Obavijesti

Sport

Komentari 41

Sandra joj je složila frizuru za finale i kupila koplje 'Thorkija'

Sandra joj je složila frizuru za finale i kupila koplje 'Thorkija'
3

Zaista imam mnogo sreće u životu da mi je Sandra pri ruci. Da te tako prigrli jedna olimpijska pobjednica velika je stvar, istaknula je Sara kojoj je Sandra Perković kupila najskuplje koplje

VIDEO

Naša nova olimpijska pobjednica, senzacionalna Sara Kolak rođena je 22. lipnja 1995. u Ludbregu, gradu poznatom po tome što ga zovu 'centar svijeta' koji se nalazi blizu Varaždina.

Ludbreg je dakle podario Hrvatskoj čudesnu, fenomenalnu osvajačicu zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u bacanju koplja.

Sara je završila Prvu riječku hrvatsku gimnaziju 2014. godine, a trenutačno studira na PAR-u. Grad Ludbreg odužio joj se spomen oznakom dužine njena hitca i spomen-pločom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Mentalno je izuzetno jaka

Njezini osobni, a ujedno i hrvatski rekord ostvaren je 29. veljače 2016. na Otvorenom prvenstvu Slovenije. Kao članica AK Kvarner bacila je novi hrvatski rekord u koplju u iznosu od 60,24 metara, čime je ispunila normu (57,50 m) za Europsko prvenstvo u Amsterdamu. Ovim je postala prva Hrvatica koja je bacila koplje preko 60 metara.

Međutim, do novog je rekorda došlo u kvalifikacijama za finale Rija gdje je uputila hitac preko izvanrednih 60 metara, odnosno 63,50. Od danas, novi je hrvatski rekord 66,18 metara, postavljen od impresivne Sare Kolak, nove heroine našega sporta.

Ipak, njen sportski put nije bio bajkovit. Prije godinu dana imala je tešku ozljedu ramena i nakon operacije oporavljala se jako dugo. No, iz te je situacije izašla još jača, što se savršeno očitovalo u najvažnijem mogućem trenutku njene mlade karijere.

Sandra je prepoznala njen talent i kupila joj koplje

Prije finala, za njenu je frizuru bila zadužena naša druga zlatna atletičarka u Brazilu (ali i Londonu 2012.), genijalna Sandra Perković koja je uz njenog trenera, ili 'drugog oca' kako ga Sara naziva, Andreja Hajnseka, jedna od najzaslužnijih za njen profesionalni razvoj.

Sandra Perković prije četiri godine uzela je pod svoje jednu malu iz Ludbrega. Kupila je Sari Kolak najskuplje koplje od ugljikovih vlakana vrijedno više od 1000 eura i dala joj nekoliko savjeta. Fantastičnom zlatnom medaljom u Riju, Sara joj je vratila povjerenje. I više od toga.

U nastupima koristi dva koplja. Jedno je nazvala Zmaj, a drugo Thorkija, a ovo drugo joj je poklonila upravo Sandra.

- Osvojila je juniorsku broncu, a nije imala svoje koplje. S obzirom da joj je Thorkildsen bio najdraži bacač, kupila sam joj njegovo koplje, dala napraviti futrolu s natpisom ‘Sara Kolak Croatia’, i nabavila Thorkildsenov potpis da joj bude dodatna motivacija.

- Zaista imam mnogo sreće u životu da mi je Sandra gotovo uvijek pri ruci. Da te tako prigrli jedna olimpijska pobjednica velika je stvar. Njezino koplje nosila sam u Rio i velika mi je želja bilo daleko ga baciti i pokazati da je uložila u pravu curu - istaknula je Kolak.

Athletics - Women

Prije puta u Brazil, kao da je nagovijestila moguću senzaciju.

- O, da Rio je novi izazov. Gledajte, uvijek treba imati neki cilj. Ove sezone sam srušila novi hrvatski rekrod u Splitu, plasirala se na olimpijske igre, došla na Europsko prvenstvo, uzela medalju - govorila je uoči puta.

I eto nam novog sportskog čuda. Ono što je Leicester u nogometu bio prethodne sezone, to je naša Sara Kolak na Olimpijskim igrama u Riju.

Budimo ponosni i nadajmo se kako će Sara nastaviti Sandrinim putem, odnosno stvoriti takvu nadmoć nad konkurencijom da na igrama u Tokiju za četiri godine koeficijent na zlato Sare bude jednak Sandrinom uoči Rija - 1.07.

Medalje Sare Kolak u bacanju koplja:

  • Olimpijske igre Rio de Janeiro 2016. - ZLATO
  • Europsko prvenstvo Amsterdam 2016. - bronca
  • Svjetsko juniorsko prvenstvo Eugene 2014. - bronca
  • Europsko juniorsko prvenstvo Rieti 2013. - bronca
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 41
VIDEO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta
POI RIO

Za njega ne postoji "ne mogu": Dva zlata u dva različita sporta

Australski paraolimpijac Dylan Aclott osvojio je zlatnu medalju u tenisu u paru sa sunarodnjakom Heathom Davidsonom. Prije osam godina u Pekingu je uzeo zlato u košarci...

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje
POI

Paović i Lučić bez polufinala: Namučile smo jake Kineskinje

Mirjanja je odigrala fantastičan meč i Kineskinja je bila izbezumljena. Bilo mi je super zabavno gledati kako je za vrijeme 'time-outa' cijela kineska klupa bila u drami, rekla je Sandra Paović
Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo
POI RIO

Budetić bez medalje: U šoku sam, ne znam što se dogodilo

NIJE IŠLO Branimir Budetić s hicem od 59.33 metara iz pete serije ostao je korak do brončane medalje u Riju, za koju mu je nedostajalo metar i 27 centimetara...