Obavijesti

Sport

Komentari 12

Nova Kantrida, drugi put: Nek' morska ljepotica zaista nikne!

Nova Kantrida, drugi put: Nek' morska ljepotica zaista nikne!
1

Jednom je već izgledalo kao gotova stvar. Ovaj se put ne smije dozvoliti da birokrati sve upropaste. Nek' se nova Kantrida napokon napravi, neka svjetski jedinstvena morska ljepotica sada zaista nikne!

VIDEO

Izgradnja nove Kantride već je jednom djelovala kao gotova stvar.

Damir Mišković i njegovi poslovni suradnici investirali su milijun eura u arhitektonsko rješenje i stotine dozvola, a sam je Rijekin predsjednik upozoravao da se birokratski dio posla riješi dok milijuni Social Sport fondacije čekaju da budu potrošeni upravo na - stadion na Kantridi.

Vrijeme je prolazilo, birokracija je išla svojim uobičajenim korakom reumatične kornjače sa orkanskim vjetrom u prsa i u fondaciji su, naravno, odlučili da silnu lovu neće držati da skuplja prašinu nego ju prenamijenili u tko zna koji projekt u tko zna kojoj, sretnijoj i pametnijoj državi.

Mišković je bogati stric, al' živ

"Lud" kakav već jest Mišković je onda dignuo kredit (ostalo mu je još 18 milijuna koje mora otplatiti) i - sagradio Rujevicu. Što, jednostavnom neoborivom logikom znači da: nova Kantrida Miškoviću više ne treba. Ali je Riječanin. Zna koliko Kantrida bilo kojem Riječaninu znači. Pa je godinama radio, razgovarao, tražio i na kraju našao one koji će sagraditi i novu Kantridu.

Mišković nakon potpisa: Idemo do kraja, do izgradnje Kantride
Mišković nakon potpisa: Idemo do kraja, do izgradnje Kantride

Rijeci se Miškovićevim dolaskom dogodio onaj klasični hrvatski san. "Tekući mi je u crvenom, imam kredit za stan i kredit za auto, radim k'o konj, a pred bankrotom sam... Da mi bar umre neki bogati stric u Americi za kojeg ni ne znam". Mišković je taj stric pun love s jedinom razlikom što je - živ. Pa i dalje ima pravo glasa. A tu je i 'sitnica' od preko 100 milijuna eura koje je kroz šest-sedam godina donio Rijeci i u Rijeku, u Hrvatsku. I prvi naslov (duplu krunu) u klupskoj povijesti. I od kluba pred bankrotom napravio uspješnu, stabilnu, samoodrživu instituciju.

Unatoč svemu, "kriv" je jer nije sagradio Kantridu, jer je bio na večeri s Mamićem, jer je doveo Bišćana, a Bišćan za pomoćnika odabrao Pilipovića, jer 30-godišnjem Gorgonu nudi novi četverogodišnji ugovor, jer mu je Ristovski rekao da ostaje u Rijeci pa ipak otišao u Sporting, jer nije natkrio sjever i zapad Rujevice dok je čekao da mu dozvole da sagradi Kantridu, jer Hebera nije prodao za 30 nego za 3 milijuna...

Uskogrudnost zabranjena

Sada kad je inicirano da se stadion na jedinstvenoj i prelijepoj Kantridi, na 20 metara od mora ipak sagradi, sada je valjda vrijeme da se sitnim dušama i uskogrudnim umovima 'zabrani ulaz'.

Da, moguće je da se kod tako velikog i važnog zahvata promijeni izgled područja oko stadiona, da se pomakne neka plaža ili neka ribarska lučica, da se premjesti plaža za pse, moguće je da novi investitor odluči sagraditi i hotel, i marinu... I da: "možda" nova Kantrida neće biti baš 100% ista kao dosadašnja jer da je tome tako onda novu ne bi ni trebalo graditi, a Rijeka se sa nje ne bi ni micala!

Kantridu gradi kineska tvrtka s poslovima od 22,8 milijardi €!
Kantridu gradi kineska tvrtka s poslovima od 22,8 milijardi €!

Hoće li kineski Top International Engineering prihvatiti postojeće arhitektonsko rješenje tj. kako će izgledati novi stadion nemoguće je znati. Za cca. godinu dana očekuje se konkretan ugovor o realizaciji projekta izgradnje.

Ali ne zaboravimo, da su npr. Talijani, Nijemci ili Englezi razmišljali uskogrudno: Juventus bi još uvijek bio na Delle'Alpiju ili Communaleu, a ne na velebnom Allianzu, Tottenham se ne bi maknuo sa White Hart Lanea na kolosalni novi Hotspur stadion, Schalke bi i danas igrao na prastarom Parkstadionu, a ne na impresivnoj AufSchalke Areni...

Stijene čekaju...

Kinezi sporazum o namjeri ne potpisuju ako za to nemaju dozvolu i obvezu svoje silno velike i ekonomski gotovo pa nepojmljivo moćne države. Zato Rijeka i Hrvatska sada ne smiju zakazati.

Ako s Miškovićem nisu mogli ukorak kada je novac osigurao i posao gradnje nove Kantride htio dati hrvatskim tvrtkama i radnicima (nego je to napravio na Rujevici) onda bi sada to morali biti u stanju. Ako nisu mogla popratiti ritam kad se mogla napraviti hrvatska Kantrida, neka sad ne prigovaraju zato što se na deset metara od mora, podno glasovitih stijena može sagraditi 'Huawei Kantrida'. Milijun eura vrijedne projekte Rijekin predsjednik nije mogao pretočiti u stvarnost u svom gradu pa ih sada poklanja - Kinezima.

Kinezi dolaze po tko zna kakve druge biznise, zanimaju ih luka i željeznica, a stadion je tek ulaznica u tu priču? Možda. Ali ta priča je za neke druge rubrike. Nas zanima - nogomet. A za nogomet je najbolje da se nova Kantrida sagradi.

Sada se ne smije dozvoliti da prevlada glas onih kojima su svrha kritizerstvo i zavist, da birokrati opet upropaste stvar. Neka se nova Kantrida napokon napravi, neka svjetski jedinstvena morska ljepotica sada zaista nikne!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka