Obavijesti

Sport

Komentari 19

Njemački mediji o Adria Touru u Srbiji: Novak i Beograd iritiraju

Teniski turnir Adria Tour, koji je organiziran na ideju prvoplasiranog tenisača svijeta Srbina Novaka Đokovića, potaknuo je niz kritičkih reagiranja u njemačkim medijima, piše Deutsche Welle (DW)

VIDEO

Teniski turnir Adria Tour, koji je inicirao najbolji tenisač svijeta Novak Đoković, izazvao je uglavnom kritičke reakcije u medijima na njemačkom jeziku. Najviše pozornosti privukla je zabava koja je poslije mečeva održana u jednom beogradskom klubu, prenosi DW navode njemačkih medija pod naslovom „Đoković i Beograd iritiraju“.

Počinje Adria Tour u Zadru: Evo gdje možete gledati mečeve...
Počinje Adria Tour u Zadru: Evo gdje možete gledati mečeve...

Navodi se, među ostalim, kako ugledni minhenski dnevni list Süddeutsche Zeitung "vrlo žestoko kritizira u svom osvrtu prvi dio teniskog turnira Adria Tour, koji je održan u Beogradu“.

Taj list navodi kako je "sasvim neodgovorno da je, u vrijeme kada čitav svijet pokušava izići na kraj s epidemijom koronavirusa, gledalište u teniskom centru ’Novak’ bilo prepuno“, a da su se „nakon mečeva razdragani igrači međusobno grlili i u potpunosti ignorirali sve epidemiološke mjere fizičkog distanciranja“, prenosi DW.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO: Marin Čilić zagrijava servis

Pokretanje videa...

Marin Čilić u Osijeku 00:42

Uz to su se, na društvenim mrežama, pojavile i snimke zabave koje su, s mnoštvom ljudi, organizirane nakon teniskih mečeva, navodi DW

- Đoković na gotovo ciničan način opovrgava svoju ulogu uzora koju je svojedobno za CNN definirao ovako: ’Ima mnogo sportaša koji ne shvaćaju u kojoj mjeri je njihov glas utjecajan. Ta se moć može pozitivno usmjeriti’. Ili ne – kao što je sada bio slučaj. Njegovi ekshibicijski mečevi u okviru Adria Toura, praćeni valovima ’La Ole’, a koji su se i dogodili samo zato što postoji smrtonosni virus zbog čega su otkazane sve sportske priredbe, šalju u svakom slučaju pogrešne signale - ocijenio je komentator njemačkog lista.

On upozorava da je koronavirus i dalje tu, među nama, i da je fizičko distanciranje još uvijek najbolja mjera zaštite. Velika je opasnost da Đokovićevi navijači oponašaju njegov primjer, a s takvom neodgovornošću i lakomislenošću je pandemija i započela, citira DW novinara Süddeutsche Zeitunga.

Komentator tog lista drži da je Đokovićev nastup „farsa“, s obzirom na one koji se očajnički trude osigurati uvjete za nastavak teniskih turnira, piše DW.

- Njegovo (Đokovićevo) ponašanje izravno ugrožava interese sporta koje bi on, zapravo, trebao predstavljati. Đoković je predsjednik Vijeća ATP-igrača, dakle glasnogovornik igrača. Njegove kolege se nadaju ponovnom pokretanju grand-slam turnira koncem kolovoza u New Yorku. Đoković se tome suprotstavlja: on smatra – sasvim ozbiljno – da su higijenske mjere tamo pretjerane. Da u igri nije tako ozbiljna stvar, čovjek bi se tome mogao samo nasmijati - prenosi DW zaključak komentara Süddeutsche Zeitunga.

I austrijski Salzburger Nachrichten kritički se osvrnuo na teniski turnir u Beogradu i, pod naslovom,  „Đoković i Beograd iritiraju“, ocijenio kako „poneki ljubitelj tenisa nije vjerovao svojim očima kada je vidio slike iz Beograda“.

- Pun stadion, bez higijenski mjera i teniske zvijezde koje se grle na terenu. Kao da koronavirusa nikada nije ni bilo. Doduše, sve je bilo po pravilima, jer od 1. lipnja u Srbiji više ne vrijede nikakva ograničenja. Ali, je li to zaista bilo neophodno? Smije li taj spektakl koji je inicirao Novak Đoković postati pozornica javne provokacije - prenosi DW pitanje komentatora austrijskog lista.

U sličnom su tonu i osvrti u drugim njemačkim medijima, navodi DW, citirajući magazin Focus čiji je naslov:  „Teniske zvijezde se provode na partiju i ignoriraju virusna pravila“. Istodobno, sportski internetski portal Sport1.de ocjenjuje da je riječ o „skandaloznom tulumu s (tenisačem Alexandrom) Zverevim i društvom“.

U svim tim komentarima, kako prenosi DW, navodi se da je već i sam turnir, odnosno ponašanje tenisača na terenu s rukovanjem i grljenjem, bilo iritantno.Poglavito se problematičnim vidi zabava koja je, poslije mečeva na terenu „Novak“, uslijedila u jednom beogradskom klubu, gdje se „više nikakva pravila fizičkog distanciranja nisu poštivala“.

Prvi iz serije serije humanitarnih turnira Adria Toura koji je održan u Beogradu, okončan je pobjedom Austrijanca Dominica Thiema, a tenisači se sele u Zadar koji će 20. i 21. lipnja biti domaćin drugog turnira.

Đoković je stigao u Zadar: Tu će ovih dana biti centar svijeta
Đoković je stigao u Zadar: Tu će ovih dana biti centar svijeta

U Beogradu je nastupilo osam tenisača koji su bili podijeljeni u dvije skupine. U prvoj skupini je bio najbolji Filip Krajinović, Novak Đoković je bio drugi, Alexandar Zverev treći, a Viktor Troicki posljednji. U drugoj skupini najbolji je bio Dominic Thiem, ispred Nikole Milojevića, Grigora Dimitrova i Dušana Lajovića.

Idućeg vikenda u Zadru će, uz Đokovića i Zvereva, nastupiti i najbolji hrvatski tenisači Marin Čilić i Borna Ćorić. Nakon Zadra, turnir je trebao biti održan u Crnoj Gori, ali je otkazan i još je neizvjesno što će biti s tim terminom, a slijede Sarajevo i Banja Luka. Adria Tour nastao je na inicijativu Novaka Đokovića kako bi promovirao sport, pozitivne vrijednosti i fair-play, ali i kako bi se skupila sredstva za potrebite.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'
SRAMOTAN INCIDENT

Boksačkog prvaka Hrvatske napali u Beogradu: Prišao mi je i rekao 'da vidim kako to radiš'

Nikicu Radonića uoči četvrtfinala Europskog prvenstva u Beogradu trojica napadača su opkolila, strahovao je da imaju nož pa se izmaknuo i izvrnuo nogu. Trener traži hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova
Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'
AMERIČKI SAN BIVŠE DEVETKE

Novi Šukerov biznis. Otvorio je restoran u Vegasu, posjetio ga i Dalić: 'Voli rulet, ali nije kockar'

Davor Šuker suvlasnik je restorana Top na Tropicana Avenue u Las Vegasu otvoren prošle godine. Poslovni partner Sejo Kašić kaže: Poslužujemo hrvatsku sol, masline, pršut, vina, tartufe