Obavijesti

Sport

Komentari 2

Nikin 'tunel' i fešta u Sofiji: Bez sumnje, to mi je meč karijere...

Nikin 'tunel' i fešta u Sofiji: Bez sumnje, to mi je meč karijere...
46

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je Bugarsku u Sofiji na današnji dan prije 15 godina i trasirala put prema SP-u u Njemačkoj. Prisjećamo se velike pobjede

VIDEO

Prije točno 15 godina hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je jednu od najdojmljivijih utakmica pod vodstvom Cice Kranjčara. I baš je njegov sin Niko, koji je zabio za konačnih 3-1, u Sofiji odigrao najbolju utakmicu za "vatrene". Donosimo isječak iz tiskanog izdanja 24sata dan nakon utakmice, 5. lipnja 2005.

Kao nekad "vatreni"

Briljantna sofijska večer, možda i najbolja hrvatske reprezentacije pod Kranjčarovom palicom. Napuhani bugarski balon rasprsnuo se zauvijek, što se ovih kvalifikacija tiče. Hristo Stoičkov doživio je jedan od najtežih poraza u karijeri. Pa zbogom, Hristo, vidimo se na nekome drugom prvenstvu.

POGLEDAJTE VIDEO: Hrvatski navijači u Walesu

Pokretanje videa...

02:04

Bugari, junaci! Odjekivalo je stadionom Vasil Levski, ali samo do - 18. minute. Cico Kranjčar pogodio je s Ivicom Olićem, koji je kod prva dva gola imao sjajan pas u sredinu, prvi Kranjčaru, drugi Tudoru. Pogodio je i s Tudorom u veznom redu, ma, pogodio je sve, bez greške.

Mi smo strepili nakon 0-2, sjetili smo se one zagrebačke utakmice. Ali Cico ovaj put nije pogriješio, odlično je vodio utakmicu. A da to bude večer obitelji Kranjčar, pobrinuo se i Niko. Sjajan potez, fenomenalan pogodak koji je otklonio sve dvojbe. Pršo? Zar treba reći - odličan? Cak ako netko i nije bio odličan, ovo nije bila večer za kritike.

"Bugari junaci" su već prije kraja masovno napuštali stadion, a Kranjčarovi igrači po posljednjem sučevom zvižduku podijelili su radost s oduševljenim hrvatskim navijačima. Možda ipak bolje stoji - Hrvati, junaci!

Moja utakmica karijere

Niko Kranjčar sjao je od sreće nakon završetka utakmice. Kako i ne bi, vjerojatno ni sam nije očekivao takvu partiju.

- Igrali smo vrlo dobro, kompaktno, mislim da smo držali igru cijelo vrijeme. Čak se nisam preplašio niti nakon primljenoga gola jer oni su i tada djelovali nemoćno.

Koliko ste zadovoljni svojom igrom? Je li ovo vaša najbolja utakmica?

- Mislim da jest, zapravo, nema dvojbe, ovo je moja utakmica karijere. 

bugarska hrvatska

Gol je bio sjajan, zašto ga se još jedanput ne prisjetiti?

- Vidio sam bugarskog braniča u raskoraku i pokušao mu gurnuti kroz noge. Vidjeli ste, ispalo je sjajno. Drago mi je što je tako završilo, što smo još bliže Njemačkoj, što imamo veliku priliku završiti skupinu prvi.

Briljantan potez svog sina prokomentirao je i otac i izbornik Zlatko:

- Bilo je i vrijeme da zabije gol! To je bio potez za klasu - kazao je dodavši da je za Niku bio presudan odlazak u Hajduk.

Ikserice, Brzi, Majstor i Šef

Dado Pršo, Ivica Olić i Niko Kranjčar bila su tri hrvatska tenora ove subote u Sofiji. Prve ikserice Hrvatske opet su čudesno čuvale loptu i razigravale cijelu momčad. Iako je ostao bez konkretnoga statističkog učinka, Dado Pršo bio je presudan uteg na vagi. Nije prvi put.

