Sport

Komentari 5

Od 202 kluba samo osam vode trenerice! 'Valjda loše radimo...'

Od 202 kluba samo osam vode trenerice! 'Valjda loše radimo...'

Na SP-u rukometašica četiri od 32 reprezentacije vode žene. Na košarkaškom četiri od 16, nogometnom osam od 24, u Ligi prvakinja samo dvije od 16 ekipa treniraju žene

Svjetsko prvenstvo u rukometu koje traje u Španjolskoj dosad je najveće s 32 reprezentacije, no njih vode samo četiri žene u ulozi izbornika.

Rusija, Crna Gora, Nizozemska i Kazahstan jedine imaju izbornice pa rukomet u tom segmentu zaostaje za drugim timskim sportovima.

Na košarkaškom Svjetskom prvenstvu za žene 2018. godine četvrtinu trenerskih klupa zauzimale su žene, odnosno njih četiri među 16 izbornika. Na nogometnom Svjetskom prvenstvu osam reprezentacija od 24 imalo je izbornice.

No da nije riječ samo o nedostatku žena na klupama rukometnih reprezentacija nego i na klupskoj razini pokazuje podatak iz ovogodišnje Lige prvaka. Od 16 sastava iz tog elitnog europskog natjecanja samo dvije imaju trenerice. 

Hrvatska slijedi globalni trend pa ju vodi izbornik Nenad Šoštarić dok na klupi hrvatskih prvakinja Podravke sjedi trener Goran Mrđen.

U Španjolskoj, koja je domaćin aktualnog Svjetskog prvenstva, nikada nije bilo više od dvije trenerice u tamošnjoj prvoj ligi. Među 14 klubova samo Unicasa Banco Gijón i Sant Quirze vode trenerice Cristina Cabeza i Dolores Martín.

 - Na tečaju za nacionalne trenere bilo nas je 35 a samo sam ja bila žena - rekla je Cabeza za novine Marca.

Napominje kako od ukupno 202 španjolska kluba, u ženskim i muškim kategorijama, samo njih osam vode trenerice.

- To je jako tužno i sramotno - kaže o broju žena na izborničkim mjestima na ovom Svjetskom prvenstvu.

- Mora da mi, žene, nešto loše radimo - dodaje ironično.

Cristina Mayo, koja je bila izbornica Španjolske, tvrdi da su žene sposobne voditi reprezentacije, ali da razlozi zašto ih ne vode često nemaju veze za sportom.

- Dobro znamo da se za dobivanje tako značajne funkcije potrebno baviti političkim spletkama, a nas, žene, ne zanima sudjelovanje u takvim sukobima - kaže 68-godišnja Mayo.

- Elitna natjecanja su teška, a muškarci više vole borbu. Ja također, da se razumije, ali nekako je u prirodi žena da ne vole takve borbe za pozicije. 

Čak i u društvima s visokorazvijenom jednakošću muškaraca i žena, poput nordijskih zemalja, reprezentacije većinom vode muškarci, premda je Norveška imala izbornicu, a sada ju ima Nizozemska. Bivše igračice Ljudmila Bodnijeva u Rusiji i Bojana Popović u Crnoj gori odoljevaju trendu.

- Nije lako napraviti takav iskorak, za to je potrebna hrabrost. Posebno u svijetu kojim dominiraju muškarci - napominje Cabeza.

U nižim kategorijama je situacija drugačija, ondje su ipak brojne trenerice.

- Usklađivanje s obiteljim životom je ondje puno jednostavnije. U elitnom rukometu je to znatno teže - smatra Cabeza.

Mayo, koja je kao trenerica osvojila 24 španjolske lige, kaže kako je potrebno poštivati žene koje su sposobne voditi reprezentacije i klubove.

- Onima koje žele voditi reprezentacije neka se ne oduzima to pravo. Ne smiju im se zatvarati vrata - poručila je.

Najčitaniji članci