Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Olimpijci velika srca: Odrekli su se medalja za pomoć drugima

Svoju olimpijsku broncu darovala je i hrvatska visašica Blanka Vlašić. U znak zahvale. Od 2011. bori se s ozljedom noge, a u najtežim trenucima života pomoć je dobila od Boga. Medalju je dala svetištu

Foto: Reuters/24sata
8 komentara

Život je važniji od bilo koje medalje. Moje srebro iz Rija vrijedit će kao zlato ako spasi život, rekao je poljski diskaš Piotr Malachowski.

Svoje srebro prodao je na aukciji kako bi prikupio novac za liječenje trogodišnjeg dječaka Oleka. Njegova akcija je uspjela. Novac je sakupljen i Olek je poslan u SAD.

Svoju olimpijsku broncu darovala je i hrvatska visašica Blanka Vlašić. U znak zahvale. Od 2011. bori se s ozljedom noge, a u najtežim trenucima života pomoć je dobila od Boga te je u znak zahvale broncu darovala svetištu Majke Božje Bistričke.

- Sad skačem za Gospodina i sve što radim prikazujem Njemu - kaže Blanka.

Mnogi su olimpijski medaljaši poklonili svoje medalje u humanitarne svrhe.

Vladimir Kličko je 1996. osvojio boksačko zlato, a 20 godina poslije prodao ga je za milijun dolara kako bi se financirali sportski kampovi za klince.

Otylia Jedrzejczak postala je 2004. prva poljska olimpijska pobjednica u plivanju, a zlato je darovala za pomoć djeci koja boluju od leukemije.

Američki plivač Anthony Ervi zlato na 50 m iz 2000. donirao je za žrtve tsunamija.

Neki olimpijci su zlatnim odličjem spašavali i život članova svoje uže obitelji.

Američki hokejaš Mark Pavelich, koji je 1980. sa SAD-om u finalu pobijedio moćni SSSR, svoju medalju dao je na aukciju 2014. za liječenje svoje kćeri od raka.

- Nisam mogao ne pomoći kćeri - rekao je tad Pavelich, koji je za zlatno odličje dobio 263.000 dolara.

Naši partneri pišu
Message