Sport

Komentari 9

Od Ivice, Hirscheru ne može nitko ništa. A kraj se ne nazire

Od Ivice, Hirscheru ne može nitko ništa. A kraj se ne nazire

Marcel Hirscher ponovno piše povijest alpskog skijanja. Na čelu ljestvice najboljih učvrstio se sa sedam velikih Kristalnih globusa. S druge strane, Mikaela Shiffrin uspostavlja svoju vladavinu...

Otkazom posljednjih utrka u švedskom Areu zbog jakog vjetra jučer je završena još jedna sezona Svjetskog kupa u alpskom skijanju. 

Razvojem tehnologije, metodologije treninga i popularizacijom sporta, konkurencija, posebice u muškom skijanju, zgušnjava se do krajnjih granica. No paradoksalno tome, iz gomile gladijatora već nekoliko uzastopnih sezona iskaču dva imena. 

Marcelu Hirscheru u Areu je, sedmi put zaredom, predan veliki Kristalni globus. Takvu neviđenu dominaciju uspostavio je 2012. godine pa zasad kao posljednji pobjednik Svjetskog kupa prije njega ostaje zapamćen naš Ivica Kostelić

U prilog veličini tih rezultata ide i činjenica da je drugi po broju osvojenih najvećih nagrada u skijanju, s pet globusa u rasponu od osam godina, legendarni Marc Girardelli. Neprikosnoveni Austrijanac uspješno odolijeva svim napadima. Prije sezone, nadu da će mu pomrsiti račune gajili su Francuz Alexis Pinturault (u veleslalomu) te Norvežanin Henrik Kristoffersen (u slalomu).

Pinturault je uspio ostvariti tek dvije pobjede, jednu u veleslalomu Val'd Iserea, a drugu u kombinaciji u Bormiju. Kroz sezonu borio se se s formom, a kako kaže i s materijalom. Nezadovoljstvo potpunom inferiornošću u odnosu na Hirschera u glavnoj disciplini uspio je kompenzirati s dvije medalje u Pyeongchangu. Osvojio je srebro u kombinaciji i broncu u veleslalomu. 

Još teže je prošao 24-godišnji Kristoffersen. Od deset drugih mjesta ove sezone, bez pobjede, čak osam puta gledao je u leđa upravo Hirscheru. Da mu je Austrijanac nabio komplekse, često je pokazivao žustrim, čak i nesportskim reakcijama kad bi ugledao broj jedan pored rivalova imena. Do kraja sezone ipak je uspio prihvatiti da je Hirscher jednostavno za stepenicu ili dvije iznad njega. Svoju najveću priliku propustio je na Olimpijskim igrama, gdje je bio vodeći nakon prve vožnje slaloma. Nakon nekoliko vrata u drugom nastupu završio je s glavom u snijegu. 

U Pyeongchangu je Austrijanac osvojio zlato u kombinaciji i veleslalomu, a izostanak onog najočekivanijeg, u slalomu, gdje je ispao u prvoj vožnji, objasnio je nemogućnošću prilagodbe svoje slalomske tehnike na agresivan snijeg u Južnoj Koreji. 

Skijašice, a posebice slalomašice, već nekoliko sezona sanjaju Mikaelu Shiffrin. Djevojka je s 23 godine osvojila tri naslova Svjetske prvakinje, pet slalomskih globusa, a sada joj je dodijeljen i drugi za ukupnu pobjedu. Ove sezone, Shiffrin je izvanrednom slalomu i vrhunskom veleslalomu dodala i brze discipline. U Lake Louiseu ostvarila je svoju prvu pobjedu u spustu i time svima dala do znanja da će baš u svakoj utrci pucati na najviša mjesta. 

Broj pobjeda zaustavio se na 43, uz 12 slavlja iz ove sezone. Za usporedbu, Lindsey Vonn, koja sa svoje 33 godine lovi rekord od 86 pobjeda Ingemara Stenmarka u Svjetskom kupu, trenutno je na 82. U takvom raspletu, sljedeća iza Shiffrin u ukupnom poretku, Švicarka Wendy Holdener, imala je čak 605 bodova manje. 

Na Zimskim olimpijskim igrama sjajna je Amerikanka osvojila zlato u veleslalomu i srebro u kombinaciji. Ako je neka medalja mogla unaprijed biti upisana, onda je to bila zlatna za Shiffrin u slalomu. Ipak, odgode zbog jakog vjetra prisilile su organizatore da izvedu slalom odmah nakon veleslaloma. Zbog gustog dnevnog rasporeda za osvajače medalja i određenog psihičkog umora, Mikaela nije obranila naslov iz Sočija te je završila četvrta.

Gledajući iz našeg kuta, ovom sezonom ne možemo biti pretjerano zadovoljni. Kako Hrvati, zbog neponovljivih uspjeha obitelji Kostelić, ne uspijevaju realno procjenjivati rezultate naših skijaša i skijašica, to, srećom, prilično uspješno čine sami skijaši. Nakon odlična dva osma mjesta na početku sezone, Filip Zubčić nije bio sretan s većinom ostalih nastupa. Ipak, zabilježio je najbolji hrvatski rezultat na ovim Olimpijskim igrama - 12. mjesto u kombinaciji. 

Natko Zrnčić-Dim vratio se nakon ozljede koljena, ali bez većih uspjeha. Istok Rodeš samo je u Pyeongchangu djelomično uspio prikazati kvalitete koje posjeduje. U boljem svjetlu pokazali su se Matej Vidović, pobjednik Europskog kupa u slalomu, i Elias Kolega, koji su uz Zubčića jedini osvojili bodove u Svjetskom kupu. 

U najnezgodnijem trenutku, kada je počela pokazivati svoj potencijal (11. vrijeme kombinacijskog superveleslaloma u Lenzerheideu), Leona Popović je pala u olimpijskom veleslalomu i drugi put sa svojih 20 godina završila na operaciji desne noge. Bodove je osvajala u veleslalomu i kombinaciji. Ida Štimac (17) predstavila se svijetu na Snježnoj kraljici i, unatoč odustajanju, pokazala da bi od nje moglo biti nešto u narednim godinama. 

Svi ti mladi skijaši pokazali su da se mogu natjecati s najboljima, boriti se protiv njih, a ponekad i biti potpuno ravnopravni. Hoće li uspjeti, danas, sa svim sofisticiranim metodama treninga u vrhunskom sportu, čak niti ne ovisi toliko o samom njihovom radu. On se danas podrazumijeva. Koliko će im se zvijezde poklopiti, vidjet ćemo. Jesu li uspjeli, na kraju će ovisiti kroz kakve naočale ćemo gledati na njihove rezultate. 

Međutim, jedna stvar je jasna. Teško je reći da su se Marcelu Hirscheru i Mikaelu Shiffrin poklopile zvijezde. Oni su rijetki primjerci, koji sudbinu mogu uzeti u svoje ruke. I kako zasad stvari stoje, ne nazire im se kraj.

Najčitaniji članci