Obavijesti

Sport

Komentari 63

Nikad veći koeficijent Dinama u Europi: Evo što to za njega znači

Nikad veći koeficijent Dinama u Europi: Evo što to za njega znači

Hrvatski prvak probio je granicu od 50 bodova na ljestvici koeficijenata i nalazi se na 30. mjestu najboljih europskih klubova

VIDEO

Kralj kvalifikacija, kako Uefa zove Dinamo, uspeo se među najboljih 30 klubova Europe na ljestvici koeficijenata u posljednjih pet sezona koju je objavio profesor Tomislav Globan s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO: Josip Drmić novi igrač Dinama

Pokretanje videa...

Veliko pojačanje na Maksimiru: Drmić je novi igrač Dinama! 00:47

Dinamo novu sezonu počinje s većim koeficijentom nego što je završio prošlu jer mu se briše učinak iz sezone 2017/18. (koeficijent 1,50), u kojoj je izletio od Skënderbeua u play-offu Europske lige i jedini put u posljednjih 15 godina ostao bez europske jeseni.

S druge strane, kako će ovo ljeto igrati minimalno play-off Konferencijske lige i izbacivanje jednog protivnika dijeli ga od europskih skupina, ima zajamčen koeficijent 2,50, čime je s 34. mjesta i koeficijenta 49,500 napredovao na 30. mjesto s koeficijentom 50,500.

Dinamo je tako prvi put prešišao koeficijent 50, ali nije i njegov najbolji plasman na Uefinoj ljestvici. Jedan je tviteraš iskopao ljestvicu iz 1965. u kojoj su "modri" bili peti u Europi.

"Potovi su bitni još samo iduće sezone (23/24). Već od 2024. je svejedno u kojem si potu u Ligi prvaka, Europskoj ligi ili Konferencijskoj ligi zato što se mijenja sustav i svatko će igrati po dvije ili tri utakmice protiv protivnika iz svih potova, uključujući i pot u kojem se nalaziš", naglasio je profesor Globan.

Rijeka blizu top 100, Hajduk još daleko od cilja

Naravno, ta činjenica ne važi za kvalifikacije za koje je i dalje bitno imati što veći koeficijent kako bi lakši bio put do skupina. Dinamo je već ovo ljeto nositelj u svim pretkolima Lige prvaka (dakako, prođe li do njih), a sa sadašnjim koeficijentom dva je mjesta ispod crte za mjesto trećeg nositelja u ždrijebu grupne faze.

Što se drugih hrvatskih klubova tiče, Rijeka je na novoj ljestvici 109. s koeficijentom 11,500, a Hajduk 144. s koeficijentom 8,500. U šestogodišnjoj strategiji, koju su predstavili prošle jeseni, s Poljuda su poručili kako im je cilj do 2027. napredovati na poziciju između 100. i 80. mjesta.

Osijek je 155. na Uefinoj ljestvici s koeficijentom 8, a Lokomotiva ima koeficijent istovjetan HNL-u: 4,405.

Cijelu ljestvicu možete pogledati OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka
Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...
ON ĆE NASLIJEDITI JAKOBUŠIĆA?

Navijači Hajduka o novom predsjedniku: Ivane, nevrime je! Ako Perišić sada ostane...

Ivan Bilić trebao bi biti predsjednik Hajduka. Bivši torcidaš glavni je kandidat, a jedan je fan napisao: 'Nadam se da će uspostaviti normalnu atmosferu bez ikakvih prgavih familija, mitomanije i da neće dopustiti da igrače postrojava itko drugi osim trenera