Obavijesti

Sport

Komentari 5

Obala Bjelokosti i Zambija za naslov Afričkog kupa nacija

Obala Bjelokosti i Zambija za naslov Afričkog kupa nacija
1

Minimalnim pobjedama u polufinalu nogometaši Obale Bjelokosti i Zambije izborili su finale 28. Afričkog kupa nacija. 'Slonovi' su izbacili Mali, a Zambija Ganu s 1-0

VIDEO

Za naslov prvaka na 28. po redu izdanja Afričkog kupa nacija u Ekvatorijalnoj Gvineji i Gabonu borit će se nogometne reprezentacije Zambije i Obale Bjelokosti.

Obje su polufinalne utakmice završile minimalnim pobjedama 1-0. U prvom je susretu Zambija savladala Ganu, da bi potom Obala Bjelokosti pobijedila Mali golom Gervinha iz 45. minute.

Može se komotno reći da su "slonovi" zasluženo izborili finale, svoj treći ukupno i prvi nakon 2006. godine. Dominirali su većim dijelom susreta, stvorili bolje prilike, u dva navrata pogađali okvir gola, a na kraju konačnu okrunili bolju igru golom Gervinha iz 45. minute.

Zabio je Arsenalov napadač sjajan gol iz solo-akcije u kojoj je sve sam napravio. Prvo je oteo loptu na suparničkoj polovici, te se potom sjurio prema protivničkom golu. Nakon sprinta preko polovice igrališta iskosa s lijeve strane ušao je prema golu i odmjerenim udarcem u dalji donji kut matirao suparničkog vratara.

Obala Bjelokosti slovila je i uoči natjecanja kao najveći favorit za naslov, a sada ju jedna pobjeda dijeli od drugog naslova, prvog od 1992. godine. Također, valja reći da su "slonovi" dogurali do finala bez primljenog gola.

S druge strane, u utakmici Zambije i Gane Odlučujući trenutak dogodio se u 78. minuti kada je "džoker s klupe" Emmanuel Mayuka, inače napadač švicarskih Young Boysa, primio loptu leđima okrenut na nekih 18-ak metara od gola malo iskosa s lijeve strane. Nakon jedne "finte", okrenuo se, opalio desnicom u dalji donji kut i lopta je završila u golu od stative.

Inače, Gana, uz Kamerun druga najtrofejnija momčad Afričkog kupa nacija s četiri naslova, najbolju je priliku vodstvo propustila je već u 8. minuti kada je udarac Asamoaha Gyana s bijele točke obranio Kennedy Mweene. Naglasilo je to dodatno Gyanov veliki promašaj s bijele točke u četvrtfinalnom dvoboju protiv Urugvaja na SP-u u JAR-u koji je njegovu reprezentaciju koštao polufinala.

Kažimo da je Gana susret dočekala s desetoricom budući je u 84. minuti drugi žuti karton zaslužio Derek Boateng.

Zambiji je ovo treći plasman u finale kontinentalnog kupa, a u prethodna dva navrata (1974., 1994.) ostali su kratki za naslov.

Zambija je bez naslova pobjednika kontinentalnog kupa, a dva je puta dogurala do finala (1974. i 1994.).

Afrički kup nacija, polufinale:

Zambija – Gana 1-0 (Mayuka 78)

Mali – Obala Bjelokosti 0-1 (Gervinho 45)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka