Sport

Komentari 5

Norveške novinare pritvorili na 30 sati pa pustili: Izvještavali su o problemima radnika u Kataru

Norveške novinare pritvorili na 30 sati pa pustili: Izvještavali su o problemima radnika u Kataru

Katarska vlada ih je optužila za 'upadanje u privatno vlasništvo i snimanje bez dozvol', rekavši da je neidentificirani vlasnik privatnog posjeda nazvao policiju.

Dvojica novinara norveške javne televizije NRK vratila su se u srijedu kući nakon što su u Kataru bili pritvoreni 30 sati jer su izvještavali o problemima radnika migranata u zemlji koja je sljedeće godine domaćin SP u nogometu. Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani boravili su u Kataru koji je u nedjelju obilježio godinu dana do početka SP koje će se održavati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.

Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana radnika migranata u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo više. Dvojica Norvežana navodno su uhićena u ponedjeljak ujutro dok su izvještavali uživo iz migrantskog kampa, a snimke su izbrisane s njihove opreme.

Katarska vlada ih je optužila za "upadanje u privatno vlasništvo i snimanje bez dozvole", rekavši da je neidentificirani vlasnik privatnog posjeda nazvao policiju. Norveški premijer Jonas Gahr Stoere reagirao je na ovu vijest u poruci na Twitteru nazvavši uhićenja "neprihvatljivim" .

- Slobodan tisak je ključan u funkcionalnoj demokraciji. To također pokazuje važnost ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za mir (novinarima). Jako sam sretan što su Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani oslobođeni.

Emir Cup - Final - Al Sadd v Al Rayyan

Norveški nogometni savez i norveški novinarski sindikat također su osudili uhićenja.

- Vrlo je dobro sada opet biti kod kuće u Norveškoj, na norveškom tlu. Sve je ovo bio veliki izazov, ali znali smo da mnogi ljudi radi za nas - rekao je Ekeland.

Najčitaniji članci