Sport

Komentari 96

Oglasili se iz Superlige: Projekt ide dalje, bez obzira na Engleze. Postojeći sustav ne funkcionira

Oglasili se iz Superlige: Projekt ide dalje, bez obzira na Engleze. Postojeći sustav ne funkcionira

Šest preostalih klubova nogometne Superlige poručilo je tijekom noći kako će nastaviti s planiranim organiziranjem natjecanja bogatih momčadi bez obzira na istupanje šest engleskih klubova

Unatoč objavi istupanja engleskih klubova, na što su bili prisiljeni pod pritiskom koji je nad njima izvršen, mi smo uvjereni da je naš prijedlog potpuno u skladu sa zakonom i normativom Europske unije što je danas potvrđeno sudskom odlukom (u Madridu) koja štiti Superligu, navedeno je u zajedničkom priopćenju Real Madrida, Atletica, Barcelone, Juventusa, Milana i Intera.

U utorak navečer su engleski klubovi Manchester City, Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham i Chelsea priopćili kako se povlače iz Superlige, projekta objavljenog javno u nedjelju. Dvanaest bogatih europskih klubova najavilo je osnivanje vlastite lige od 20 klubova "koja bi počela što je ranije moguće".

Najava je izazvala protivljenje europske i svjetske krovne organizacije UEFA-e i FIFA-e. UEFA je zatim predstavila novi format Lige prvaka od 2024. godine koji bi išao na ruku bogatijim klubovima, no koji nije radikalan poput Superlige.

- Europska Superliga je uvjerena da se aktualni 'status quo' u europskom nogometu treba promijeniti. Predlažemo novo europsko natjecanje jer postojeći sustav ne funkcionira - priopćila je Superliga čiji je predsjednik Florentino Perez, čelni čovjek Real Madrida.

- Cilj našeg prijedloga je dopustiti sportu da evoluira na način da generira prihode i stabilnost čitavoj nogometnoj piramidi, i tako pomogne nadići financijske poteškoće s kojima se suočava čitava nogometna zajednica zbog pandemije koronavirusa. Također bi odredili i solidarne isplate, osjetno veće, svim sudionicima nogometa - stoji u priopćenju.

Priopćenje je objavljeno nakon videokonferencijskog sastanka šest preostalih klubova, a nakon istupanja engleskih klubova.

Čeferin pozdravio odluku: Obnovimo jedinstvo 

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin pozdravio je odluku engleskih klubova.

"Vratili su se sada i znam da mogu puno toga ponuditi ne samo natjecanjima, već i cijeloj europskoj igri. Sada je najvažnije da idemo dalje, obnovimo jedinstvo u kojem je igra uživala prije ovog i zajedno idemo naprijed ", rekao je Čeferin.

Branič Manchester Cityja Aymeric Laporte također nije skrivao zadovoljstvo.

"Još uvijek vjerujem da ima puno stvari za popraviti, ali ovo definitivno nije bio pravi put i vrlo sam ponosan što vidim odgovor nogometnih navijača širom svijeta."

Britanski premijer Boris Johnsson je reagirao na vijest objavljenu u medijima da se Manchester City i Chelsea povlače iz Superlige, što je kasnije City i službeno potvrdio. 

"Odluka Chelseaja i Manchester Cityja je - ako se potvrdi - apsolutno ispravna i pohvaljujem ih na tome. Nadam se da će i ostali klubovi koji su uključeni u Europsku super ligu slijediti njihov vodstvo", rekao je Johnson.

Bivši napadač i TV komentator Gary Lineker kratko je osvrnuo na vijest: "Vratili smo loptu".

"Bravo, ljubitelji nogometa. Ovaj prekrasni sport ništa nije bez vas", rekao je bivši igrač Arsenala Cesc Fabregas. 

"Navijači su uvijek bili i uvijek će biti sastavni dio nogometnog kluba Liverpool. Na toliko su načina oni klub. S olakšanjem gledam na to da ih je klub slušao", kazao je velikan Liverpoola Kenny Dalglish. 

A branič Barcelone, koja je još uvijek u Superligi, Gerard Pique je dodao: "Nogomet pripada navijačima. Danas više nego ikad."

Najčitaniji članci