Ivica Olić zablistao je u dva navrata pokazavši kako je povratna lopta doista iz raja izašla. Silina i lažnjak pri punoj silini prodora stvarno su aduti koji anuliraju sve Olićeve tehničke felere. Najveći upitnik nogometa s ovih prostora zaslužan je za potez utakmice, majstorstvo kakvo od jednoga našeg igrača nismo vidjeli odavna.

bugarska hrvatska

Niko i dalje djeluje tromo i skromnog je radijusa kretanja, ali ne može mu se poreći jedno: klica genijalnosti u njemu je neosporno zasijana. Ovo malo izdvajanje plod je vrlo dobre igre cijele momčadi, s Cicom Kranjčarom na vrhu kolone.

Čovječji osmijeh zrači i diže atmosferu ponajprije je tim adutom preporodio u i nakon Portugala tromu nacionalnu momčad, doveo je na prag Njemačke i odigrao jednu od najboljih gostujućih utakmica Hrvatske uopće.

Vlatku se je*e!

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković neobično je reagirao na pitanje je li se pobojao za pobjedu nakon što su Bugari smanjili na 1-2. 

- Ja govorim tri godine (?!) da ćemo pobijediti Bugarsku u Sofiji, međutim vi to nećete da shvatite. l da vam iskreno kažem - je*e mi se što nećete da shvatite. 

Klasnić isključen zbog boce vode

Zato jer je bacio bocu vode žednom Niki Kranjčaru u jednom prekidu, dok je četvrti sudac to branio, Ivan Klasnić udaljen je s klupe. Zorislav Srebrić smatra kako Klasnić neće trpjeti nikakve sankcije i moći će igrati u sljedećoj utakmici.

Hristu napali i kamermani

Nakon utakmice dva različita lica na konferenciji za novinare: razdragani Zlatko Kranjčar i utučeni Hristo Stoičkov, čiji je monolog zasjenjen provokativnim pitanjem jednoga bugarskog novinara. Zbog čega je Stoičkov u reprezentaciju zvao Jankova i Georgijeva iz Slavije, kad se zna da su posljednje utakmice te momčadi u bugarskom prvenstvu bile vrlo sumnjive? 

- Nisam vidio da je netko nekom plaćao, jeste li vi vidjeli? - pitao je Stoičkov novinara.

Umjesto razgovara o utakmici, sve se pretvorilo u oštru raspravu o namještanju utakmica u bugarskom prvenstvu, u koju su se uključili mnogi novinari, a vikati su počeli čak i - kamermani. Vrlo paradoksalna situacija trajala je nekoliko minuta, a konferencija je ubrzo okončana.

Nekoliko stolaca i palicom po glavi

Negdje iza tri sata u noći na zbornom mjestu (zadnja benzinska crpka u Hrvatskoj) skupila se grupa od 350 klupskih navijača, koji su krenuli put Sofije. BBB, Torcida, Kohorta, Armada i Ultrasi zajedno su se zaputili preko Srbije. Pompozno medijsko najavljivanje obračuna od strane srpsko-bugarske huliganske koalicije držalo je navijače opuštenima.

- Da su nešto ozbiljno planirali, ne bi to najavljivali, već bi napali u tišini - rekao je jedan od navijača.

bugarska hrvatska

Ipak, oko stadiona zabilježeno je nekoliko tučnjava hrvatskih navijača i policije, a u gradu je jedan Splićanin dobio palicom u glavu, ali, ipak, nije teže ozlijeđen. S naše tribine bačeno je na domaće navijače nekoliko stolaca i boca.

Partizanovi navijači Grobari, koji su došli pomoći Bugarima, izvjesili su na srpsku zastavu te provokativni transparent, na ćirilici je pisalo: Ovčara! Izazvalo je to reakciju Hrvata, no sve je završilo na psovkama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening
NEPOZNATO O TRENERU RIJEKE

Sopić za 24sata: U Lokomotivi smo si sami prali dresove, zapili premije pa na burek i trening

Plus+ Željko Sopić, trener Rijeke, prisjetio se dana u lokosima, koji mu stoje na putu do naslova: Taj trening išli smo kao "zemlja - zrak", kao da sutra ne postoji. A nitko ne zna da smo cijelu noć bili vani