Sport

Komentari 54

Od ranoga gubitka oca i života u samostanu do meča života...

Od ranoga gubitka oca i života u samostanu do meča života...

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (30) u noći s petka na subotu, 10. na 11. siječnja, boksa protiv 'najbolje ikad' Claresse Shields (24). Do toga je prošla trnovit put, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Bog je velik, zaista je velik, rekla je Ivana (30) visoko podignutih ruku primajući pojas svjetske prvakinje. Obećanje, koje je sama sebi zadala kao dijete, konačno je ispunjeno. No priča o Ivani, o udarcu kojim je došla do titule, o silnim preprekama na tom putu, počinje puno prije, još kao desetomjesečno dijete u rodnom Zlataru.

Njen otac nastradao je u prometnoj nesreći, na motociklu i Ivana i brat Stjepan ostali su s majkom Đurđicom. Već kao dijete, kako sama kaže, bila je razredni šerif. Kad god bi netko krupniji napao onog sitnijeg, umiješala bi se Ivana i prekinula sukob.

- Ivana je bila vrlo živo dijete, često u centru pažnje. Pokazivala je interes za puno stvari, upisala je tri fakulteta, teologiju, pravo i diplomaciju. Zbog određenih poteškoća sa zdravljem jedno vrijeme bilo joj je preporučeno mirovanje, no ona to nije činila ni doma ni u školi. Zabraniti joj sat tjelesnog bilo je kao da joj branite život - kaže majka Đurđica.

Kao 14-godišnjakinja išla je na duhovne vježbe gdje se počela zanimati za duhovno zvanje. Nije to znao nitko, čak ni majka, osim župnika. Samo se njemu povjerila. A onda je došao trenutak kad je morala reći i majci. Došla je kući, a majka je na štednjaku kuhala ručak.

- Mama, ja idem.
- Gdje, Ivana, ne razumijem...
- Idem u samostan!

Mama Đurđica samo je okrenula glavu i nastavila kuhati ručak. Kasnije je priznala da se u tom trenutku nije bilo pametno suprotstavljati Ivani.

- Ivana je imala 14 godina kada se na to odlučila. Teško mi je pao odlazak, no onda sam shvatila da je na sigurnom jer je u Božjim rukama. Takvo što je njoj dobro došlo, bilo je to dobro iskustvo za cijeli život - rekla je mama.

Vratila se kući pa otišla k 'drugoj majci'

No četiri godine kasnije, Ivana odustaje od ideje da bude časna sestra, što je bio novi šok za majku.

- Nazvala me u 10 navečer da bi rekla da se vraća. Ona je čvrst karakter i ne odustaje od onoga što je naumila pa to, znajući je, i nije bilo tako veliko iznenađenje. Znala je ona meni prirediti i veće šokove pa sam preživjela.

Ivana se nije slagala s očuhom i otišla je živjeti kod "zamjenske mame" Danijele Ratković, kod kojih živi već desetu godinu. Ivanu su 2010. prigrlili kao da im je vlastito dijete.

- Moj suprug Domagoj poznavao se s boksačkim trenerom Vladom Božićem i na jednom sparingu su vidjeli Ivanu. Ivana je izgubila stan u kojem je bila podstanar pa je privremeno došla k nama. Potom je opet otišla u stan, ali kada je ostala i bez tog smještaja, onda se vratila k nama i tu je i ostala - rekla je Danijela.

Supružnici Ratković već su imali dvoje djece, Dominika, kojem su danas 22 i Doru, koja ima 25, no Danijela je htjela i treće.

- Bila je posebna, znam da je imala težak život i odmah sam je prigrlila. Kod mene je probudila zaista velike emocije, odmah sam joj rekla da je moj dom i njezin. Nije naš stan bio nešto raskošan, pa smo spavali na pomoćnom krevetu. Ljudi su svašta govorili no ja sam uvijek odgovarala da ih se ne tiče, suprug i ja smo u nju vjerovali od prvog dana - kaže Danijela, koja je zbog Ivane podigla i kredit. Pravi, pravcati kredit.

- Ivanine pripreme su koštale i to je bio jedini način. Nisam o tome pričala jer bi mi rekla da nisam normalna. I baš u to vrijeme je u našoj tvrtki za proizvodnju parketa počela kriza, bilo jako teško, morali smo štedjeti na osnovnim stvarima. Ali, znate, ja sam bila uvjerena da će uspjeti - kaže Danijela.

Rocky ju motivirao na boks

Znamo, vjerojatno se sad pitate, ima logike, u kakvom su odnosu Danijela i Đurđica, zamjenska i biološka majka... E, pa, u odličnom!

- U Beču smo bile zajedno u sobi, ali nismo mogle spavati zbog uzbuđenja od borbe. Zajedno smo šivale oznake na dres i peglale plašt. Mislila sam da će Đurđica biti ljubomorna i zato mi je jako drago da se jako dobro slažemo. Ona je bila Ivanin oslonac jedno vrijeme, ja pak u drugom periodu njenog života, a svi smo zajedno uz Ivanu i njenu karijeru.

Kao punoljetna djevojka, s četiri godine samostana, Ivana se okreće sportu i igra nogomet, košarku, odbojku, stolni tenis... A onda je jednu večer na televiziji bio Rocky IV. A ispred televizora Ivana. Znate Rocky IV, onaj, u kojem Ivan Drago, boksač iz bivšeg SSSR-a, u ringu usmrti Apollo Creeda, pa Rocky Balboa ide osvetiti prijatelja. Scena borbe Rockyja i Drage toliko je impresionirala Ivanu da je odlučila - boksati.

- Nisam znala niti jednu ženu koja boksa, mjesec i pol dana sam tražila dvoranu. Bilo mi je bed jer nisam znala ni što trebam pitati, boksaju li uopće cure... A onda kad sam ušla, nisam izlazila. Eto, još ne izlazim.

Malo, pomalo, udarac po udarac, trening po trening i Ivana je došla i do prvog sparinga. I to ne s bilo kim, već s Cecilijom Brækhus, Kolumbijkom koja u karijeri nema niti jedan poraz.

Prvi sparing nije joj dobro sjeo

- Trener me nakon šest mjeseci odveo prvi put na sparing kod Cecilije, prebila me u prvoj rundi, pogodila me u jetru. Odboksala sam svih šest rundi, ali sam poslije toga bila toliko zbedirana, šetala sam Berlinom dva sata, padala je kiša, kako je pljuštalo, tako sam plakala. Samo sam govorila: Bit ću najbolja jednog dana - kaže Ivana Habazin.

Jutro nakon poraza, odmah na doručku prišao joj je trener.

- Nastavljamo ili prekidamo?
- Idemo dalje!
- E, to sam htio čuti.

Nastavila je jače nego prije i sve se počelo odvijati kao na filmu. Deset mečeva, deset pobjeda. A onda, valjda je i to moralo biti tako, Ivana je izgubila. I to u meču za IBF titulu 2013. godine. Poraz ju je jako pogodio.

- Kad sam izgubila prvi meč dva tjedna nisam izlazila iz sobe, nisam se nikome javljala na telefon, s nikim se nisam čula. Nisam bila dovoljno koncentrirana, fakultet, ispiti, nisam čak ni spavala i to je presudilo - priznaje Ivana.

Danas, Ivana, svjetska prvakinja s početka priče, ima meč karijere. Protivnica je Claressa Shields, najbolja boksačica svih vremena. Ivanina nevjerojatna volja, vječni optimizam i ogromna vjera u Boga dovele su je do trenutka za koji se cijeli život borila. Nakon toliko borbi i udaraca, spremna se baciti u koštac s još jednom bitkom. Protiv najjače protivnice.

SAZNAJTE KOJI JE NAJDRAŽI I NAJTEŽI TRENUTAK U KARIJERI BOKSAČICE IVANE HABAZIN:

Najčitaniji članci