Obavijesti

Sport

Komentari 67

Ništa taj nije naučio! Enriquea šamara svaka ozbiljna momčad

Ništa taj nije naučio! Enriquea šamara svaka ozbiljna momčad
1

CITY, PSG i JUVE Barcelona je ove sezone u Ligi prvaka gostovala kod nabrojane tri momčadi te upisala tri poraza uz gol razliku 1-10. Zajedničko u tim porazima je Enriqueova nemoć pri upravljanju momčadi...

VIDEO

Barcelona je ove sezone na tri najteža gostovanja u Ligi prvaka primila deset golova i zabila tek jedan. Naravno, upisali su tu sve poraze. Redom, bolji su bili Manchester City, PSG i od jučer, Juventus.

Štoviše, ovo mu je bilo treće gostovanje na Juventus Areni i treći poraz. Dok je vodio Romu, dvaput je gubio, pa sada ima gol razliku 0-10!

Pep i Emery ogolili Enriqueove slabosti

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Već na prvom težem europskom ispitu na Etihadu protiv Pepa Guardiole, Luis Enrique je pao. Iako je Barca bila uvjerljiva u prvoj utakmici skupine na Nou Campu (4-1), u drugoj nije pokazala baš ništa.

Nije se dizala panika oko toga, jer Španjolcima tu bodovi i nisu života značili. Međutim, uočene su prve vidljive mane - Barcin vezni red nije mogao parirati Cityjevom, a njihova obrana pušta na sve strane. Čim bi Englezi krenuli u brzu tranziciju, Katalonci bi bili na mukama.

Ne treba biti preveliki nogometni ekspert da bi se zaključilo koliko je bolan (ne)doprinos ubojitog MSN napada u fazi obrane. Iako su njihove čarolije motor koji pokreće cijelu momčad, to je nedovoljno za egzistenciju na najvišem nivou.

Znaju to ozbiljne momčadi, samo - tko se to usudi napasti Barcelonu i riskirati otvorene koridore za Suareza, Messija i Neymara?

Do Cityja, nekoliko mjeseci kasnije i PSG-a, gotovo nitko! Baš su Francuzi za Valentinovo skupili hrabrosti i nametnuli svoj ritam. Fizički superiorniji, brži na svakoj 'ničijoj' lopti i bolje taktički pripremljeni rasturili su svaku Enriqueovu zamisao.

Ako ih je uopće i imao više, budući da Barcelona djeluje danas kao momčad koja nema 'plan B'. Francuzi su ispisali recept po kojem se može parirati Barceloni, ali taj su recept zgužvali i bacili u smeće na Nou Campu.

Posljedično, Barcelona je njih transferirala na isto mjesto. Ipak, bilo je to čudo kakvo se dogodi jednom u 50 ili više godina i sam taj preokret ne djeluje kao nekakva taktička majstorija Luisa Enriquea.

Točnije, on na klupi djeluje kao čovjek koji niti zna kako je izgubio 4-0 na Parku prinčeva, a još manje kako je to uspio preokrenuti na Camp Nou.

Taj 6-1 rezultat koliko god bio čudesan, 'ide na dušu' prije svih Neymaru koji je golovima i asistencijama režirao sve. Bila je otplata duga iz 'grada ljubavi' na Valentinovo, a svjetske klase kao što su Suarez, Messi i Neymar svaki strah protivnika brutalno naplate.

Olakšao je Juventusu

Nakon što je Barca razbijena u Torinu uz 3-0, Enrique je ponovno na mukama. Isto kako ga je nadmudrio Unai Emery, tako se osladio i Massimiliano Allegri.

Talijan je primijenio jednake teoreme - što manje igranja s loptom dozvoliti Neymaru, Messiju i Suarezu te napadati prostor između odsječenog napada i trome vezne linije. 

Pored toga, Enrique je olakšao Juventusu uvrštavanjem očajnog Mathieua na poziciju lijevog stopera kojeg je direktno napadao Juventusov najopasniji igrač u situacijama 'jedan na jedan', Juan Cuadrado.

Čim bi se Kolumbijac i Francuz našli na širokom prostoru, krilni igrač Juvea napravio bi razliku. Kao kod prvog gola Paula Dybale... 

Da je trener prvaka Španjolske fulao, svjedoči i vađenje iz igre Mathieua poslije samo 45 minuta igre. Juve se prilagodio Barceloni, ali i zadržao dio svog identiteta - Allegri je počeo s četiri ofenzivca: Mandžukić, Dybala, Cuadrado i Higuain maksimalno su radili za momčad u svojoj polovici, dok se za Barcine umjetnike to (opet) ne može kazati. Gdje je tu rukopis trenera?

Ako Barca izvede novo čudo, to neće biti njegova zasluga

Stoga, rezervni plan Enriquea nije postojao, iako se moglo predvidjeti da će Juventus stati čvrsto i iskusno iza lopte. Pobogu, to je najbolja obrana Lige prvaka koja je u devet utakmica primila samo dva gola!

Igrati se bezbrižno u njihovoj polovici bez čvrstog bedema u vlastitoj polovici je samoubojstvo, a Enrique je baš nasjeo.

Vrhunac je bio pri trećem golu Juvea - gorostasa Chiellinija čuvao je puno niži Mascherano. Talijanski stoper otresao ga je s lakoćom i poentirao u mrežu za 3-0.

Nemogućnost kontroliranja momčadi koštala ga je i klupe, iako se službeno on povukao sam. Na ljeto odlazi iz 'blaugrane', no da je pokazao više, prvenstveno po taktičkoj pripremi, vjerojatno bi iz kluba dobio novu ponudu.

Ovako, njegove slabosti trebale bi olakšati put Juventusu u polufinale Lige prvaka.

Jedino ga može spasiti nova čudesna noć jednog od 'svemiraca' u napadu. I opet, takav potencijalan preokret ne bi bio njegova zasluga...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 67
VIDEO

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'
LUKAV POTEZ

Modrić oduševio navijače nakon što je promašio jedanaesterac: 'To je Lukin potez od 1000 IQ!'

Obično se raspucavanja s bijele točke izvode s istom loptom kako bi svi igrači bili u istoj poziciji ili iznimno s novom ako prvotna 'nestane', a upravo je Luka raspalio loptu koju mu je obranio Brazilac visoko na tribine

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića