Sport

Komentari 44

Odveo BiH na 'final four' Lige nacija, tri puta morao 'pod nož'

Odveo BiH na 'final four' Lige nacija, tri puta morao 'pod nož'

Robert Prosinečki je nakon poraza od Armenije (4-2) dao ostavku na mjesto izbornika reprezentacije BiH. U godinu i pol na klupi BiH odradio je 18 utakmica u kojima je pobijedio 7 puta, 6 puta remizirao i 5 puta izgubio

Sve je počelo nakon što Mehmed Baždarević nije uspio odvesti reprezentaciju Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Robert Prosinečki postao je izbornik BiH 4. siječnja prošle godine, a debitirao je remijem protiv SAD-a (0-0) na američkoj turneji.

- Ono što ja mogu obećati je da ću dati sve od sebe da reprezentacija sa ovim igračima ode na veliko natjecanje - rekao je Prosinečki tada na predstavljanju, a danas je njegovom putu na klupi BiH došao kraj. Poraz od Armenije jednostavno je bio previše jer, bar prema mišljenju Prosinečkog, BiH se više ne može plasirati na Europsko prvenstvo 2020.

International Friendly - Spain v Bosnia and Herzegovina

- Razgovarao sam sa svima i da ne duljim više. Kad sam dolazio, mislio sam da ćemo otići na EP. Nismo uspjeli o tome, tako da dajem ostavku i dajem priliku nekom drugom. Nasljednik će imati dosta vremena da pripremi ekipu za Ligu nacija. Ja više nisam izbornik - rekao je na konferenciji poslije utakmice.

Krenuo s remijem i porazom

Na američkoj je turneji remizirao protiv SAD-a (0-0) te zatim izgubio od Meksika (1-0). Nije to bio start kakav je priželjkivao, ali ubrzo je uslijedila premijerna pobjeda protiv Bugara (1-0). Zatim su uslijedila dva nova remija bez golova protiv Senegala i Crne Gore te pobjeda protiv Južne Koreje (3-1). U prijateljskim je utakmicama 'Žuti' tako imao dvije pobjede, tri remija i jedan poraz.

Početkom Lige nacija, Bosna i Hercegovina smještena je u drugu jakosnu skupinu (B) u grupu sa Sjevernom Irskom i Austrijom. A Prosinečki je upravo u tom natjecanju napravio najveći uspjeh i odveo BiH na 'final four' grupe B, kao i u višu skupinu LN sljedeće godine. 

UEFA Nations League - League B - Group 3 - Bosnia & Herzegovina v Northern Ireland

Pobijedio je Sj. Irsku u dva navrata (2-1, 2-0) te jednom Austriju (1-0) uz jedan remi (0-0). U pauzi od Lige nacija odigrao je i dvije prijateljske utakmice - remi protiv Turske i 'kobni' poraz protiv Španjolaca (1-0). Nedugo nakon toga 'žuti' je hitno morao na operaciju.

Tri ga puta operirali

Prosinečki je u studenom prošle godine završio u bolnici, imao je dvije operacije u Sarajevu, a treći zahvat je odradio je u Hrvatskoj. 

Podsjetimo, Prosinečki je hospitaliziran krajem studenog nakon bolova u trbuhu. Liječnici su tijekom operacije 23. studenog zaključili kako se radi o problemima s tankim crijevom, a operacija je trajala četiri sata.

Nakon zahvata su ga odveli na odjel intenzivne njege i tamo je trebao biti sedam dana. Stanje mu se poboljšavalo i izgledalo je kao da će Žuti ubrzo ići kući. Bio je i prvi put otpušten s odjela intenzivne njege, ali onda je uslijedio novi problem. 

Rana mu je sporo zarastala pa je opet morao pod nož 1. prosinca i opet je vraćen na Intenzivu. Ta je operacija bila samo rutinska, a Prosinečki se nakon nje oporavio i pušten je na kućno liječenje 14. prosinca. Nakon toga još je jednom operiran u travnju u Zagrebu, a tu je operaciju odgađao zbog susreta u ožujku u kojima je pobijedio Armeniju (2-1) i remizirao s Grčkom (2-2) u sklopu kvalifikacija za Euro 2020. 

Poslije Grčke 'kola krenula nizbrdo'

A nakon te treće operacije, stvari su jednostavno krenule po zlu. Uslijedio je poraz od Finske (2-0), a zatim i od Italije (2-1). Nije to bila najbolja situacija za BiH, ali protiv Lihtenštajna su se vratili na pobjedničke staze (5-0). No, zadnji kvalifikacijski susret protiv Armenije jednostavno je bio previše. 

U Jerevanu su domaći nogometaši slavili 4-2, a Prosinečkom kao da su se srušile sve nade za odlazak na Euro iako još uvijek mogu izboriti kvalifikacije preko turnira trećeplasiranih momčadi (uz uvjet da ne budu među dvije najgore plasirane treće momčadi koje ne idu u turnir). 

Euro 2020 Qualifier - Group J - Armenia v Bosnia and Herzegovina

- Nisam uspio motivirati reprezentaciju. Gajio sam nevjerojatan optimizam, dao sam sve što sam mogao. Smatram da smo velika momčad, ali očigledno da nešto nije u redu, čim nisam mogao ekipu dovoljno spremiti i motivirati. Mislili smo da su slučajnosti, tako da je to moja odluka - objasnio je Prosinečki. 

Za izravan plasman na Euro šanse nisu velike jer Finska uz utakmicu manje ima pet bodova više na drugom mjestu. Ali pomognu li kasnije Talijani, nada će još postojati za hrvatske susjede. Za 'Žutog' je očito više nije bilo pa je odstupio s izborničkog mjesta, a što će biti dalje, tek ćemo vidjeti.

Najčitaniji članci