danas, bili nogometna egzotika. Ali reprezentacija koja je u kvalifikacijama savladala Meksiko i Honduras bila je sastavljena od igrača koji su nastupali u engleskim klubovima, a najveća zvijezda, Deon Burton, odlično je igrao sa Štimcem u Derby Countyju.

Na teren je Ćiro izveo sastav sa Šukerom i Stanićem u napadu te Šimićem na vječno problematičnoj poziciji desnog bočnog. Nakon jednoga kornera vidjela se sva genijalnost Ćirinih priprema.

Prosinečki je iz kuta gurnuo loptu paralelno s gol-aut crtom, utrčao je Šimić i odigrao povratnu na nekih 11 metara.

Ondje je spremno čekao Štimac, koji je odapeo iz sve snage i pogodio - gredu! Ali lopta je pala točno na peterac, u noge Mariju Staniću, koji ju je prisebno ugurao u mrežu i izazvao erupciju oduševljenja na tribinama i u cijeloj Hrvatskoj.

Bio je to prvi hrvatski gol u povijesti svjetskih prvenstava. Brzo smo mogli zabiti i drugi, ali Soldo iz kontre gađa također gredu. I onda Hrvatska prima prvi gol u povijesti SP-a.

VIDEO

Robbie Earle gađa glavom i baca svoje navijače u trans. U drugom poluvremenu kvaliteta Hrvatske je, uz neizostavnu dozu sreće, došla do izražaja. Prosinečki je imao slobodan udarac s lijeve strane, odigrao je kratko dodavanje, zarolao loptu i ubacio prema golu Jamajke. Lopta je u čudesnom luku preletjela golmana i braniče te završila u mreži.

Veliki Žuti tim je golom ušao u povijest svjetskih prvenstava kao prvi igrač koji je zabio za dvije reprezentacije - 1990. je dao gol za SFRJ.

Posao je dovršio Šuker, koji je ljevicom matirao golmana Warrena Barreta. Hrvatska je pobjedom odradila pola posla za prolazak skupine. Sad je trebalo savladati Japan.

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

Jamajčani su prvi nastup na svjetskom prvenstvu shvatili kao razlog za veliku feštu.

Na klupi su imali ‘brazilskog Ćiru’, simpatičnog i karizmatičnog izbornika Renea Simoesa, koji ih je uvjeravao da na svjetskom prvenstvu neće samo nastupati nego i pobjeđivati.

Svetsko nogometno prventsvo Francuska 1998

S tribina Lensovog stadiona dobre vibracije su im slale vatrene navijačice, koje su oduševile svijet razuzdanim plesom.

Play od the day

'Ide Šuker kradom...'

Tribine stadiona u Lensu tog su 14. lipnja 1998. bile obojane u dvije kombinacije boja: Zeleno-žute boje Jamajke ali i crveno bijele kockice. Hrvatski su se navijači predstavili u najboljem svjetlu, pjesmom i skandiranjem su slavili svaki gol reprezentacije.

Transparent ‘Šorom, šorom hladom, ide Šuker kradom’ kojim se slavilo prvog topnika reprezentacije, iz današnje perspektive djeluje nadrealno.

Stadion Felix Bollaert, Lens, 14.06.1998. Gledatelja: 38.000, Suci: Vitor Melo Pereira (Portugal), Grigorescu (Rumunjska), Poudevigne (Francuska); Strijelci: 1:0 - Stanić (27), 1:1 - Earle (45), 2:1 - Prosinečki (53), 3:1 - Šuker (68)

HRVATSKA: Ladić , Štimac, Soldo, Šimić (od 73. Vlaović), Jarni, Bilić, Asanović, Prosinečki, Boban, Stanić, Šuker

IZBORNIK: Ćiro Blažević

JAMAJKA: Barett, Sinclair, Goodison, Gardener, Earle (od 72. Williams), Simpson, Lowe, cargill (od 70. Powell), Witmore, Burton, Hall (od 82. Boyd);

IZBORNIK: Rene Simoes

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!
NAKON VIDEA 'SLAVA UKRAJINI'

Dzjuba: Htio sam istrčati iz autobusa i udariti Vidu šakom!

Hrvati su me oduševili igrom. Svi su mislili da će ih Englezi pobijediti, ali oni su ih bez problema prošli. No zbog poteza Vide i Vukojevića bili smo jako ljuti, otkrio je Artem Dzjuba

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...
GURNUO JE I - SEBE

Kylian zna: Luka Modrić među favoritima je za Zlatnu loptu...

Došao sam u Rusiju po svjetski naslov i odlazim s njim! Programirao sam sebe da ga osvojim! I nije to arogancija već samopouzdanje, kaže Mbappé, najbolji mladi igrač Mundijala u Rusiji
Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta
'KAD SAM JA REKAO TKO DA IGRA?!'

Hrvati presudili: Messi i ekipa vrijeđali Sampaolija 15 minuta

U knjizi novinara Ariela Senosiaina opisana je brutalna svađa izbornika Jorgea Sampaolija i argentinskih igrača, koje je predvodio Leo Messi, nakon poraza od Hrvatske