Obavijesti

Sport

Komentari 63

Nova Liga prvaka: Utakmica i klubova više, ali hrvatskom prvaku neće biti ništa lakše ući

Nova Liga prvaka: Utakmica i klubova više, ali hrvatskom prvaku neće biti ništa lakše ući
9

Nagađa se da bi takva Liga prvaka mogla krenuti i prije 2024., a o novcu i modifikacijama Uefa će još odlučiti nakon što sjedne za stol s odmetnicima. I još im malo izađe u susret...

VIDEO

Novi format Lige prvaka čuva san svakog kluba u Europi da može ući u Ligu prvaka na temelju rezultata na terenu i omogućuje dugoročan napredak i rast svih u europskom nogometu, a ne samo malog samoizabranog kartela.

Dakle, Superliga je mrtva - tako je barem vide svi osim Pereza i Agnellija - a što to znači za blisku budućnost nogometa? Uefa i njezin predsjednik Aleksander Čeferin, čija je gornja izjava, hvale se novim formatom Lige prvaka. Koji bi trebao krenuti 2024. godine, ali već se nagađa da bi mogao i sezonu ranije, kako bi udovoljili bogatim i prezaduženim odmetnicima.  

Pokretanje videa...

Slaven Bilić 01:22

A taj novi format znači da će biti 36 klubova umjesto 32 i da neće skupine biti po četiri momčadi nego će svih 36 činiti jednu skupinu i svatko će igrati deset utakmica (umjesto šest), protiv deset valjda ždrijebom odabranih suparnika, pet kod kuće, pet u gostima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tako ćemo, objašnjava Uefa, imati više klubova koji igraju protiv najboljih, ali i više međusobnih utakmica onih najboljih, koji su se u sadašnjem formatu teško mogli naći već u prvom krugu. A baš su to - više zajamčenih utakmica i više međusobnih utakmica - htjeli osnivači Superlige.

European Super League File Photos

Uefa vjeruje da će time klubovi imati za što igrati do zadnjega kola, što u postojećem sustavu često nije slučaj, kad netko osigura prolazak, pa i prvo mjesto, kolo ili dva prije kraja.

Osam najboljih ući će u osminu finala, za što će razigravati oni koji završe između 9. i 24. mjesta, dok najlošijih 12 ispada iz Europe. Nema selidbe u Europsku ligu. A nakon osmine finala natjecanje će biti isto kao i sada: nokaut faza na dvije utakmice i finale na neutralnom terenu.

La Liga Santander - FC Barcelona v SD Huesca

Istim bi se sustavom igrale i Europska i Konferencijska liga.

Što to znači za hrvatskog prvaka? I dalje će najjače lige imati po četiri predstavnika, a dodatna četiri mjesta dobit će jedan klub iz pete najjače europske lige, jedan klub više doći će iz pretkola preko puta prvaka (gdje je naš prvak) i dva klubovima s najjačim klupskim koeficijentom koji su ispali u pretkolu Lige prvaka ili su ušli u Europsku ligu ili Konferencijsku ligu.

I na kraju, Uefin zaključak:

FILE PHOTO: UEFA Congress

- Detalje oko raspodjele mjesta, rasporeda i termina utakmica, nositelja, koeficijenata i raspodjele novca odredit ćemo do kraja 2021. godine. I potencijalne prilagodbe formata koji smo izglasovali 19. travnja moguće su ako bude potrebno.

Drugim riječima, o novcu i modifikacijama ćemo nakon što sjednemo za stol s odmetnicima. I još im malo izađemo u susret...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 63
VIDEO

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport
PRELIJEPA NJEMICA

Odbila je Playboy i nemoralne ponude: Zanima me samo sport

Vitka, plava Njemica mami poglede na atletskim borilištima pa ju je stoga australski magazin 'Busted Coverage' proglasio najseksi atletičarkom svijeta, iako joj samoj nije bilo jasno zašto.

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10  mil. €
ZANIMLJIV PLAN

Dinamova logika oko Vidovića: Ostaviti ga još jednu sezonu, pa Bayernu dati igrača od 10 mil. €

Plus+ Dinamo je već krenuo u priču oko zadržavanja mladog nogometaša na novoj posudbi, a Vidović se dobro razvija u Maksimiru, uspješno snalazi i kao 'wing-back'. I svi ga žele i dalje u momčadi...
Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića